• Kāpēc augiem vajadzīgs fosfors? Atbild augu daktere Jūlija Vilcāne

    Aktuāli
    Jūlija Vilcāne
    19. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Pavasaros par agru izstādītie tomāti siltumnīcās kļūst violeti.
    Foto: Shutterstock
    Pavasaros par agru izstādītie tomāti siltumnīcās kļūst violeti.
    Fosfors (P) ir vidējais elements NPK formulā. Kādas ir tā lietošanas nianses?

    Skaidro Jūlija Vilcāne – agronome un mikrobioloģe, kas aizraujas ar augu ģenētikas pētīšanu un padziļināti interesējas par augu aizsardzību. Viņa pasniedz kursus par dārza veselību un vada lekcijas Bulduru dārzkopības vidusskolā, dalās praktiskos sezonālos padomos par dārzu arī savā Instagram kontā @daarzniece un lapā augueksperts.lv

    Kāda ir fosfora nozīme augā?

    • Viens no galvenajiem elementiem, kas atbild par saules enerģijas noķeršanu un izmantošanu auga vajadzībām – fotosintēzi.
    • Veicina sakņu augšanu un attīstību. Piemēram, ja trūkst fosfora, ķiploku daiviņas var neaugt vairumā, bet izveidoties tikai viena.
    • Svarīgs, sēklai dīgstot, kā viena no pirmajām pieejamajām barības vielām.
    • Atbildīgs par ziediem – ja fosfora trūkst, ziedēšana un sēklu veidošanās ir būtiski traucēta.
    • Uzlabo slāpekļa uzņemšanu, palīdz veidoties gumiņbaktērijām – speciāliem izaugumiem tauriņziežu dzimtas saknēs, kas piesaista slāpekli.

    Veiksmes formula

    Fosfors ir mazkustīgs elements, tāpēc tā uzņemšanai augam nepieciešami optimāli apstākļi.

    1. Augsnes pH virs 6,0. Ja tas ir mazāks, fosfora uzņemšana strauji samazinās. Proti, skābās augsnēs elements var būt, bet tā uzņemšana būs apgrūtināta.
    2. Siltums. Jo vēsāks, jo augam fosforu ir grūtāk vai pat neiespējami uzņemt.

    Nodevīgais violetais

    Pavasaros par agru izstādītie tomāti siltumnīcās kļūst violeti, arī ķiplokiem un citiem augiem var redzēt violeto nokrāsu – tas liecina par fizioloģisku fosfora trūkumu, kas, iestājoties siltākam laikam (vai ierīkojot apkuri), pazūd.

    Fosforu saturošie mēslojumi

    Ja augsnes pH ir optimāls, laiks silts un mitrs, tomēr augiem novēro violeto nokrāsu, tātad fosfora augsnē trūkst un tas jālieto papildus. Fosfora mēslojumi ir dažādi. Svarīgi, cik šķīstošs ir elements ūdenī, tātad – jo vairāk šķīstošā fosfora mēslojumā, jo labāk un ātrāk tas pieejams augiem.

    Granulētie

    • Superfosfāts – satur arī sēru un kalciju. Lieto kā pamata mēslojumu dažādām kultūrām. Ar superfosfātu saistīti dažādi mīti, piemēram, ka tas ir rudens mēslojums. Tā nav, to var un vajag lietot pavasarī. Otrs mīts – superfosfāts jāaplej ar ūdeni un jālaista uz augiem. Tā darīt ir bīstami, jo bieži pēc šādām izdarībām augi (īpaši skujkoki) iet bojā vai var rasties fosfora pārbagātība augsnēs, kas ir grūti novēršama.
    • Kompleksie mēslošanas līdzekļi – tajos ir ap 8–10 procentiem fosfora, jo fosfors vajadzīgs mazāk nekā slāpeklis un kālijs. Apvienojumā ar mikroelementiem – laba izvēle ikdienas mēslošanai.
    • Amonija fosfāts – pamatā izmanto graudaugiem, dažkārt augļu dārzos, satur slāpekli amonija formā un fosforu efektīvai abu elementu nodrošināšanai pavasarī.

    Šķīstošie

    • Kristalons, Basfoliar u. c. kompleksi, šķīstoši mēslojumi ar formulu 15–30–15 vai 15–40–15, kur ir augsts fosfora saturs un tādējādi var ātri koriģēt tā trūkumu, pie reizes nodrošinot citus elementus.
    • Monokālija fosfāts – satur kāliju un fosforu. Ar šo var nodrošināt augus ar fosforu tad, kad nevajag slāpekli, piemēram, vasaras otrajā pusē.

    Kūtsmēsli, organiskie mēslošanas līdzekļi

    • Kūtsmēslos, īpaši putnu mēslos, ir samērā liels fosfora saturs, un, ja lieto regulāri, papildus fosfors jālieto maz.
    • Augu vircas un humusvielu ekstrakti satur maz fosfora, un, mēslojot tikai ar tiem, var iedzīvoties lielā augu lapu masā un maz ziedos un augļos, piemēram, vasaras puķes balkona kastēs nezied vai zied maz, tomāti ražo maz utt.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē