• 4 lietas, kas vajadzīgas mārtiņrozēm, lai tās koši ziedētu

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    21. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Krizantēmas ir vieni no vecākajiem kultūraugiem, un pirmās ziņas par tām atrodamas Ķīnas filozofa Konfūcija rakstos, bet Eiropu tās sasniegušas vien 17. gadsimtā. Mārtiņrozes puķu karalienes vārdu latviskajā nosaukumā, visticamāk, ieguvušas tādēļ, ka uzzied karaliski vēlu, lai Mārtiņdienā, ko svin novembra pirmajā pusē, vēl priecētu ar saviem krāšņajiem ziediem.

    Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva

    Kas vajadzīgs mārtiņrozēm?

    1. Barība. Lai mārtiņrozes koši ziedētu, tām labi jāpaēd. Pavasarī ēdienkartē jābūt slāpeklim, sparīgākās augšanas laikā – slāpeklim un kālijam, bet tad, kad riešas ziedpumpuri, noderēs arī fosfors. Vislabāk mārtiņrozes piebarot, izmantojot kompleksos minerālmēslus un raugoties, lai tiem ir pietiekami daudz tieši konkrētajā sezonas laikā vajadzīgā barības elementa.
    2. Īsa diena, gara nakts. Mārtiņrozes ir savā ziņā neparasts augs: lai domātu par ziedēšanu, tām vajag īsu dienu un garu nakti. Turklāt tumsai un gaismai jābūt arī pareizās proporcijās ar gaisa temperatūru. Kad Latvijas rudens naktis mārtiņrožu ziedēšanai kā radītas, laiks diemžēl kļūst tik vēss, ka ir par aukstu, un vēlākās šķirnes nemaz nepagūst uzziedēt. Bet latvietis nav slinks: auklējas ar puķi kā mazu bērnu – izrok cerus, nes siltumnīcā vai stāda spaiņos un liek verandā. 
    3. Veselība. Lai mārtiņroze neslimotu, tai vajag labus apstākļus. Galvenie noteikumi: lai kājas augot nemirkst slapjumā un stādījums nav sabiezināts. Savukārt stipri sausā laikā puķes vēlams palaistīt. Mārtiņrozes būs veselīgākas, ja vējš tās labi izvēdinās. Tādēļ visas apakšējās bojātās lapas vēlams laikus nolasīt.
      Ja stādījums biezs un laiks mitrs, mārtiņrozes var saslimt ar miltrasu vai pelēko puvi. Bet daudz negantāka kaite par šīm ir krizantēmu baltā rūsa.
      Ja stādam uz lapām redzi mazus, baltus plankumiņus, kas vēlāk iegrimst un lapu apakšā izveido rožainus spilventiņus – nestādi šādu augu dārzā!
    4. Galotņošana. Lai mārtiņroze iegūst formīgāku figūru, to ieteicams galotņot – divreiz saīsināt jaunos dzinumus: pirmoreiz, kad tiev ir 10–15 centimetru gari, otrreiz – kad 20 centimetru.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē