• Rudens moto siltumnīcā – iztukšo, mazgā, dezinficē!

    Dārzs
    Agnese Ģērmane
    5. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Visu vasaru rūpējamies par tomātiem, gurķiem un papriku, kas aug siltumnīcā. Kad pēdējā raža novākta, laiks parūpēties par pašu siltumnīcu.

    Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva

    Pieredzē dalās Lauku konsultāciju centra vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils.

    • Visas augu atliekas no siltumnīcas jāizvāc.
    • Lai vieglāk varētu dabūt nost saites, pie kurām piestiprināti tomātu stublāji, tie jāsagriež vairākās daļās.
    • Arī auklas noteikti no siltumnīcas jāizvāc, nākamajā sezonā tās izmantot nedrīkst, jo tajās ir sakrājušies slimību izraisītāji.
    • Auklas jāatdala no lakstiem, lakstus met komposta kaudzē, tikai šim kompostam nevajadzētu atgriezties tomātu siltumnīcā. Kad būs gatavs, labāk to likt puķu dobēs vai zem ogulāju krūmiem.
    • Auklas var izmest sadzīves atkritumu tvertnē un nākamajā sezonā pirkt jaunas. Sintētiskās auklas var arī sasiet saišķī, lai nesapinas, un izmazgāt veļasmašīnā, – tad tās varēs lietot atkal.
    • Ja izmantoti vēl kādi palīgmateriāli, piemēram, klipši stublāja piestiprināšanai pie auklas vai ķekaru turētāji, arī tie jānoņem un jādezinficē. Var izmanto zilos graudiņus (1%), ūdeņraža pārskābi (1–2%), Menno Florades šķīdumu.
    • Jādezinficē arī darbarīki un pati siltumnīca. Pirms dezinfekcijas siltumnīcas konstrukcija jānomazgā ar tīru ūdeni. Pēc tam var bagātīgi apsmidzināt ar, piemēram, Menno Florades šķīdumu, ko var atstāt uz 16 stundām, lai iedarbojas. darbs, ko ieguldīsi tagad, sagatavojot siltumnīcu ziemai, nākamajā sezonā atmaksāsies ar veselīgiem tomātu stādiem.»
    • Siltumnīcas sienas un jumtu vēlams nomazgāt ne tikai no iekšpuses, bet arī no ārpuses, lai atbrīvotos no netīrumiem un aļģēm. Aļģes samazina siltumnīcas seguma gaismas caurlaidību, tāpat kā putekļi, putekšņi un citi netīrumi, kas uz tā sakrājušies. Pavasarī pirms sezonas jumts jānomazgā vēlreiz, jo, ja ir silts rudens un ziema, tās var turpināt vairoties arī pēc tam, kad rudens sākumā jau vienreiz nomazgāts. Aļģes stipri turas pie virsmas, un mazgājot gan rudenī, gan pavasarī, no tām vieglāk tikt vaļā.»

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē