• 13 likumi ideālai brīvdienu mājai

    Zelta padomi
    Anete Piņķe
    15. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    «Ja gribam baudīt un radīt ap sevi estētisku vidi, jāpiedomā pie katras detaļas. Arī lauku mājā neko nedrīkst nolikt netīšām,» uzskata arhitekte un interjera dizainere Anda Ozoliņa.

    Dizainere iesaka, kas jāievēro, iekārtojot vai vēl tikai plānojot savu ārpilsētas brīvdienu māju.

    Jāņem vērā vide

    Būvējot, renovējot vai iekārtojot lauku māju, vispirms jārespektē apkārtējā vide. Katra vieta rada savus noteikumus un pieprasa savu rokrakstu – viss atkarīgs no tā, vai māja iecerēta pie ezera, mežā vai jūras malā. Ir viegli kļūdīties, ņemot vērā principu – redzēju skaistu māju un sev arī gribu tieši tādu! Jo viena un tā pati arhitektūra, dizains katrā vidē darbosies citādi un to veiksmīgi nokopēt nav iespējams. Mana lauku māja atrodas pie jūras, tāpēc viss vērsts uz to – gan darbošanās, gan skats, gan toņu gamma, kas pieskaņota smiltīm, smilgām.
    Nākamais jautājums – kas te dzīvos? Kāds ir īpašnieku dzīvesstils, filozofija, raksturs, izpratne par atpūtu? Ko saimnieki gaida no lauku mājas? Par to visu domājot, māja sāks iegūt savu formu.

    Linu aizkari mājīgumam

     

    Lai gan lauku mājā ir svarīgi atvērtie skati, esmu par linu aizkariem, jo tie dod mājīgumu. Dabiskās tekstilijas kā tāda broša savāc telpu kopā. Ja gribas tumsu, piemērotas būs rullo žalūzijas, kas ir nemanāmas un ko nolaiž tikai nakts režīmā.

    Gruntīgu samtu un organzu lauku versijā neredzu. Koka žalūzijas labi izskatīsies sanitārajos mezglos, jo koka lamelēm ir glīti toņi un tās vannasistabai piešķirs mājīgumu.

    Logs kā glezna

    Ja māju ieskauj skaista ainava, noteikti jāveido pret to vērstas atvērtas, stiklotas plaknes. Lai skats pa logu ir kā glezna. Lai daba maksimāli ienāk telpā – jūs esat iekšā, bet it kā atrodaties ārā. Pašlaik strādāju pie mājas mežā, kur viss veidojas ap pagalmu un pirti. Šo ēku projektēju tā, lai mežs ienāk mājā. 

    Smilgas, krūmi, ābeles 

    Teritorijas norobežojums ir atkarīgs no apkārtnes. Mana lauku māja ir pļavā, un tur likt žogu neceļas roka. Taču ir vietas, kas pieprasa nožogojumu. Labs variants ir apstādījumi – ir pieejamas divmetrīgas smilgas, graudzāles, kas veido piemērotu augstumu.

    Labi izskatās arī izretināti augļu koki, kas, mijoties ar zemiem, dekoratīviem krūmiem, veido grupas un norobežo zonas. Arī krūmveidīgie dzīvžogi, mežrozītes, kas ātri saaug, var iezīmēt teritoriju. Tikai nevajadzētu vienā rindā kā zaldātiņus sastādīt tūjas. 

    Bruģa vietā – zāliens un oļi

    Lauku mājās pagalma segumam piestāv zāliens, oļi, koka klājumi, arī koka imitācijas flīzes, kas speciāli paredzētas āra apstākļiem un atgādina koka bluķus un dēļus. Bruģis, īpaši regulārs, vairāk piemērots pilsētai. Ja nu tomēr bruģis, tad šķelto akmeņu, jo laukos tas iederēsies labāk nekā precīzie, pareizie kvadrātiņi. Oļus var kombinēt ar zālēm un koka klājumu, lai izskatītos dabiski.

    Pamatīga grīda

     


    Latviešu lauku mājai vislabāk piestāv koka grīdas. Tas nekas, ja šāda grīda švīkājas, – lauku māja to pieļauj. Piemēram, Alpu kūrortos ir pieņemts ar slēpju zābakiem staigāt pa istabas koka grīdu.

    Labs risinājums grīdas segumam ir arī flīzes, kas pieejamas gan no akmens, gan kā koka imitācija. Tās jāizvēlas ar virsmas struktūru, kas būs vizuāli tuvāka dabas materiāliem un arī vieglāk kopjama.

    Dabiski materiāli

     


    Lauku vidē iederas nevis plastmasīgi materiāli, bet gan koks, akmeņi, lini un īstas, mierīgas lietas, kas nenomāc pašu galveno –dabu. Pilsētas dzīvoklis var būt glamūrs un šiks, bet lauku māja ir vieta, kur no visa atpūsties un baudīt apkārtni, nevis koncentrēties uz lietām.

    Tāpēc nav tik svarīgi, cik spēcīgi zīmoli mēbelēm, bet tas, cik cieša harmonija tām izveidosies ar vidi. Piemēram, manās lauku mājās lieliski iederas no vietējā meža izvilkti bluķi, kas pārvērsti par galdiņiem un dekoriem. 

    Terase – galvenā telpa

    Plānojot māju, uzsvars jāliek uz galvenajām telpām – virtuvi, dzīvojamo istabu, terasi. Vannasistabā vai guļamistabās, kur vasarās vien tiek pārlaista nakts, var ieekonomēt uz platības rēķina. Terasē vasarās tiek pavadīts visvairāk laika, tai jāatvēl pietiekami daudz kvadrātmetru, lai būtu vieta galdam un ērtām mēbelēm – šūpuļtīklam, dīvāniem, krēsliem, ko var izmantot arī telpās.

    Terases var apzaļumot un veidot vairākas – lounge terasi ar āra grilu vai kamīnu, sauļošanās terasi. Ap manu brīvdienu māju ir trīs terases – brokastu, pusdienas un vakara, kur var vērot saulrietus. Terases ir kā otra, paralēla māja. 

    Ņemot vērā mūsu vasaras, tai gan noteikti vajadzīgs jumts, kas sniegs gan ēnu, gan patvērumu lietus laikā. Arī āra virtuvi vajag likt zem jumta, lai brīdī, kad mainās laikapstākļi, nav jāmūk istabā. 

    Lauki nav noliktava

    Bieži kādai steigā iegādātai, dāvātai vai mantotai lietai Rīgas dzīvoklī neatrodas vieta, un tās ceļš ir viens: šo uz laukiem! Šis niķis ir jāizbeidz! Lauku mājas nedrīkst uztaisīt par antikvariātu vai noliktavu. Neved uz laukiem ar domu, ka gan jau kādreiz noderēs. Parasti nenoder, tikai krājas.

    Trauki vienā krāsu gammā

    Trauki jāpielāgo mājas stilam. Mūsdienīgai mājai piestāv askētiski trauki, kas staigā pa pasteļ­toņu skalu – no balta līdz bēši brūnam, pelēcīgam. Man

    pašai ir atvērtā tipa virtuve, kur ļoti jāpiedomā, ko likt plauktos.

     

    Ja glāzes, tad var būt dažādu formu, bet – obligāti no stikla. Ja šajā plauktā zupas bļodas, tad vienā krāsu gammā, kas pamainās tikai pustonīšos. Pēc šāda principa sakombinēti trauki atvērtā virtuvē rada mākslas darba efektu. Tagad ražotāji piedomā pie kompozi­cionālas saskaņotības.

    Arī H&M Home rada kolekcijas, kur viss – bļodas, salvetes, dvieļi, spilveni, paliktņi – saskaņots un jau sagrupēts kompozīcijās. Tas darīts ar mērķi, lai ir vieglāk un par katru sīkumu nav jākonsultējas ar dizaineru. 

    Galds ir mājas centrs

    Galds – viesu uzņemšana, rīta kafija un pusdienas. Mājas centrs, kur var redzēt noskaņu, saimnieces garu, to, kā mainās gadalaiki. Gan iekštelpu, gan terases galdam jābūt no dabiska materiāla – akmens vai koka. Bet uz galda stāv keramika – mūsdienu latviešu dizaineru vai amatnieku tradicionālie darinājumi. Pēdējā laikā brīvdabas muzeja gadatirgos arī parādās šis tas interesants – jaunie Latgales keramiķi sāk eksperimentēt melnajā keramikā, ar modernākām formām. Pavasarī vāzē sakārtoti plaukstoši zari, vasarā – pļavas puķes, bet rudenī – traukā āboli. Svētkos to klāj galdauts – linu vai omes izšūts. Bet galdam apkārt ērti krēsli. Var būt arī terases krēsli ar striķiem un pinumiem. 

    Lauki pieprasa pustoņus

    Lauku māja domāta atpūtai, bet sterilas, perfektas virsmas prasa regulāru, pedantisku kopšanu. Tāpēc jāizvēlas izteiktākas faktūras, bet spilgtu toņu vietā pustoņi, kas neizceļ katru švīku.

    Perfekti nogludinātas rīģipša sienas lauku apstākļiem nav piemērotas, labāk veidot dekoratīvus apmetumus, betona, koka apdares. Masīvkoks dils gadiem un tāpat neizdils, savukārt finierējumi mitrumā uzbriest, īpaši, ja māja ziemās netiek apdzīvota. Var izlīmēt modernas tapetes, kas rada dažādu materiālu ilūziju, ir viegli kopjamas un izturīgas.

    Vasaras mājās reizēm ūdens urbumos ir dzelzs piejaukumi, tāpēc sanitārajos mezglos jāizvairās no ļoti gaišām, spilgtām, pulētām flīzēm un keramikas, lai no ūdens nepaliktu rūsas pēdas. 

    Stilīgs šķūnītis

    Nereti redzama aina – skaista māja ar labu arhitektūru, bet turpat līdzās bēdīgs šķūnītis. Taču saimniecības ēkas ir daļa no koptēla. Arī palīgēkām iespējams izveidot labu dizainu – šķūnīti var apvienot gan ar novietni malkas grēdai, gan velosipēdiem un pļaujmašīnām. Lai gan mājā jau ir labierīcības, var izveidot fifīgu dārza tualeti, ko apvienot ar šķūnīti. Piemēram, manā lauku mājā šķūnītī tiek turētas garšaugu kastes.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē