• Suns baidās braukt mašīnā. Ko darīt?

    Mājas mīlulis
    Zane Piļka- Karaļeviča
    10. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: BLACKDAY / Shutterstock
    Suņi ne vienmēr adekvāti reaģē uz braucieniem automašīnā. Ir tādi, kuri šausmīgi baidās no braukšanas un, jau tuvojoties automašīnai, sāk trīcēt kā apšu lapa. Vai ir iespējams šādu uzvedību kaut kā labot?

    Astes konsultē Rimi Mājdzīvniekiem kinoloģe Monta Sofija Priede.

    Tam, kāpēc suns baidās no braukšanas, ir vairāki iemesli. Pirmais – dzīvnieks principā var baidīties no lielā monstra, kas izdod šausmīgas skaņas. Otrs – bailēm var būt dziļāki iemesli, piemēram, negatīva pārbrauciena pieredze. Ļoti svarīgi, kādi bijuši apstākļi, kas saistīti ar pašu pirmo dzīvnieka braucienu automašīnā. Diemžēl visbiežāk, nopērkot kucēnu, jaunie saimnieki nosēdina maziņo un pārbiedēto dzīvnieciņu automašīnā. Šāda diena mazulim nevar būt labvēlīga, visdrīzāk, viņš tika nošķirts no mātes, ilgu laiku pa rokām viņu bužinājuši sveši cilvēki, bet pēc tam iesēdinājuši skaļā un biedējošā mašīnā – tādas atmiņas nepaliek bez sekām. Mēdz būt arī tā, ka pirmo reizi dzīvnieks ar mašīnu tiek vests pie veterinārārsta, kas viņam veic vakcināciju un citas nepatīkamas procedūras. Nākamreiz viņš jau būs panikā, redzot, ka saimnieks viņu ved uz automašīnu. 
    Ja sunī šīs bailes no mašīnas jau ir nostiprinājušās, saimniekam būs nepieciešama pacietība un laiks, lai vērstu situāciju par labu un iemācītu sunim saprast, ka automašīna nav tik briesmīga, kā viņam sākotnēji šķita.

    Seko līdzi šiem apmācības posmiem soli pa solim, un kopā jums noteikti izdosies pārvarēt bailes. 

    1. Daži suņi treniņus var uzsākt pie mašīnas vai pat tās aizmugurējā sēdeklī, bet citiem stress ir tik augsts, ka treniņš jāsāk vairākus metrus no automašīnas. Galvenais – nespied sunim kaut ko darīt ar varu, kas liek viņam justies slikti, jo tas ir garants, ka treniņš izgāzīsies un tu panāksi tikai negatīvu efektu. Atrodi vietu, kurā suns jūtas salīdzinoši droši, un pieņem to kā sākumpunktu, lai virzītos tuvāk mērķim. Šajā punktā vari izpildīt kādu pamatpaklausības kombināciju, kuru suns jau labi pazīst, – sēdi, guli, gaidi – un apbalvo ar kārumu. Vari piedāvāt rotaļu ar bumbiņu vai kādu citu aktivitāti, kas sunim sagādā prieku. Tādējādi tu sunim radīsi pozitīvas asociācijas, atrodoties tuvu mašīnai, un tā ar laiku vairs nešķitīs tik baisa. Pakāpeniski suns mašīnu sāks asociēt ar ēdienu un rotaļām. 
    2. Kad jūti, ka suns šajā punktā jūtas ērti, vari virzīties tuvāk mašīnai un atkal izpildīt treniņa vingrinājumus un spēles. Ja atrašanās tuvāk sunim rada stresu, pakāpies soli atpakaļ. Ņem vērā – dažiem suņiem, lai bez panikas iesēstos mašīnā, būs nepieciešamas pāris dienas, bet citiem tās var būt nedēļas. Galvenais – esi pacietīgs un iejūtīgs pret savu suni, tas noteikti atmaksāsies. 
    3. Kad esat tikuši līdz mašīnas salonam, laiks iepazīstināt suni ar skaņām un darbībām, kas asociējas ar braukšanas uzsākšanu. Piemēram, tālvadības pults skaņas, durvju aiztaisīšana, radio ieslēgšana. Katrs no šiem soļiem jāsaista ar pozitīvu asociāciju – kārumu vai spēli. Šajā sākuma posmā iesaku suni iepazīstināt ar kādu no drošas braukšanas elementiem, kā pārvadājamais būris vai drošības josta, ko piestiprina pie suņa iemauktiem. 
    4. Pats pēdējais un svarīgākais solis ir motora iedarbināšana, kas parasti suņiem rada vislielāko stresu, jo tas signalizē par to, ka tūlīt, tūlīt sāksies brauciens. Vēl nesāc braukšanu, bet ļauj sunim pierast pie iedarbināta motora un asociē to ar ēdienu un spēlēm. Tev pašam jābūt mierīgam, šim brīdim tu nedrīksti no savas puses piešķirt lielu emocionālu nozīmi. Izturies tā, it kā tu pat nemanītu, ka mašīna ir ierūkusies. 
    5. Kad redzi, ka suns mašīnā kāpj ar prieku, sēž tur mierīgi, nekrīt panikā, izdzirdot mašīnas motoru, treniņa rutīnai vari pievienot īsus braucienus, piemēram, līdz piebraucamā ceļa beigām un atpakaļ. Ar katru reizi šo distanci par pāris metriem palielini un mēģini šo pieredzi sunim padarīt pēc iespējas pozitīvāku. Jā, braucot pie stūres, tu nevarēsi iedot sunim kārumu vai pievērsties rotaļām, bet tu vari uzmundrināt mīluli ar vārdiem. Brauciena beigās izkāp no mašīnas un vēlreiz nostiprini šo pieredzi kā pozitīvu ar kārumu vai spēli.
    6. Kad būsiet gatavi doties tālākā izbraucienā, par galamērķi izvēlies vietu, kas garantēti sunim radīs pozitīvas asociācijas. Vēlams, lai šī vieta sunim būtu labi pazīstama. Noteikti tur pavadi ar suni ilgāku laiku, lai iespaidi nav tikai par braukšanu automašīnā, bet arī par to, uz kurieni jūs dodaties. Lai brauciens transportlīdzeklī ir tikai veids, kā nokļūt tur, kur notiek visa jautrība.

    Ņem vērā! Nesteidzini suni, ne­velc viņu automašīnā ar varu. Tā tu tikai nostiprināsi bailes. No sākuma pats iesēdies mašīnā un pēc tam mierīgā un priecīgā balsī vai ar kārumu aicini suni tev pievienoties, ar roku paklapējot pa vietu, kas viņam paredzēta. Sunim jāredz, ka saimnieks ne no kā nebaidās un ir pārliecināts par situāciju. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē