• Kuri dārzeņi martā jāsēj dēstiem un ko jau var sēt siltumnīcā?

    Dārzs
    Mārīte Gailīte
    1. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: JoannaTkaczuk / Shutterstock
    Šomēnes sākas dārzeņu sējas laiks apsildāmajās siltumnīcās un uz palodzes. Marta sākumā jau pietiek dabiskās gaismas, lai varētu izaudzēt kvalitatīvus tomātu, papriku un baklažānu dēstus uz palodzes.

    Konsultē Mārīte Gailīte, agronome, dārzeņkopības eksperte.

    • Vislabāk sēt tieši kasetēs ar ligzdas lielumu ap 3 cm pa vienai vai divām sēklām katrā ligzdā. Kasetes apsedz ar plēvi un novieto iespējami siltākā vietā, jo optimālā šo sugu sēklu dīgšanas temperatūra ir 25–27 grādi sēklu zonā. Atbilstošā temperatūrā dīgsti parādās pēc 5–7 dienām, tad plēve jānoņem.
    • Kad augi paaugsies tik lieli, ka to lapas sāks saskarties, sējeņus jāpārpodo 10–12 cm lielos podos. Audzējot ar piķēšanu, vislabāk piķēt brīdī, kad dīgļlapas ir pilnīgi atvērušās, bet īsto lapu vēl nav. Šajā laikā sakne vēl nav sākusi zaroties, tāpēc mazāk cieš.
    • Martā sēj arī agros un vēlīnos galviņkāpostus, agros ziedkāpostus, brokoļus, lapu kāpostus un kolrābjus, kā arī sakņu selerijas. Kāpostaugus sēj pa vienai sēklai katrā kasetes ligzdā, apsedz ar plēvi un novieto 18–20 grādu temperatūrā.
    • Atšķirībā no citiem dārzeņiem selerijas dīgst gaismā, tāpēc to sēklas nedrīkst apbērt. Neapstrādātas seleriju sēklas ir ļoti sīkas, un tās praktiski nav iespējams iesēt pa vienai kasetē, tāpēc atliek audzēt ar piķēšanu – tās vienmērīgi izkaisa uz pielīdzinātas substrāta virsmas, apsmidzina ar tīru, ap 25 grādus siltu ūdeni, lai piespiestu tās substrātam, ietin caurspīdīgā plēvē un novieto iespējami gaišākā, siltā vietā. Optimālā temperatūra sēklu dīgšanai ir 20–23 grādi, tādos apstākļos dīgsti parādās pēc 7–10 dienām.
    • Mēneša sākumā sēj puravus. To dēstus audzē līdzīgi kāpostu dēstiem, sēklas var apbērt ar 5–7 mm biezu vermikulīta kārtu. Var izmantot arī kūdras substrātu, bet jāuzmanās – ja kūdra ir smalka, tā pēc laistīšanas mēdz veidot garozu, kurai asni netiek cauri. Optimālā temperatūra puravu sēklu dīgšanai ir 23–25 grādi, tie sadīgst 14 dienu laikā.
    • Marta vidū siltumnīcā vari iestādīt sīksīpolus lociņiem un iesēt redīsus un spinātus. Arī tad, ja pēkšņi atgriezīsies sals, tas nespēs nopietni traucēt šiem augiem. Protams, drošāk būs apsegt sējumu ar agrotīklu. Tie, kam nav siltumnīcas, var iestādīt sīksīpolus balkona kastē un novietot to uz palodzes vai aizstiklotā lodžijā. Sīksīpolus līdz pusei iegremdē substrātā, atstājot starp tiem 3–5 cm.
    • Šomēnes lodžijā vari izaudzēt arī redīsus kasetēs, derēs jebkura šķirne. Audzēšanai izmanto kasetes ar ligzdas lielumu ap 3 cm. Sēj pa vienai sēklai katrā ligzdā, nedaudz apber un ietin plēvē. Līdz uzdīgšanai var paturēt istabā. Līdz saknes būs vācamas, paies 3–4 nedēļas atkarībā no temperatūras, bet pats process sagādās daudz prieka.
      Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē