• TOP 10 ziemcietīgākās vīģeskoku šķirnes

    Dārzs
    Krista Lapiņa
    27. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Alexander Knyazhinsky, Shutterstock
    Vīģeskoks iespējams, nāk no senās Karijas reģiona, kas stiepjas starp Mazo Āziju un Vidusjūru (mūsdienu Turcijas teritorijā), bet pēc tam izplatījies daudz plašākā teritorijā. Vēstures liecības liek domāt, ka vīģes bija Ēģiptes valdnieces Kleopatras mīļākie augļi, un tām tiek piedēvētas afrodīzija īpašības. Neskatoties uz tālo izcelsmes vietu, vīģeskoks var iedzīvoties arī mūsu platuma grādos, tikai jāzina, kuru šķirni izvēlēties.

    Ziemcietīgākās vīģeskoku šķirnes

    1. ‘Bornholmas dimants’
      Ziemcietīgā vīģeskoka šķirne nāk no Zviedrijas salas Bornholmas. Iegūta no plaši pazīstamās ‘Brown Turkey’ šķirnes. Koks reti sasniedz 2 m augstumu. Augļi ir samērā lieli. Ja jūsu zaļā valstība atrodas Z6 ziemcietības zonā, varat audzēt šo izturīgo vīģi. Izturība – līdz mīnus 21 oC.
    2. ‘Brunswick’
      Ziemcietīgo šķirņu sarakstā šī ir viena no senākajām Vācijā audzētajām šķirnēm. Saldās un aromātiskās vīģes ar dzeltenu mīkstumu sver līdz 100 g. Izplatīta šķirne Britu salās. Izturība – līdz mīnus 20 oC.
    3. ‘Celeste’
      Šī vīģeskoka šķirne ir paredzēta visiem reģioniem ar īsu vasaru, izplatīta ASV. Dārznieku entuziasmu koks atalgo ar tumšiem, garšīgiem augļiem un stabilu sala izturību līdz mīnus 20 oC.
    4. ‘Columbaro’
      Ja vēlaties izsmalcinātu un labi nogatavojušos vīģi, tad šī ir īstā izvēle. Augļi nogatavojas līdz oktobrim, vasaras beigās tie absorbē siltus saules starus, iegūstot saldu un sulīgu garšu. Izturība – līdz mīnus 18 oC.
    5. ‘Hardy Chicago’
      Izteikti ziemcietīga un izturīga šķirne. Ja zari apsalst, tā dzīs jaunus dzinumus. Pretstatā vairumam vīģeskoku šim ieteicama ikgadēja atzarošana par vienu trešdaļu pēc ražas novākšanas. Izturība – līdz mīnus 20 oC.
    6. ‘Ice crystal’
      Šķirne radīta, krustojot Ficus carica un Ficus afganistanica. Tāpēc vīģeskokam ir skaistas, sudrabaini mirdzošas lapas, bet mazāki augļi, tomēr to garša ir tiešām lieliska. Izturība – līdz mīnus 22 oC.
    7. ‘Michurinska’
      Iespējams, visziemcietīgākā šķirne. Plaši izplatīta Bulgārijā, Rumānijā un Maķedonijā. Tur to sirsnīgi sauc par mazo vīģi. Sarkanie augļi ir salīdzinoši mazi, bet tas nemazina to aromātu. Iederēsies jebkura dārza saulainākajā  vēju pasargātā vietā. Pirmajā gadā ir ieteicama ziemas aizsardzība, jo salizturība palielinās pakāpeniski. Izturība – līdz mīnus 23 oC.
    8. ‘Montana nera’
      Melnā kalnu vīģe ir selekcijas veiksme no Šveices kalniem, tirgū tikai kopš 2015. gada. Ja ir spēkā selekcionāru apgalvojums, tad šī ir visizturīgākā vīģu šķirne ar sala izturību līdz pat mīnus 24 oC.
    9. ‘Ronde de Bordeaux’
      Augstākās kvalitātes šķirne nāk no franču selekcionāru zinošām rokām, un tā ir ļoti pieprasīta vācu dārzos. Neatkarīgi no uzticamās ziemcietības vīģe priecē ar medainiem 25–30 g smagiem augļiem ar neparasti plānu miziņu. Tā kā šis vīģeskoks reti ir lielāks par 250–300 cm, tas ideāli piemērots mazam dārzam. Padoms – vīģeskoku augļi plaukst uz iepriekšējā gada zariem, tāpēc vislabākais laiks atzarošanai ir tūlīt pēc ražas novākšanas. Izturība – līdz mīnus 20 oC.
    10. ‘Twotimer’
      Šis vīģeskoks pilnībā atbilst nosaukumam. Stādīts saulainā, siltā vietā dienvidu pusē vai audzēts lielā podā, tas ražos augustā un oktobrī. Bumbierveida augļi nobriest dzeltenvioleti. Izturība – līdz mīnus 20 oC.

    Lai labāk varētu novērtēt sava dārza atrašanās vietu un izvērtēt iespējas audzēt vīģeskokus, ir noderīgi aplūkot Vācijas klasifikāciju 3 izturības zonās.

    • Ziemcietības zona Z8 (no mīnus 6,7 līdz mīnus 12,3 grādiem pēc Celsija): Vācijas piekrastes reģioni un lielu ūdenstilpņu tuvums.
    • Ziemcietības zona Z7 (no mīnus 12,3 līdz mīnus 17,8 grādiem pēc Celsija): Vācijas centrālā daļa, galvenokārt zemienē.
    • Ziemcietības zona Z6 (no mīnus 17,8 līdz mīnus 23,4 grādiem pēc Celsija): paredzēta tikai tām vīģeskoka šķirnēm, kas veidotas ar īpašu izturību pret salu. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē