• 5 peoniju stādīšanas likumi

    Dārzs
    Marija Semerova
    27. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Vislabāk peoniju izrakt, dalīt un iestādīt jaunā vietā, kad ir izveidojušies nākamā gada augšanas pumpuri. Mūsu klimatiskajā zonā piemērotākais laiks peoniju pārstādīt ir, sākot no 20., 25. augusta līdz pat septembra beigām. Nevajag baidīties to pārstādīt arī pavasarī. Tikai tas jādara ļoti saudzīgi, jo peonijas jaunie dzinumi ir trausli un ātri lūzt.

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Iesaka Marija Semerova, Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas vadošā dārzkopības speciāliste.

    Stādīšanas likumi

    1. Vietu, kur tiks stādīts jaunais stāds, iztīri no daudzgadīgajām nezālēm, jo vēlāk atbrīvoties no tām būs gandrīz neiespējami. Bedri izroc pietiekami dziļu (60–70 cm) un platu (60–70–80 cm), lai varētu ērti ievietot stādu un jaunajam stādam dotu iespēju veidot jaunas saknes. 
    2. Peonija mīl auglīgu un pasmagu dārza augsni. Smilšainu un vieglu augsni ielabo ar mālu, labu kompostu vai bagātinātu kūdru. Arī dažus gadus stāvējuši kūtsmēsli būs gana noderīgi, stādot peoniju. Izraktajā bedrē ieliec kūtsmēslus, ieber 150–200 g superfosfāta un auglīgu kompostu vai bagātinātas kūdras substrātu. Superfosfāts iedarbojas lēnām, taču ļoti nepieciešams, lai nodrošinātu krāšņu peoniju ziedēšanu.
    3. Izveido nelielu uzkalniņu un uz tā novieto peonijas stādu, izkārtojot visapkārt saknes. Uzmanīgi pieber augsni un ar rokām stingri piespied. 
    4. Raugies, lai pēc apliešanas stāds neiegrimtu pārāk dziļi. Pumpuriem jāatrodas 3–4 cm zem augsnes virskārtas. Vieglā augsnē stādi nedaudz dziļāk – pumpuriem jābūt 7 cm dziļumā zem augsnes virskārtas. Dziļāk iestādīta peonija būs slinka ziedētāja. Pakustinot aiz nogrieztajiem kātiem, jaunajam stādam stingri jāturas augsnē. 
    5. Ja augsne ir mālaina, ziemas sākumā stādu piesedz ar kūdru vai lapām, lai, augsnei sasalstot, tas netiek izspiests augsnes virskārtā.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē