• Janvāra darbi puķu dārzā. Pieskatām augus un gatavojamies jaunajai sezonai!

    Dārzs
    Inese Nāburga
    11. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Marina Poushkina
    Janvārī dārzkopis nevar turēt rokas klēpī, jo jāseko līdzi laikapstākļiem. Tie parasti ir ļoti nepastāvīgi: atkušņi mijas ar strauju un stipru salu iestāšanos. Sniega seguma biezums krasi mainās. Tāpēc jāseko laika ziņām un atbilstoši jādarbojas. 

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Inese Nāburga, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Lakstaugu laboratorijas vadītāja, pētniece.

    • Ja atkusnis ieilgst un sniegs ir nokusis, sasegtie stādījumi jāatsedz vēdināšanai, lai tie neizsūt. Īpaši uzmanāmi ziemzaļie augi – akantolimones, azorellas, aslapu flokši, ibēres, lavandas, ofiopogones. 
    • Ja pēc atkušņa draud kailsals, siltumzemju augus un svaigi iestādītus augus papildus siltina, uzberot ozolu vai skābaržu lapas, sausu kūdru.
    • Stādījumiem pārklāti skuju zari veicinās sniega aizturi snigšanas gadījumā un nodrošinās pret ziemzaļās lapotnes izžūšanu saulainās dienās. Skuju zari ir vienīgais segšanas materiāls alpīniem augiem un sukulentiem, ja nebūvējam tiem apkārt nojumes aizsardzībai pret ziemas nokrišņiem. 
    • Nedrīkst aizmirst par pagrabos glabāšanai noliktajiem dāliju gumiem, kannu sakneņiem. Jāuzmana, lai pārmitros apstākļos tie nesāktu pelēt, bet siltākos un sausākos – pārmērīgi izžūt. Pūt sākušos gumus aizvāc. 
    • Gaišās, vēsās telpās toveros turētās argirantēmas, eņģeļtaures, kallas, mārtiņrozes, pelargonijas, rozmarīnus nedrīkst nedz iekaltēt, nedz pārliet. Augsnei jābūt mēreni sausai.
    • Janvāris – labākais laiks, kad plānot sēšanas darbus, noskatīt un iegādāties vēlamās puķu sēklas. Mēneša izskaņā veikalos un internetā atrodams visplašākais sēklu sortiments, kas, tuvojoties pavasarim, strauji saruks.
    • Vairākas iegādātas ziemciešu sēklas, pārsvarā no gundegu, hostu, liliju dzimtām, var jau sēt un likt ārā lecektī vai ledusskapja dārzeņu nodaļā (plus 1–5 grādos). Pēc diviem trim mēnešiem tās būs jāpārvieto gaišā telpā, un, temperatūrai pakāpjoties virs plus 10 grādiem, sēklas dīgs. Peonijām bieži vajag nodrošināt trīs tādus ciklus (vēsums, siltums), lai sēklas atmodinātu dīgšanai. Siltajās (plus 18–21 grāds), gaišajās telpās sēj arī begonijas, petūnijas un atraitnītes dēstiem.
    • Sāk modināt amariļu un hipeastru sīpolus ziedēšanai uz palodzēm. Podus ar tiem novieto siltā un gaišā telpā, bet sāk laistīt tikai pēc ziedkāta stiepšanās sākuma. Paiet sešas septiņas nedēļas no modināšanas sākuma līdz ziedēšanai. 
    • Sukulentos telpaugus janvārī nelaista vispār. Toties podu acālijām, alpu vijolītēm, puansetijām jānodrošina maksimāli iespējamais vēsums, gaišums un vienmērīgs augsnes mitrums.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē