• Skaistas un izturīgas. Liellapu hortenziju šķirnes, kas iztur 25 grādu salu

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    29. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Košās un krāsainās liellapu jeb platlapu hortenzijas Latvijā visbiežāk pārziemina telpās. Ar citādu pieredzi un padomiem dalās Ilmārs Zirnis, dārznieks «Ilmāra Zirņa hortenziju dārzā».

    Liellapu jeb platlapu hortenzijas (Hydrangea macrophilla) audzējam septiņus gadus un esam pārbaudījuši vairāk nekā 15 šķirnes. Pamazām atsakāmies no tām, kas nav piemērotas mūsu klimatiskajiem apstākļiem. Diemžēl tās ir mazāk izturīgas pret aukstumu nekā citas hortenziju grupas. Lielākā daļa šķirņu jāpārziemina telpās, tāpēc tās galvenokārt piemērotas, kā saka, fein­šmekeriem. Pats ar to neesmu nodarbojies.

    Izturīgākās šķirnes

    • Par visizturīgākajām šķirnēm atzīstam divas: ‘Diva Fiore’ un ‘Forever & Ever’.
    • Abas zied gan uz jaunajiem, gan iepriekšējā gada dzinumiem un izaug apmēram līdz metra augstumam.
    • ‘Diva Fiore’ ir rozā, sārti, zili un violeti ziedi, ziedu krāsa ir diezgan mainīga, plaukstot bieži ir balta, un tikai vēlāk parādās noteikts tonis. Daži ziedi var būt violeti, citi – rozīgāki.
    • ‘Forever & Ever’ ziedi ir balti, rozā un sarkani. ‘Forever & Ever’ krāsojums ir vienmērīgāks un mazāk mainās.

    Foto: no personiskā arhīva

    Es daru tā

    • Platlapu hortenzijas ieteicams stādīt pusēnā. Tās karstu sauli iztur sliktāk nekā skarainās hortenzijas – pēcpusdienā sāk vīst ziedi un lapas –, tas traucē attīstībai, un augs sāk nīkuļot. Taču arī pilnīga ēna nav piemērota, jo krāsas intensitāte atkarīga no saules gaismas. Stādām tādā pašā augsnē kā citas hortenzijas – skābā kūdrā (zem pH 4), nepievienojot ne kompostu, ne trūdzemi –, un tās jūtas lieliski.  
    • Pavasarī, kad sākas veģetācija, augsnē iestrādājam Osmocote granulēto mēslojumu, kas šķīst pakāpeniski vairāku mēnešu garumā, un ar to pietiek visu sezonu. 
    • Augsnei pastāvīgi jābūt mitrai, to nedrīkst iekaltēt. Skarainā hortenzija vēl kaut cik piecietīs mitruma trūkumu, bet liellapu hortenzija to nepiedos. Ilgstošā sausumā tai būs blāvas lapas un mazi ziediņi. 
    • Ziemā savus lielos krūmus nesedzam, un tie iztur vismaz 25 grādu salu, taču pēc stādīšanas pirmos pāris gadus ieteicams uz sakņu kakliņa uzbērt kūdru vai apkārt saspraust egļu zarus. 
    • Pavasarī nogriežam apsalušos zariņus, kā arī zarus, kas krustojas un beržas cits gar citu. Vairāk augus nevajag apgriezt.

    Par citu dārznieku pieredzi platlapu hortenziju audzēšanā vari lasīt šeit:

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē