• Zaļo ēnu valstība – meža dārzs. Kādus augus tajā stādīt?

    Dārzs
    Kristīne Sēnele
    12. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Skarainā hortenzija.
    Foto: Shutterstock (DenisProduction.com)
    Skarainā hortenzija.
    Izvēloties augus dārzam, mācies no dabas – palūkojies, kas jau dabiski aug dārzā un tā apkārtnē. Ja dārzs atrodas meža tuvumā vai tajā aug lieli koki, vērts apsvērt meža dārza ierīkošanu. Konsultē Dace Laiva, ainavu arhitekte, dārzniece un vides speciāliste SIA «Skaisto Dārzu Darbnīca».

    Mežs ir Latvijai visai raksturīgs, tomēr arī daudzveidīgs biotops, jo tas var būt gan biezs egļu mežs mājas dienvidu pusē, kas var radīt nelabvēlīgus apstākļus dārzam, gan arī gaišs un caurspīdīgs priežu mežs. Meža dārzs būs ēnaināks, tur biežāk būs skāba augsne un sausāki augšanas apstākļi nekā citur, jo cauri vairākstāvu apaugumam mitrums līdz zemei nonāk lēnāk, vēlāk un arī mazāk.

    Meža, īpaši, egļu vai priežu, dārzos visbiežāk būs skāba augsne, jo skujkoki to skābina. Būvējot un ierīkojot vajadzētu saudzēt esošos kokus un to saknes, jo atjaunot šādu dabisko ekosistēmu ir ļoti grūti, dažkārt pat neiespējami, tas prasa milzīgus resursus un laiku. Noteikti daudz vieglāk ir saglabāt to, kas jau aug, un iekopt nelielas tīrākās vietas zālienam, taciņām, košumkrūmiem.

    Attālāk no mājas nevajadzētu noņemt visu meža zemsedzi, lai censtos ierīkot ideālu mauriņu vai krāšņu puķudobi. Pirmkārt, to izdarīt būs ļoti grūti. Otrkārt, šādām vietām piestāv mazliet noslēpumaini, ēnaini dārza nostūri. Tuvāk mājai, protams, var veidot taciņas, košākas dobes un tml.

    Te labi jutīsies

    • Dabiskajiem apstākļiem pietuvināti koki būs egļu (Picea) un priežu (Pinus) sugas un šķirnes, arī īves (Taxus) un tūjas (Thuja).
    • Skābumu un daļēju noēnojumu mīloši krūmi, kā rododendri (Rhododendron), hortenzijas (Hydrangea), arī dabā pamežos augošie segliņi (Euonymus). Var izvēlēties kompaktākas, zemākas formas segliņus, spārnoto segliņu (Euonymus alatus), kas rudenī iekrāsojas sarkans.
    • No lapu krūmiem – Alpu jāņoga jeb Alpu vērene (Ribes alpinum), kas arī sastopama dabā. Korintes (Amelanchier) sugas un šķirnes, kuras pašas neizsējas, ir krāšņi ziedoši un dekoratīvi krūmi, kas turklāt ražo gardas ogas gan dārza saimniekiem, gan putniem.
    • Daļējā noēnojumā var augt arī filadelfs (Philadelphus), tautā saukts par jasmīnu, tikai tā ziedēšana nebūs ļoti bagātīga.
    • Mežu iemītniece ir arī ļoti agri un spilgti ziedošā zalktene (Daphne). Taču jāņem vērā, ka, tāpat kā segliņš, arī šis augs ir indīgs.
    • Lielākā daļa lakstaugu, kas aug mežā, zied pavasarī, kamēr koki vēl nav salapojuši un zariem cauri var izspraukties saule. Tāpēc arī meža dārzam piemērotākie būs agri ziedoši augi – pavasara sīpolpuķes, vizbulītes u. c.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē