• FOTO: Rožu karalienes Romijas Andersones dārzā uzziedējis īstens dārgums – vīteņroze The Impressionist

    Māja
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    15. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Romija Andersone
    “Pat tad, ja šķiet, ka tev ir tik slikts garastāvoklis, ka nekas uz pasaules to nevar uzlabot, tad izej dārzā un tu aizmirsīsi visu uz pasaules – tu redzēsi tikai to, par ko acis priecājas un dvēsele gavilē!” iesaka Romija Andersone, kaislīga rožu kolekcionāre un Facebook grupas "Tikai rozes" izveidotāja.

    "Šo to jau gaidīju uzziedam, un viens mans klusais brīnumiņš jau bija paplaucis pirms dažām dienām. Un te tas ir – The Impressionist ir studijā. Vairs nav vērts slēpt – jā, tā ir otrā roze, kas uzziedēja manā dārzā aiz Sunset Memory, kas zied nenogurstoši jau no 1. jūnija un kurai vēl nav noziedējis neviens zieds.

    Taču The Impressionist ir fantastiska! Tās lāsumainās krāsu pārejas dažādos oranžās krāsas toņos dara mani traku! No pirms gada stādītā Jāņa Uzulnieka trubiņstāda mazulīša ir izaudzis maktens krūms virs metra. The Impressionist ir mana mīlestība no pirmā acu skata! Ceru, ka vīteņroze mūsu klimata joslā tomēr pāraugs liela krūma izmērus. Burvīga, lai gan aromāts niecīgs, taču es neuzdrošinos to no viņas prasīt!

    Un kas tad tur tālāk dārzā? Vai tiešām? Jā, tā ir vēl viena mana lielā mīlestība – Evelyn, divgadnieks no stādaudzētavas «Ārītes», mūsu Ilzes Lices aprūpēts un jau smaržo pa gabalu. Evelyn ir viena no manām mīlulēm!

    Manuprāt, tā izcila angļu krūmroze un viena no smaržīgākajām šķirnēm, kādu zinu. Aptuveni metru augsta, ar tumši zaļām lapām, veido labi formētu krūmu, kas nav jābalsta. Šķirnes trumpis ir lielie, blīvi pildītie persiku krāsas ziedi, kas rudens pusē iegūst arī rozā nianses.

    Ja gribi burvīgu krūmrozi persiku toņos ar reibinošu aromātu, kuram nestāv blakus neviens pasaulē labākais parfīms, tad iestādi Evelyn!

    Sākotnēji ziediem ir kausa forma, taču vēlāk tie veido nedaudz plakanas rozetes. Dzinumi gandrīz bez ērkšķiem, aromāts izsmalcināts, ļoti spēcīgs, ar persiku un aprikožu notīm. Iesaku Evelyn stādīt paēnā, tad ziedi turēsies ilgāk un saulē tik ātri neizbalos.

    Vēl dārzā zied manis pašas pie Māras un Jāņa Ozoliem acotais stumbrs Orange Babyflor, kas laikam arī būs nenogurstoša ziedētāja krāsā, ko varētu apzīmēt ar «uhhh».

    Jau pirms vairākām dienām uzziedējis arī baltais eremurs, ko gan nācās piesiet pie staba, jo nekauņa – Liepājas vējš – to bija mēģinājis noliekt gar zemi. Zied jau vēl šis tas, daži clematis, piemēram. Tā iet manā dārzā! Kas zied jūsu dārzos?"

    Romija Andersone ar vērtīgiem padomiem rožu audzēšanā dalās arī žurnālu speciālizlaidumos, kas nopērkami tirdzniecības vietās visā Latvijā!

    Rožu šķirņu ir tūkstošiem  – kā izvēlēties  īsto?  Grūti, arī tāpēc, ka oficiālajiem rožu šķirņu aprakstiem ne vienmēr var simtprocentīgi ticēt.  Taču šis speciālizlaidums tavas šaubas pamatīgi kliedēs, jo  liepājniece Romija Andersone  –  pēc profesijas skolotāja un pēc sirds aicinājuma rožu mīļotāja –  citiem iesaka tikai tās rožu šķirnes, kuras pati izmēģinājusi audzēt savos abos dārzos un kas patiešām aug spēcīgi, labi zarojas, ir slimību izturīgas un čaklas ziedētājas. 
    *17 zilās rozes. 
    *17 dzeltenās rozes.
    *17 rozā rozes.
    *15 brūnās rozes.
    *11 baltās rozes.
    *14 sarkanās rozes.
    *11 oranžās rozes.
    *13 aprikožu krāsas rozes.
    PLUS: derīgi padomi par rožu stādīšanu, pārstādīšanu, apgriešanu, barošanu, biežākajiem kaitēkļiem un slimībām.

    Romijas rozes 2022

    • Rundāle – Latvijas lielākais un krāšņākais rožu dārzs
    • Lauma Lancmane – Rundāles rožu dārza koncepcijas autore
    • Dārznieces Dainuvītes Brūveres misija – Rundāles rožu dārzs
    • Latvijas lepnums – parka rožu šķirnes un to radītāja Dzidra Rieksta
    • Ilma Nereta, Nacionālā botāniskā dārza rožu lolotāja
    • Stādu audzētāja Ilga Kumeliņa – piecdesmit gados miljons uzpotētu rožu 
    • Daila Trubiņa un viņas mazā Rundāle – rožu dārzs Sēmes Rozītēs
    • Liepājnieces Romijas Andersones ceļš līdz rožu kaislībai
    • Kā rozes palīdzēja Jūlijam Krūmiņam par miljonāru tapt
    Rožu leģendas 2022

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē