• Brīnumainais rasaskrēsliņš – augs, kam vērts atvēlēt vietu dārzā un sētā

    Dabas pērles
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    11. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Šo brīnumaino augu dēvē par rasaskrēsliņu vai raspodiņu, un tēlainajam nosaukumam ir ļoti vienkāršs skaidrojums – agrās rīta stundās raspodiņa lielās lapas patiešām atgādina ar rasu pildītus podiņus – pilienu pa pilienam rasa satek pa kausveidīgās lapas gropītēm un uzkrājas pašā lapas viducī. Vēl tautā šo augu mēdz saukt arī par «cūku rozi» un «raseni».

    Rasaskrēsliņš ir daudzgadīgs rožu dzimtai piederošs ārstniecības augs, kas zied no jūnija līdz jūlijam. Tas ir bieži sastopams zemās, leknās pļavās, arī pagalmu zālienos. Zāle, kur aug raskrēsliņi vēl ilgi no rīta spīguļo saulē, it kā tur būtu izkaisīti dārgakmeņi.

    Rasaskrēsliņa latīniskais nosaukums ir Alchemilla vulgaris. Vārds Alchemilla nozīmē alķīmija. Tas tāpēc, ka viduslaiku alķīmiķi bijuši apsēsti ar šo augu. Viņi vākuši rasu, kas krājās uz auga ieliektajām lapām, dēvēja to par dievišķo ūdeni un ticēja, ka tam piemīt burvju spējas.

    Par auga ārstnieciskajām īpašībām stāsta Vija Eniņa, Farmācijas doktore, daudzu publikāciju un grāmatu autore:

    Šajā dzeltenzaļganajā puķītē ir ļoti daudz tanīnu, kuriem piemīt audus savelkošas un asins sarecināšanas īpašības, tāpēc rasaskrēsliņa preparāti spēj apturēt asiņošanu.

    Tradicionāli rasaskrēsliņu izmanto arī kompresēm, ko liek uz brūcēm, lai paātrinātu to dzīšanu. Tāpēc rasaskrēsliņa preparātus nav ieteicams lietot kopā ar aspirīnu vai asins recēšanas pretlīdzekļiem.

    Rasaskrēsliņa tēja sievietēm palīdz pret neregulāru vai pārmērīgu asiņošanu mēnešreižu laikā. To var pievienot arī sēdvannas ūdenim, lai ārstētu dažādas vulvas kaites, piemēram, niezi vai ja ir pastiprināti vaginālie izdalījumi.

    Augā ir arī vērtīgie flavonoīdi, kam piemīt antioksidējošas un pretiekaisuma īpašības, un nedaudz salicilskābes, kurai ir antiseptiska iedarbība.

    Rasaskrēsliņā ir arī vielas, kas kavē ādas elastīgo audu un saistaudu noārdīšanos, tādēļ augs var palīdzēt atbrīvoties no strijām un celulīta. Kā? Ņem 40 gramus kaltētu lapu un vāri vienā litrā ūdens, tad šķidrumā iemērc auduma gabalu un kā kompresi liec uz problemātiskās vietas trīs reizes dienā.

    Rasaskrēsliņa lapas var vākt visu vasaru.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē