• 15 padomi labas guļamistabas iekārtošanai

    Māja un Dārzs
    Aija Ivanova
    27. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Guļot pavadām diezgan lielu daļu savas dzīves, un no laba miega atkarīga gan mūsu dzīves kvalitāte, gan veselība, tāpēc ir vērts guļamistabu iekārtot, cik nu vien iespējams, pareizi un pārdomāti.

    Ieklausieties 15 pilnvērtīgas guļamistabas priekšnoteikumos, un jūsu naktsdzīve kļūs nevainojama!

    1. Cik platības atvēlēt?

    Vismaz 20 m2 – par tik lielu telpu naktsmieram sapņo eiropieši, kas guļamistabu nesaredz tikai kā vietu gulēšanai. Nav katram dots ierīkot atsevišķu telpu relaksācijai vienatnē vai atvēlēt veselu istabu noliktavai, kur glabāt nesezonas mantas.

    Pārsvarā guļamistabai ir vēl kāda blakusfunkcija, tāpēc princips – lai gulta ieiet un pa maliņu tai var garām paiet – neder. Līdzko vajadzības palielinās, pieaug arī telpas ietilpība. Uz kā rēķina? Viesistabas – tā liecina eiropiešu aptaujas. Šī tendence daļēji saistīta ar izmaiņām dzīvesveidā (piemēram, viesu uzņemšana kļuvusi par retāku parādību vai notiek virtuvē). Morāle: pirms atvēlēt guļamistabai pāri palikušo kambari, vērts paanalizēt, vai tā tomēr nav pelnījusi ko vairāk.

    Guļamistabas aizkarus ieteicams darināt ar oderi vai no bieza auduma.

    2. Ko darīt, ja guļamistabas nav?

    Lai cik ērts nebūtu dīvāns, tomēr labāk izskatīt citas iespējas. Gulēšanai vajadzētu atvēlēt norobežotu teritoriju. Ražotāji meklē arvien jaunus risinājumus, kā guļvietu apslēpt vai ielocīt neiedomājamās vietās. Tomēr – šādām mēbelēm matracis diemžēl būs universāls, nevis piemērots individuālām vajadzībām. Lai cik neliels būtu jūsu dzīvoklis, vērts atrast kādu stūrīti gultai, ko norobežot, piemēram, ar aizkaru.

    3. Ko ņemt vērā, noskatot gultu?

    Ja vairākkārt nācies tumsā atsist kāju pret koka rāmi (īpaši sāpīgi tas mēdz būt pret karkasu, kas ir platāks par matraci), laiks apdomāt, vai labāk neizvēlēties mīksto apdari. Augstumā gultas visbiežāk ir līdzīgā līmenī nekā krēsla sēdvieta – vidēji ap 50 centimetru. No Japānas atceļojušais zemo guļvietu stils savu laiku Latvijā jau izdzīvojis – to izvēlas arvien retāk.

    Amerikāņu ražotāji savukārt piedāvā augstas gultas (80–90 cm) – tās piemērotākas senioriem, kam tādējādi vieglāk ierāpties. 180 centimetri – tas diviem cilvēkiem ir absolūti pietiekams gultas platums. Garums – tas atkarīgs no tā, cik garām kājām Dievs apveltījis. Kaut gan vēl pirms mazāk nekā simt gadiem latvieši bija pārliecināti: gultā jāguļ pa pusei saliektam. 

    Televizoru – mūžīgo strīdus ābolu – labāk guļamistabā neielaist.

    4. Kur novietot gultu?

    Klasiskais variants – paralēli logam, ar galvgali pie sienas. No iekšējā komforta viedokļa ir labi, ja atguļoties redzamas gan durvis, gan logs. Tajā pašā laikā tieši pretī vai tuvu vienam vai otram labāk gultu nelikt, jo šajās zonās intensīvāk cirkulē gaiss (var pūst arī vējš). Turklāt pie loga atrodas radiators: sausais gaiss ap to neveicina ciešu miegu. Guļvietas ierīkošanai ne īpaši piemērota vieta būs arī pie mājas ārsienas – tā ir vēsāka. Ja šķiet, ka tad jau man vispār nav variantu, kur gultu likt, vērts apsvērt alternatīvus variantus, piemēram, novietojot telpas centrā vai pie iebūvētas sienas, aiz kuras paslēpt garderobi.

    5. Kā izvēlēties matraci?

    Tā nav lieta, uz kuras rēķina taupīt, jo slikts pamats gulēšanai atspēlēsies ne tikai uz miega kvalitāti, bet arī mugurkaula veselību. Labāk matrača meklējumus veikt no rīta, kad vēl nav noguruma, jo darbdienas noslēgumā teju jebkurš mīksts horizontāls objekts šķitīs labs.

    Testēšana ieguļoties ir obligāts priekšnoteikums – tā noskaidrosit cietību un elastību. Ja gulta paredzēta diviem, tā jātestē abiem. Izmēģiniet dažādas pozas… Ja matracis ir ļoti mīksts, svars tajā iegrims un virsma izlieksies, deformējot mugurkaulu. Labs matracis pielāgojas ķermeņa izliekumiem (nevis otrādi!) un vienmērīgi sadala svaru, saglabājot mugurkaulu pareizā fizioloģiskā stāvoklī. Gaisa caurlaidība (lai naktī nesvīstu) un materiāls, kurā nevairojas putekļu ērcītes (būtiski alerģiskiem cilvēkiem), ir vēl divi jautājumi, ko vērts uzdot pārdevējam.

    Zinātnieki izpētījuši, ka gultasveļas krāsa ietekmē seksa kvalitāti.

    6. Ko stāsta galvgalis?

    Stereotipiski domāt par tā interpretāciju skaitās teju bezkaunīgi. Gultas galvgalis taču ir vispamanāmākais elements, kas uzdod noti interjeram. Vispirms jātiek skaidrībā, ko ar to gribat pateikt, tātad, vai izvēlēties moderni lakonisku vai klasiski greznu, atturīgu vai ekstravagantu.

    7. Kāda ir optimālā temperatūra?

    Ne tikai tāpēc, lai labāk saglabātos sejas āda, guļamistabā vēlams ne pārāk karsts gaiss. Piemērotākā temperatūra ir 18–19 grādu.

    8. Kādas krāsas izvēlēties?

    Tas, protams, ir gaumes jautājums. Ja gribas mierīgu noskaņu, labāk nelietot krāsu kontrastus, piemēram, sarkano kombinācijā ar zaļo vai violeto – ar dzelteno.

    Tam drīzāk būs uzbudinošs efekts, kaut gan viss atkarīgs arī no toņu intensitātes. Guļamistabā var uzdrošināties arī tumšas sienas, tiesa, labāk, ja tās pieklusinātas ar pelēkā piejaukumu. Vairākums interjera speciālistu guļamistabām iesaka tapetes, kas rada siltāku noskaņu.

    9. Un grīdas segums?

    Koks ir ekoloģisks, silts un kopšanai ērts materiāls – tā ir laba izvēle guļamistabai, kur svarīgi, lai nekrātos putekļi. Mājīgumam to var papildināt ar nelielu paklāju. Nezūdoša vērtība, kas no modes neizies, – klasisks rakstains tepiķis. 

    10. Vai gultā drīkst lasīt?

    Mēs atļaujam. Taču ir daži svarīgi nosacījumi. Ja negribas iedzīvoties neglītā dubultzodā, nedrīkst lasīt, guļot uz muguras. Vislabāk apsēsties tā, lai mugura pilnībā būtu atspiesta pret galvgali.

    Gaismas avots (spuldzīte) nedrīkst atrasties augstāk par seju, pretējā gadījumā no košās, asās gaismas cietīs acis. Lai tā nenotiktu, labāk izvēlēties ne pārāk augstu naktslampiņu vai gaismekli, kura starus var novirzīt vēlamajā leņķī.

    11. Kas var traucēt miegu?

    Ja guļamistabā iekārtots darbistabas stūrītis, to vēlams norobežot (kaut vai ar aizslietni) – tas palīdzēs vieglāk koncentrēties miegam. Televizoru – mūžīgo strīdus ābolu – labāk guļamistabā neielaist. Ja pieradīsi, atradināties būs grūti. Tie, kas ieklausās fenšui, tic, ka pārlieku liels grāmatu daudzums traucē naktī atsvabināt galvu no domām – informācija no tām turpina plūst. Tomēr neliels plauktiņš aktuālajai literatūrai netraucēs.

    Daudz svarīgāk patverties no uzmācīgas ielas informācijas – trokšņa un mašīnu gaismu ņirboņas. Reklāmas izkārtne aiz loga var neļaut iemigt, bet spoži saules stari no rīta pamodinās agrāk, nekā nepieciešams. Tāpēc guļamistabas aizkarus vērts darināt ar oderi vai no pabieza auduma.

    12. Kur likt apģērbu?

    Ja platība ļauj, ērtāk ir ierīkot atsevišķu garderobes telpu. Ja interjerā iederas un mantojumā palicis senlaicīgs ozolkoka skapis, grēks būtu to neiekļaut. Taču, ja nepieciešams jauns risinājums, mantas var nodalīt, piemēram, ar auduma aizkaru vai starpsienu. Iebūvējamie skapji arī ir ērts variants, tikai to norobežojuma noformējumam aicinām meklēt radošāku risinājumu par klasiskām bīdāmām lamināta durvīm.

    13. Ar ko segties?

    Vissiltākās segas sastāvā ir gāgu dūnas, taču tādas cena ir ap 500 eiro. Arī parastās pīles vai zoss dūnas ir optimāla izvēle. Vilna (aitas, kazas vai pat kamieļa un kašmira) ir otra alternatīva tiem, kas nevēlas gulēt zem sintētiska materiāla. Segas svars ir atkarīgs no tā, cik smalka vilna. Alerģiskiem cilvēkiem gan nebūs piemērots ne viens, ne otrs no minētajiem variantiem. Tad derēs, piemēram, liocela pildījuma sega – tā sastāv no dabiskās jaunās paaudzes šķiedras, kas iegūta otrreizēji pārstrādājot koksni. Ja izmanto sintētisku segu, to ir arī salīdzinoši ērti kopt – atšķirībā no vilnas tās var droši mazgāt mājās.

    14. Bet spilvens?

    Ar spilvenu ir tāpat kā ar matraci – ja tas pielāgojas ķermenim (šajā gadījumā kakla izliekumam), muskuļu sasprindzinājums šajā zonā neveidojas un galva tiek balstīta pilnvērtīgi. Svarīgi, lai zem kakla neveidotos bedre. Šo tukšumu lieliski spēj aizpildīt speciālais funkcionālais spilvens, kas, pateicoties savam materiālam, ieņem vajadzīgo formu. Nejaukt ar porolona atdarinājumu, kuru, visticamāk, nodos cena.

    15. Kāds palags labāks?

    Zinātnieki izpētījuši, ka gultasveļas krāsa ietekmē seksa kvalitāti. Pāriem, kuriem šķiet, ka zaudē kontaktu viens ar otru, iesaka tumši zeltītas krāsas vai medus toņa gultasveļu. Lai vairotu dvēseliskumu attiecībās, piemērots būs violets palags. Ja runa ir par materiāla izvēli: lins aukstumā silda, bet karstumā atvēsina, tomēr ir parupjš, grūti gludināms, viegli burzās un mazgājot var sarauties.

    Labas kvalitātes zīds arī saglabās ķermeņa temperatūru, būs elpojošs, neburzīsies un pēc mazgāšanas nebūs jāgludina. Tomēr nekvalitatīvs izstrādājums būs pārāk slidīgs un vēss. Ja nepatīk gludināšana, lētāks risinājums par zīdu ir kokvilna kombinācijā ar poliesteru.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē