• Dārza darbi septembrī: Augļu dārzs

    Dārzs
    2. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Rudens darbi viršu mēnesī rit pilnā sparā. Augļu vākšana agrākai un vēlākai ēšanai jāveic pakāpeniski, sākot ar agrākajām rudens šķirnēm līdz vēlākajām – ziemas. Parasti tas notiek no septembra līdz oktobra sākumam, taču jāizvērtē katru gadu atsevišķi, skatoties pēc šķirņu nogatavošanās laikiem.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Sandra Dane, Mg. agr., Dārzkopības institūta pētniece.

    • Ir vairāki varianti, kā saprast, vai auglis ir stadijā, kad to vēlams novākt glabāšanai. To pārsvarā nosaka rudens un ziemas āboliem un bumbieriem, bet var darīt arī, lai paildzinātu vasaras šķirņu ēšanas laiku. Viena no populārākajām metodēm ir cietes tests. Otrs variants – garšas tests. Paņem, tavuprāt, gandrīz gatavu augli un iekodies tajā! Attiecībā uz vasaras šķirnēm: ja ir garša, tomēr sajūta, ka auglis vēl nav tik sulīgs, mīksts, gards, kādam tam vajadzētu būt, bet sula jau izdalās, tad tādus augļus var vākt un uzglabāt līdz divām nedēļām. Ja sula vēl neizdalās vai auglis ir pārāk ciets, tad tādus labāk vēl nevākt, jo, pāragri norautiem, glabāšanas laikā garša ne sevišķi uzlabosies. 

    • Sākas arī vīnogu ražas vākšana. Pēc tās, kad dzinumi jau nobrieduši, tos var sagriezt spraudeņiem, ja ir vēlme pavairot kādu konkrētu vīnogu. Tāpat kā augļu koku potzarus, arī vīnogām dzinumus spraudeņiem līdz pavasarim glabā vēsā vietā, tos iepakojot maisos. 

    • Vēl septembris ir piemērots laiks, kad pavairot krūmogulājus ar spraudeņiem. Ērkšķogu spraudeņiem nepieciešama pēdiņa. Tas nozīme – viengadīgo dzinumu nevis nogriež, bet gan noplēš vai nogriež tā, lai tam klāt būtu arī divgadīgā zara koksnes daļa. Krūmogulājiem spraudeņus sprauž tā, lai vismaz 2–3 pumpuri ir zem zemes un viens virs zemes. 

    • Kāliju un fosforu, ja ir tāda vajadzība, augļu dārzā var izmantot, bet jāizvairās no slāpekli saturošiem mēslošanas līdzekļiem – tie septembrī ir nepieciešami tikai zemenēm. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē