• Maija darbi augļu un ogu dārzā

    Dārzs
    Valentīna Pole
    3. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Maijā augļu un ogu dārzā darāmos darbus iesaka Valentīna Pole, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Dārzkopības institūta pētniece.

    Ieteicamie darbi augļu un ogu dārzā, kas paveicami maijā:

    • Turpini augļu koku un ogulāju mēslošanu, ja tas nav izdarīts aprīlī.
    • Svarīgs darbs ir iestādīto augu mulčēšana. Mulčai vari izmantot gan organiskus materiālus (salmus, šķeldu), gan sintētiskus (austo agrotekstilu), gan tos kombinēt. Lai kādu mulču izvēlētos, to klāj tikai uz mitras augsnes! Jo, piemēram, skaidas vai šķelda, uzbērta uz sausas augsnes, no tās izvilks pēdējo mitrumu.
    • Maijs parasti ir sauss, augļaugiem var trūkt ūdens. Ziedēšanas laikā prasīgas pēc viendabīga ūdens nodrošinājuma ir zemenes. Ļoti labi, ja iespējams dārzā ierīkot pilienveida laistīšanu. To var apvienot arī ar mēslošanu.

    Bet atceries – zemenes nedrīkst pārmēslot! Labāk mēslo vairākas reizes, bet ar mazu devu.

    • Krūmmellenes Latvijā ir cimperlīgs augs. Tas attiecas gan uz mēslošanu, gan laistīšanu. Dārzkopības veikalos pieejami dažādi mēslošanas līdzekļi skābu augsni mīlošiem augiem. Taču ņem vērā – nekad krūmmellenes nemēslo uz sausas augsnes! Ja lietus nelīst, augsni kārtīgi salaisti, lai ūdens lēnām iesūcas (uz 1 m2 vajag ap 10 l ūdens), un tikai tad mēslo. Pēc mēslošanas vēlams vēlreiz nolaistīt, lai barības vielas ātrāk izšķīst un iesūcas pie sakņu zonas. Ir šķīstošie mēslojumi, kurus lieto kopā ar ūdeni.
    • Ja sausais laiks saglabājas, krūmmellenes jālaista gandrīz vai katru dienu. Bet ir kāda nianse! Visi ūdeņi, ko ņemam laistīšanai no spices, dziļurbuma, dīķa, upes vai lietus, ir neitrāli vai pat sārmaini. Ar laiku krūmmelleņu skaņu zonā augsnes pH paaugstinās un ar mēslošanas līdzekļiem to vairs nevar noturēt vajadzīgajā līmenī, tāpēc augsnes pH ap krūmmelleņu sakņu zonu jāpārbauda vismaz 2–3 reizes gadā. Lai izvairītos no problēmām, laistāmais ūdens krūmmellenēm un citiem skābu augsni mīlošiem augiem jāskābina. Vari izmantot gan etiķi, gan citronskābi, bet labākas ir neorganiskās skābes. Agrimatco, Siljā, internetveikalā tavazeme.lv un citos dārzkopības veikalos ir nopērkams «Seal» ražotais ūdens pH regulators jeb ūdens paskābinātājs. Šo līdzekli vajag nieka 5 ml uz 10 litriem ūdens – naudas izteiksmē tas sanāk divreiz izdevīgāk par etiķi. Paņem vienreizlietojamo šļirci, ievelc 5 ml un izšķīdini lejkannā 10 litros ūdens! Ļoti sausā laikā laisti gandrīz katru dienu. Starp citu, ūdens skābinātājam ir vēl kāda unikāla īpašība – to izmanto dušu, tualešu, flīžu tīrīšanai. Uz sausas virsmas uzsmidzina neatšķaidītu līdzekli, pēc 5 minūtēm rūsa un citi kaļķa aplikumi būs pazuduši!
    • Maijā visiem augļu kokiem sākas dzinumu aktīvais augšanas periods. Ļoti svarīgi tas ir jaunajiem kociņiem, kam no pumpuriem veidojas turpmākie koka pamatzari jeb skeletzari. Vainaga veidošanā lielākās problēmas sagādā zarojumu šaurie leņķi. Lai to novērstu, jārīkojas jau tagad! Kad topošais zars izaudzis sprīdi garš, to atliec un nofiksē, stumbrā iespraužot parasto koka veļas knaģi. Svarīgi šo procedūru nenokavēt – pārāk gari izauguši jaunie dzinumi vairs nav elastīgi, tie nepadodas noliekšanai, bet lūst. Savukārt, ja dzinumiņš pārāk īss, iespraužot knaģi par agru, dzinuma augšana var apstāties, un tas neveidos zaru. Knaģus šādā veidā notur aptuveni 2 nedēļas, tad noņem. Atceries, ka visi dzinumi neaug vienā laikā un pastaiga pa ķiršu dārzu ar knaģu sauju būs jāatkārto pat 2 reizes nedēļā, jo jaunie dzinumi aug ļoti ātri!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē