• Valsts policija novērsusi divu personu nolaupīšanu un slepkavības ar mērķi kriptovalūtā iegūt pusmiljonu eiro

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    22. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Valsts policija
    Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes darbinieki šoruden rūpīga operatīvā darba rezultātā ir novērsuši divu personu nolaupīšanas un slepkavības, kas tika plānotas ar mērķi iegūt no tām kriptovalūtu un naudas līdzekļus aptuveni 500 000 eiro apmērā.

    Aizdomās par šo noziegumu organizēšanu ir aizturēts kāds Rīgas iedzīvotājs, un šobrīd viņam piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. 

    2020. gada septembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes  Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1. nodaļas darbinieki operatīvās darbības rezultātā pārtvēra informāciju par to, ka 1989. gadā dzimis Rīgas pilsētas iedzīvotājs plāno kādas personas nolaupīšanu. Noziedznieka mērķis bija  prettiesiski iegūt cietušajam piederošos maksāšanas līdzekļus – kriptovalūtu, pārskaitot to uz citiem kriptovalūtas makiem. Pēc tam viņš plānoja nolaupīto personu nogalināt.

    Sava nodoma realizēšanai viņš kriminogēnā vidē ārzemēs aktīvi meklēja personas, kuras izdarīs šo noziegumu.

    Par minēto faktu nekavējoties tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 15. panta trešās daļas un Krimināllikuma 153. panta pirmās daļas – par sagatavošanos personas nolaupīšanai.

    Veicot izmeklēšanu kriminālprocesā, tika iegūti un nostiprināti pierādījumi, ka sava nodoma realizācijai, minētais 1989. gadā dzimušais vīrietis izsekoja cietušo, noskaidrojot tā pārvietošanās maršrutus un dienas režīmu, pēc kā izvēlējās nolaupīšanas vietu, ieplānojot arī citu vietu, kur no cietušā izspiest kriptovalūtu. 

    Gadījumā, ja cietušais atteiktos labprātīgi nodot privātas atslēgas vai paroles no kriptovalūtas makiem, viņš tiktu spīdzināts ar rīkiem, ko šis vīrietis bija jau sagatavojis. Kriminālprocesā ir iegūti pierādījumi, ka nozieguma organizētājs bija plānojis pēc iespējas īsākā laikā iegūt sev vēlamo rezultātu, un pēc tam nogalināt cietušo. 

    Turpinot izmeklēšanu, papildus tika noskaidrots un iegūti pierādījumi, ka līdzīgā veidā, mantkārīgu motīvu vadīts, vīrietis bija ieplānojis nolaupīt un nogalināt vēl vienu personu, kas arī bija iesaistīts kriptovalūtas apritē. 

    Abu nolaupīšanu un slepkavību rezultātā aizdomās turētais vīrietis plānoja iegūt kriptovalūtu un naudas līdzekļus aptuveni 500 000 eiro apmērā. 

    Šā gada 7. oktobrī nozieguma izdarīšanas brīdī Rīgā, Teikas mikrorajonā, kad nozieguma organizētājs jau gaidīja cietušo iepriekš izvēlētajā vietā un bija gatavs viņu nolaupīt, noziedznieku aizturēja Valsts policijas pretterorisma vienība Omega.   

    Savās liecībās 1989. gadā dzimušais vīrietis pilnībā atzinās nozieguma plānošanā, un viņam piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Jāpiemin, ka viņš jau iepriekš ir sodīts par noziegumiem, tostarp par krāpšanu. 

    Minētais noziedzīgs nodarījums ir klasificējams kā smags. Par noziedzīga nodarījuma, kas paredzēts Krimināllikuma 153. panta pirmajā daļā, t.i. par personas sagrābšanu, lietojot vardarbību vai draudus, vai aizvešanu ar viltu vai izmantojot personas bezpalīdzības stāvokli (personas nolaupīšana), soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Šobrīd tiek apkopoti pierādījumi, lai lemtu jautājumu par noziegumu kvalifikāciju pēc smagāka panta – par sagatavošanos slepkavību veikšanai.

    Saskaņā ar Krimināllikuma 15. panta 3. daļu, par sagatavošanos noziegumam atzīstama līdzekļu vai rīku sameklēšana vai pielāgošana vai citāda tīša labvēlīgu apstākļu radīšana tīša nozieguma izdarīšanai, ja turklāt tas nav turpināts no vainīgā gribas neatkarīgu iemeslu dēļ. Kriminālatbildība iestājas tikai par sagatavošanos smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem.

    Pateicoties Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes darbinieku savlaicīgai un profesionālai reaģēšanai, ir izdevies novērst divu personu nolaupīšanas un slepkavības, tādējādi atklājot sevišķi smagus noziedzīgus nodarījumus to sagatavošanas stadijā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē