• Kādu gaisu tu elpo mājās? 3 jautājumi par gaisa mitrumu

    Māja
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    17. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixel-Shot / Shutterstock
    Ziemā noteikti vērts padomāt par gaisa mitrināšanu. Sausais gaiss bojā gļotādu, kas ir mūsu pirmā aizsargbarjera pret baktērijām un vīrusiem. Vispareizāk būtu, ja gaisa apmaiņu nodrošinātu ventilācijas sistēma. Taču to ierīkot nav nedz lēti, nedz ātri. Ko vēl varam iesākt?

    Ja nav ventilācijas sistēmas, atliek telpu vēdināšana, bet tai patlaban ir nepatīkama blakne – elektroenerģijas lielās izmaksas. Tāpēc ir ļoti svarīgi vēdināt pareizi – nevis pavērt logu vēdināšanas režīmā uz stundu (tas pat īsti nenodrošina gaisa apmaiņu, tikai ļauj plūst prom siltumam), bet gan uz vienu minūti kārtīgi atvērt logu līdz galam, tā efektīvi apmainot gaisu un radot arī mazākus siltuma zudumus. 

    Savukārt, lai telpā būtu mitrāks gaiss, vienkāršākais un lētākais risinājums ir turēt uz radiatoriem pēc iespējas slapjāku dvieli. Var arī iegādāties uz radiatoriem uzkarināmus trauciņus un raudzīties, lai tajos vienmēr ir ūdens. Mitruma līmeni telpās labi pieregulē arī istabas augi, kam vajadzīga bieža laistīšana. Un, protams, gaisa mitrinātājs. Pirms to iegādāties, svarīgi saprast, kāda jauda ir nepieciešama, – mitrinātājs jāpērk atbilstoši telpas kubatūrai, nevis kvadrātmetriem.
    Raksts turpinās pēc reklāmas.

    3 jautājumi par gaisa mitrumu

    1. Vai jāuztraucas par sausu gaisu arī tad, ja mājās kādā stūrī parādījies pelējums?
      Pelējums dzīvoklī un gaisa mitrums ir tikai daļēji saistīti. Pelējums visbiežāk veidojas nepareizas konstrukcijas dēļ – nepareizā vietā ir rasas punkts. Pelējumam ļoti reti ir tieša saistība ar mitrumu kā tādu telpās. 
    2. Vai arī vannasistabā var būt par maz mitruma?
      Parasti mājoklī vienīgā vieta, kur mitruma ir par daudz, ir vannasistaba. Tur mitrums jāmazina, tāpēc ieteicams atstāt vaļā durvis, lai mitrums no turienes tiek arī pārējā telpā. 
    3. Vai tā ir patiesība, ka, ziemā vēdinot telpas, istabā vēl vairāk ienāk sausais gaiss?
      Kolīdz temperatūra tuvojas nullei, gaiss tiešām kļūst sauss. Jo – kāpēc ziemā veidojas sarma? Tāpēc, ka izsalst mitrums. Gaiss savāc mitrumu, un tas izžūst. Paliek tikai ledus daļiņa, kas nevar iztvaikot. Līdz ar to, vēdinot telpas ziemā, mēs izvēdinām no tās ogļskābo gāzi un vienlaikus zaudējam mitrumu. Tātad noteikti jādomā, kā mitrumu atkal atgūt. Cita lieta, ja ārā ir plus grādi un atkusnis – tad āra gaiss ir mitrs. 
    Atceries!
    Optimālais mitruma līmenis telpā ir 40–60% relatīvā mitruma. 
    Gaisa kvalitāte uzskatāma par labu, ja ogļskābās gāzes koncentrācija ir zem 1000 ppm. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē