• Atbalsts dzīvei laukos. Kā to saņemt un kur pieteikties?

    Aktuāli
    Kristīne Sēnele
    16. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    7/8Atbalsts augšanai

    Atbalsts augšanai

    Ja tava lauku saimniecība jau darbojas un atbalstu vajag, tā teikt, muskuļu audzēšanai, tad lielākoties pēc iespējām jālūko Lauku atbalsta dienesta (LAD) piedāvājumā. Svarīgais priekšnosacījums: atkarībā no atbalsta pasākuma tev vajadzēs vai nu pamatzināšanas (160 stundas) vai profesionālo izglītību (tehnikums, universitāte) lauksaimniecībā, vai vismaz piecu gadu darba pieredzi lauksaimniecībā. Vairumā gadījumu zināšanas var apgūt arī projektu īstenošanas laikā, tomēr jārēķinās ar laiku un resursiem

    Viena no iespējām ir Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai, attīstot mazās lauku saimniecības. Lai pieteiktos, tev jābūt jau reģistrētai saimniecībai, kurai ir vismaz 2000 eiro apgrozījums gadā vai resursi, piemēram, sastādītas, ražojošas ābeles vismaz 2000 eiro vērtībā. Maksimālā atbalsta summa ir 125 tūkstoši eiro. Kopā ar konsultantu ir jāsagatavo projekts ar sasniedzamajiem mērķiem, piemēram, jāpalielina ābeļdārza raža par noteiktiem procentiem, vai papildus var attīstīt jaunu lauksaimniecības nozari. Konsultants skrupulozi vētīs, vai mērķi sasniedz, un no tā būs atkarīga finansējuma saņemšana.

    Nākotnē plānots, ka šī programma varētu atbalstīt arī pilnīgus iesācējus, kuru saimniecībām vēl nav apgrozījuma vai ražošanas resursu.

    Atsevišķi neizcelsim, bet līdzīga ir programma Atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem uzņēmējdarbības uzsākšanai. Tā gan vairāk piemērota jaunajiem lauksaimniekiem (līdz 40 gadiem), kuri saimniecību pārņēmuši no vecākiem/vecvecākiem vai uzsāk saimniekot patstāvīgi. Bez vecuma ierobežojumiem stingrākas ir arī prasības attiecībā uz lauksaimniecisko izglītību (augstākā vai vidējā profesionālā) un saimniecības līdzšinējo sniegumu (apgrozījums 15–70 tūkstošu eiro gadā).

    Ņem vērā: vari pretendēt uz 100% atbalstu, nelauzot galvu par līdzfinansējumu, bet būs nepieciešamas pamatzināšanas lauksaimniecībā. Tava saimniecība nedrīkst būt lielāka par 50 hektāriem un nedrīkst gadā apgrozīt vairāk nekā 15 000 eiro.

    Vairāk: LAD mājaslapā (lad.gov.lv) sadaļā Projekti un investīcijas.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē