• 8 padomi, kā iztīrīt virtuvi bez «ķīmijas»

    Māja
    Katrīna Jaunslaviete-Ķipure
    16. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Olga Miltsova / Shutterstock
    Dabai draudzīga mājas uzkopšana ir tāda, kas nenodara kaitējumu nevienam – ne dabai, ne cilvēkam kā dabas sastāvdaļai. Diemžēl sadzīves ķīmijas sastāvā esošās vielas nonāk atmosfērā vai ūdenī, pasliktinot gaisa kvalitāti un apdraudot dzīvos organismus upēs un jūrās. Kā tīrīt mājokli dabai draudzīgāk?

    Konsultē Inita Alksne, telpu uzkopšanas konsultante ar 20 gadu pieredzi praktiskajā uzkopšanas darbā.

    Padomi virtuves tīrīšanā

    1. Traukus ļoti labi var nomazgāt ar dzeramo sodu. Vēl viens no veidiem, kā aizstāt trauku mazgājamo līdzekli, ir izmantot sinepju pulveri. To var lietot gan tīrā veidā, gan kopā ar dzeramo sodu (attiecībā 3:1). Šim līdzeklim gan ir divi trūkumi – sauss sinepju pulveris ir efektīvs tikai siltā ūdenī, un trauki jāmazgā ar cimdiem, citādi cietīs roku āda.
    2. Lai nomazgātu piedeguša ēdiena atliekas, uzreiz pēc ēdiena gatavošanas jāieber traukā nedaudz dzeramās sodas, jāļauj tai iedarboties apmēram 15 minūtes, tad jānotīra.
    3. Plīts virsmai, ja tā netiek tīrīta regulāri, var izmantot kādu ekoloģisku tīrīšanas līdzekli, bet alternatīva ir tīrīt ar svaigu citronu.
    4. Cepeškrāsnij var izmantot tīrīšanas līdzekli, ko iegūst, sajaucot sodu ar ūdeni, lai izveidojas abrazīva pasta.
    5. Zobu pasta lieliski notīra čuguna un metāla virsmas, kā arī tiek galā ar traipiem un netīrumiem, kas pieķērušies krūzītēm no tējas vai kafijas.
    6. Lai saglabātu nevainojamu virtuves dvieļu spodrumu bez ķīmiskām vielām, dvieļi jāiemērc aukstā ūdenī, kam pievienots sāls (aptuveni 5–7 ēdamkarotes rupjā sāls uz 5 litriem ūdens).
    7. Krāsotas sienas var labi notīrīt ar karstu ziepjūdeni, kam pievienots nedaudz sodas. Ja uz sienām tikuši tauki, talkā jāņem etiķis. Savukārt flīzētu sienu var lieliski notīrīt ar ūdens un etiķa maisījumu (attiecībā 1:1), šuves starp flīzēm – ar etiķī pamērcētu zobu birsti.
    8. Grīdas mazgāšanai nepieciešams vien ūdens un lupata. Ja telpā gribas patīkamāku smaržu, ūdenim var piepilināt dažus pilienus ēteriskās eļļas. Ja grīda ir ļoti netīra, var izmantot maisījumu, kas sastāv no 1/4 glāzes etiķa, ūdens, 5–10 pilieniem ēteriskās eļļas un dažiem pilieniem trauku mazgājamo ziepju vai universālā ekoloģiskā tīrīšanas līdzekļa.

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē