• Ugunsdzēsējiem glābējiem turpmāk talkā nāks droni

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    6. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir saņēmis pirmos 11 bezpilota gaisa kuģus jeb dronus un tuvākajā laikā tiks uzsākta to izmantošana izsaukumos, informē VUGD preses dienests.

    Notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji dronus izmantos, lai veiktu izlūkošanu, tajā skaitā, apzinātu notiekošā mērogus, uguns vai bīstamās vielas noplūdes izplatīšanos un citus svarīgus faktorus, kuri nepieciešami lēmumu pieņemšanai. Īpaši nozīmīga dronu izmantošana ir plašos ugunsgrēkos, kuros „skats no augšas” sniedz objektīvu informāciju par notiekošo. Ar droniem netiks padots ūdens ugunsgrēka dzēšanai vai veikta cilvēku glābšana no bīstamās zonas, tie tiks izmantoti papildus operatīvās informācijas iegūšanai notikuma vietā.

    Šobrīd norisinās darbs pie normatīvo dokumentu sagatavošanas un apmācību programmas izstrādes, jo pirms dronu lietošanas nepieciešams noteikt iekšējos regulējumus un apmācīt VUGD amatpersonas.

    Projekta ietvaros kopumā tiks iegādāti trīs veidu droni – ar optisko kameru (11 gab., kuri jau ir piegādāti), ar optisko kameru un termokameru (30 gab., kuri vēl tiks piegādāti), kā arī multifunkcionālos dronus (2 gab., kuri vēl tiks piegādāti), kuri būs aprīkoti ar augstas izšķirtspējas termokameru un vizuālās redzamības kameru ar spēcīgu optisko palielinājumu. Droni ar optisko kameru un termokameru, kā arī multifunkcionālie droni tiks piegādāti līdz 2020. gada sākumam.

    Dronu izmantošanu VUGD plānots iedalīt divos līmeņos – reģionālajā un nacionālajā:

    • Reģionālajā līmenī droni tiks izvietoti struktūrvienībās un uz ugunsdzēsības autocisternām, lai veiktu ātru un vienkāršotu izlūkošanu no augšas.
    • Nacionālā līmeņa iesaiste ir paredzēta lielākos notikumos. Droni tiks izvietoti uz specializētā transportlīdzekļa, kurā varēs nodrošināt video tiešsaisti, kā arī operatīvi veikt ar dronu uzņemtā materiāla pēcapstrādi, veidot divu un trīs dimensiju kartes, kā arī nodrošināt integrāciju kādā citā kartogrāfiskā materiālā.

    Līdz šim VUGD ir izmantojis nodarbināto privātos dronus, ja ir bijusi šāda nepieciešamība lielos izsaukumos.

    Dronu integrēšana VUGD darbībā tiek īstenota Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projekta Jauno tehnoloģiju ieviešana pierobežas ārkārtas situāciju apkarošanā (EMERG_TECH, LLI-267) ietvaros. Projekts tiek īstenots, VUGD sadarbojoties ar Lietuvas Republikas Iekšlietu ministrijas ugunsdzēsības un glābšanas departamenta Klaipēdas apgabala pārvaldi.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē