• Dārza darbi septembrī: Koki un košumkrūmi

    Dārzs
    Linda Neško
    3. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Septembris atnāk ar izteikti darbīgu noskaņojumu dārzā. Atvasara ir pateicīgs laiks, lai izveidotu jaunu dobi vai joslu no dekoratīvajiem krūmiem. Izvēlies tam labāko vietu, veroties no dzīvojamās istabas vai virtuves logiem. Kā būtu, ja nākamajā gadā siltumnīcas fasādi vai tās malu aizsegtu bagātīgi ziedošas krūmu dobes vai stādījumu joslas siluets?

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Linda Neško, ainavu arhitekte, pasniedz dārza veidošanas kursus.

    • Domā par augu salikumu. Izvēlies dekoratīvos krūmus, kas ziedētu no jūnija līdz vasaras beigām. Dobē ieplāno, piemēram, parka rozi, zemo Japānas spirejas šķirni, skaraino hortenziju, vidēja augstuma filadelfu un līdz vēlam rudenim ziedošo klinšrozītes šķirni. Ātri augošs un dekoratīvs vienmēr ir plūškoks.
    • Izveido dobes pamatkonstrukciju no vismaz pieciem dekoratīvajiem krūmiem. Akcentam izvēlies kādu skuju kokauga stādu ar potcelma vai piramidālu formu. Gar priekšējo malu noteikti ieplāno kompaktas formas zemos skujeņus, kas būs lieliski akcenti krūmu bezlapu periodā.
    • Apmeklē rudens stādu gadatirgus vai stādu tirgotavas un pērc ieplānotos stādus pēc saraksta. Atceries, dekoratīvos krūmus un kokus konteineros var stādīt, kamēr nav sasalusi zeme. 
    • Septembra otrajā pusē, kad kokiem sāk krāsoties un birt lapas, var stādīt kailsakņu kokaugus. 
    • Nebaidies eksperimentēt – iestādi kādu introducētu jeb eksotisku kokaugu! Pirms izvēlies, noskaidro atbilstību konkrētiem klimatiskajiem apstākļiem dārzā. Latvijas teritorija pēc Eiropas kokaugu ziemcietības zonu iedalījuma atbilst 4.–6. zonai. Augi, kas audzēti atbilstošā salcietības zonā, vieglāk pielāgosies vietējiem apstākļiem. 
    • Šis laiks ir piemērots arī krūmu un koku pārstādīšanai. Vislabāk to darīt, kad lapas jau daļēji nobirušas. Pirms pārstādīšanas augam piesien lentīti, piemēram, dienvidu pusē, lai, pārvietojot jaunā vietā, neiestādi to citā augšanas virzienā nekā līdz šim. 
    • Ja septembris ir sauss, sevišķi tā beigas, tad viens no galvenajiem uzdevumiem ir kārtīgi laistīt augus ar ziemzaļām lapām (tie ir rododendri, bukši u. c.), kā arī šajā gadā stādītos mūžzaļos augus un dzīvžogus. Visbiežāk tie pavasarī aiziet bojā, ja sakņu kamola sistēma rudenī ir iekaltēta un nav bijusi mitrināta.
    • Mēneša beigās ir piemērots laiks koku un krūmu apgriešanai. Kopšanas griezumus un vainaga formas samazināšanu var veikt līdz 20 procentiem no lapu masas.
    • Šajā laikā veido vainagus kokaugiem, kuriem pavasarī tek sulas, piemēram, kļavām un bērziem. 
    • Noteikti izgriez nokaltušos zarus lapu krūmiem un kokiem, jo vēlāk rudenī, kad lapas būs pavisam nobirušas, būs grūti atšķirt, ko griezt un ko ne. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē