• Augusta beigās jāstāda rozes! Kuras šķirnes izvēlēties iesācējai?

    Dārzs
    Ilze Klapere
    25. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Tradicionāli iegājies, ka par labāko stādīšanas laiku uzskata pavasari, bet Nacionālā botāniskā dārza asistente, rožu speciāliste Ilma Nereta tomēr iesaka rudens stādījumus, jo rudenī rožu dzinumi ir nobrieduši – nav jēli kā pavasarī.

    Jā, rozes var stādīt arī iesācēji, tikai jāzina, ar kurām drošāk sākt! Par to un vēl citiem svarīgiem pieturas punktiem ceļā uz savu pirmo rožu dobi izstāstīs rožu eksperte!

    Rozēm vajag uzmanību

    Uzzinājusi žurnāla LAUKU MĀJA šī raksta rubrikas nosaukumu – Mana pirmā puķu dobe, raksta konsultante Ilma Nereta labsirdīgi smejas: «Ja runa ir par cilvēka pirmo puķu dobi mūžā un ja līdz šim ir pavisam neliela pieredze ar dekoratīvajiem augiem, vai būtu iesakāma tieši rožu dobe… Tomēr nekādā gadījumā nesaku nē, taču ar norunu, ka šī dobe netiks ierīkota laukos, kur saimnieki aizbrauks vien divas trīs reizes mēnesī.»

    Jo rozei vajag uzmanību, kopšanu un arī apbrīnu!

    «Bet citādi, ja visu izdara pareizi, nodrošina to, kas rozēm vajadzīgs, nevarētu teikt, ka tās ir paši sarežģītākie augi. Drīzāk vairāk darba un auklēšanās ir ar ārā rokamām un pagrabā glabājamām puķēm, sīpoliem un gumiem – rozi vienkārši iestāda un viss, uz desmit un vairāk gadiem. Ir gadījumi, kad rozes aug pat trīsdesmit gadu, īpaši stīgotājrozes.»

    Puķu karaliene

    Ne mazums dzirdēts šis apgalvojums, ka tieši rozes ir puķu pasaules karalienes. Skaistas tās ir nenoliedzami, un, lai arī gaumes atšķiras, kaut kur taču šādiem tituliem ir kāda izcelsme, vai ne?

    Būdama ilggadīga un pieredzējusi rožu speciāliste, Ilma Nereta saka: «Protams, ka rozes ir puķu karalienes – būtu savādi, ja es teiktu ko citu! Bet, ja iedziļināmies, nez vai var atrast citu puķi, kas tik daudz apdziedāta dziesmās un dzejās, kurai veltītas tik daudzas pasakas un teikas…»

    «Un tīri no praktiskās pieredzes teikšu tā – satiekoties ar ļoti dažādiem cilvēkiem, kuri brauc uz botānisko dārzu iegādāties augus, esmu secinājusi, ka, lai nu kuru puķi, bet rozi pazīst pilnīgi visi, arī vīrieši, kuri uz citām puķēm attiecina kopēju apzīmējumu – laksti. Var jaukt tulpes ar narcisēm, var nezināt pat peonijas vai atraitnītes, taču rozi pazīst visi, gan lieli, gan mazi. Un tas ir rādītājs!»

    Vai karaliene roze vēlas, lai tai līdzās dobē aug vēl citas puķes? To mēs nezinām, būtu jāprasa rozēm pašām, smaida Ilma un saka, ka rožu dobe ir skaista pati par sevi, bet dažkārt rozes, protams, kombinē arī ar citiem augiem.

    «Kamēr rožu krūmi vēl mazi, var pa starpu iestādīt kādas viengadīgās vasaras puķes, lavandas, vēl kaut ko. Tomēr pēc pāris gadiem rozes jau būs sakuplojušas, un tad nez vai ko citu tajā dobē prasīsies. Ja nu gribas tieši tādu raibu dobi, kurā aug ne tikai rozes, jāievēro, lai rožu kaimiņi nebūtu pārāk agresīvi augi, ar pārāk lielu sakņu sistēmu (konkurence par barības vielām), kā arī pārāk audzelīgi un liela auguma (noēnos rozes, tas tām nepatiks).»

    Kuras rozes stādīt iesācējai?

    • Droši var sākt ar floribundrozēm un krūmrozēm (tepat piederas arī modīgās Deivida Ostina radītās angļu rozes), kas ir tipiskas dobju rozes – ziedi tām ir ķekaros, ziedu ir daudz, un šīs rozes zied atkārtoti. Izvēloties šo grupu rozes, deviņdesmit procentos gadījumu visam vajadzētu izdoties labi!
    • Ja gribas skaistu rožu krūmu zālienā vai pie mājas, ieteicams izvēlēties parka rozes. Šīs rozes ir arī salīdzinoši mazāk kaprīzas, vienkārši kopjamas, tomēr savi noteikumi jāievēro.
    • Vēl var izvēlēties stīgotājrozes, ja gribas apaudzēt kādu sienu, arku dārzā vai ieeju pa vārtiņiem.

    Kad stādīt rozes?

    Tradicionāli iegājies, ka par labāko stādīšanas laiku uzskata pavasari, bet Ilma Nereta tomēr iesaka rudens stādījumus.

    Jo rudenī rožu dzinumi ir nobrieduši, nav jēli kā pavasarī.

    «Ja to izdara laikus – augusta pašās beigās, septembrī –, tad rozes ieaugas labi un vienmērīgāk, tām nav stresa, kas mēdz būt pavasaros, kad bieži ir mainīgas temperatūras.»

    Kā sagatavot rožu dobi?

    1. Saulaina vieta. Nav tik svarīgi, vai tieši rīta, pusdienlaika vai pievakares saule, taču kopā vajadzīgas vismaz 5–6 saules stundas. Ja saules pietrūks, rozes sliktāk ziedēs, būs vājāki dzinumi, arī stīdzēs.
    2. Esošās augsnes ielabošana. Tālāk jāskatās, kāda ir esošā augsne dārzā: ja smilts, būs jāielabo ar mēslojumu stipri vairāk, ja bagātīga melnzeme – stipri mazāk, ja pasmaga māla – atkal jādomā, kā augsni padarīt mazliet vieglāku. Vispār rozēm patīk māla piejaukums, tāpēc melnzemē var iestrādāt kādu sauju māla daļiņu vai arī saknes pirms stādīšanas pamērcēt māla putriņā. Runājot par augsnes pH, rozēm patīk neitrāla augsne, bet arī viegli skābai nebūs ne vainas. Tāpat rozes novērtēs arī minerālmēslus ar NPK un mikroelementiem, taču nevajag palikt tikai pie viena ražotāja mēslojuma, tos ieteicams pamainīt.
    3. Organiskais mēslojums. Rozēm patīk kūtsmēsli – tikai ne svaigi, bet gan satrūdējuši. Lai no kādiem dzīvniekiem kūtsmēsli būtu nākuši, tiem jābūt vismaz vienu (labāk pat divas trīs) ziemu nostāvējušiem, jo tad mēsli jau kļuvuši par labu trūdu augsni. Ja labus kūtsmēslus dabūt nevar, derēs arī lapu trūdzeme (piejūras iemītniekiem arī jūras mēsli). Taču pirmajā gadā pēc iestādīšanas labi sagatavotā dobē papildu mēslošana rozēm nav nepieciešama.
    4. Svarīgi ir, kurā Latvijas reģionā rozi paredzēts stādīt, jo ziemcietības zonas atšķiras.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē