• 4 iemesli, kāpēc pavasarī jāstāda atraitnītes

    Dārzs
    Lauma Lūse-Kreicberga
    1. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Oksana_Schmidt / Shutterstock
    Atraitīntes ir izcilas iesācēju puķes – kopšana ir vienkārša, tās ilgi izdaiļos balkonu, terasi vai mājas priekšu, bet galvenais – tās zied un priecē jau tagad, kad daba tikai mostas un apkārt vēl ir maz ziedošu augu.
    1. Nebaidās no aukstuma
      Atraitnītēm patīk vēsums – tās spēj izturēt līdz pat mīnus 5 grādu lielu aukstumu, tā ka pavasara salnas tām nav bīstamas, neko kaitēt nespēj pat neliels sals un sniegs – pieredze liecina, ka uz baltā sniega fona košās atraitnītes izskatās īpaši skaisti un tikpat krāšņi turpina ziedēt, kad sniegs nokūst. 

    2. Izvēle ir ļoti plaša
      Vēl marta sākumā atraitnīšu stādi bija retums, bet kopš marta vidus dārzniecībās un veikalos sācies īsts krāsu sprādziens. Atraitnīšu spilgto kleitu daudzveidība ir milzīga: baltas, zilas, rozā, violetas, dzeltenas un pat melnas – dažādās tonalitātēs un krāsu salikumos, raibu raibas, gan ar gludām, gan kruzuļotām ziedlapiņām. Atliek vien izsapņot, kādu – vienkrāsainu vai daudzkrāsainu – puķu kompozīciju vēlies, un to īstenot
      Kombinējot lielziedu un sīkziedu atraitnītes, var panākt ne tikai skaistu saspēli, bet arī vizuāli lielāku apjomu, vien jāpagaida, kad tās kārtīgi iesakņosies un sakuplos. Turklāt sīkziedu atraitnītes ir izturīgākas, zied ilgāk un bagātīgāk, kamēr lielziedu skaistules var pabojāt sniegs, lietus un vējš.

    3. Efektīgi, ja stāda dažādos līmeņos
      Lai atraitnītes sava zemā auguma (10–25 cm) dēļ nepazustu, vislabāk būtu veidot kopēju ansambli, stādot tās dažādu augstumu podos. Tiem jābūt skaistiem, jo augi podus nenosegs. Lielākajos podos var iestādīt arī pa kādai nokarenajai atraitnītei.
      Lai atraitnīšu kompozīcija būtu skaista, stādiem jābūt daudz un diezgan cieši citam pie cita. Labāk vairāk nekā par maz!

    4. Pieticīgas un pacietīgas
      Protams, jo labvēlīgāka būs vide, jo vairāk krāšņās skaistules priecāsies, taču tās ir gatavas samierināties arī ar dažām neērtībām, piemēram, ar trauku bez ūdens noteces, tā ka vari tās stādīt gan metāla, gan māla traukos bez cauruma. 

    Ņem vērā! Telpās atraitnītēm būs par karstu, tās mocīsies un izstīdzēs. Protams, uz kādu laiku atraitnīšu kompozīciju vari ienest iekšā, piemēram, lai rotātu svētku galdu, bet pēc tam tās atkal jānes ārā.

    Jo regulārāk barosi, jo ilgāk ziedēs. Atraitnītēm ne visai patīk diēta. Kādu laiku tās, protams, var iztikt bez barības, tomēr ieteicams ik pa laikam – vislabāk reizi nedēļā – tās pabarot ar komplekso šķidro mēslošanas līdzekli, pievienojot to laistāmajam ūdenim. Pateicībā tās ilgāk saglabās skaistumu. 

    Maijā un jūnijā, parādoties citiem ziedošajiem augiem, atraitnīšu aktualitāte strauji mazinās, turklāt tās sāk izstīdzēt un zaudēt savu spozmi. Ja tās vēl turpina ziedēt, atraitnītes podā vai kastē var kombinēt ar viengadīgajām puķēm, kuras vēl tikai mēģina saņemties savai lielajai vasaras ziedēšanai. Kad citas puķes saziedēs pilnā krāšņumā, varēsi atraitnītēm teikt ardievas. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē