• Saniknoti Trampa atbalstītāji ieņēmuši ASV Kapitoliju; sašauta kāda sieviete

    Pasaulē
    Ziņu aģentūra LETA
    7. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Twitter
    Trešdien ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju un policijas sadursmju dēļ tika slēgta Kapitolija ēka Vašingtonā, kur kongresmeņiem paredzēts apstiprināt Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās.

    Sadursmju gaitā Kapitolija ēkā tika sašauts viens cilvēks, kas tika aizvests uz slimnīcu. Policija pavēstīja, ka ir sašauta kāda baltā sieviete, kurai iešauts plecā, un telekanāls CNN ziņoja, ka viņa kritiskā stāvoklī atrodas vietējā slimnīcā.

    Baltais nams paziņojis, ka nekārtību dēļ tiek aktivizēta Nacionālā gvarde un «federālie aizsardzības dienesti».

    Laikā, kad notika abu palātu kongresmeņu sesija, atskanēja paziņojums, ka «ārēju draudu» dēļ neviens nevar ne ieiet, ne pamest Kapitolija kompleksu.

    Dažiem protestētājiem izdevās ielauzties Kapitolijā, pēc kā tika apturēta Kongresa sesija.

    Pēc protestētāju ielaušanās ēkā no turienes tika evakuēts ASV viceprezidents Maiks Penss, kurš vadīja abu Kongresa palātu sesiju.

    Penss pēc tam tviterī paziņoja, ka «vardarbība un postījumi, kas notiek ASV Kapitolijā, ir jāizbeidz». «Visiem iesaistītajiem vajag respektēt policistus un nekavējoties atstāt ēku. Mierīgs protests ir katra amerikāņa tiesības, bet šis uzbrukums mūsu Kapitolijam netiks paciests un iesaistītie tiks tiesāti pēc pilnas likuma bardzības,» tvītoja Penss.

    Daži kongresmeņi un mediji notiekošo nodēvēja par apvērsuma mēģinājumu. Demokrātu kongresmeņi aicināja Trampu pieprasīt visiem viņa atbalstītājiem nekavējoties atstāt Kapitolija ēku un teritoriju. Baidens nosodīja iebrukumu Kapitolijā kā «sacelšanos» un «bezprecedenta uzbrukumu» ASV demokrātijai un pieprasīja, lai Tramps televīzijā aicinātu izbeigt šo vardarbīgo «aplenkumu».   

    Vienā no Kapitolija telpām izpūsta asaru gāze, pēc kā sēžu zālē palikušajiem kongresmeņiem izdalītas gāzmaskas. Telekanāls CNN arī publicēja attēlu, kurā redzams, kā apsargi zāles iekšienē izvilkuši šaujamieročus un tēmē uz zāles durvīm.

    Tikmēr Tramps tviterī aicināja protestētājus būt «mierīgiem», paziņojot, ka policija ir «mūsu valsts pusē». Vēlāk Tramps vienu minūti garā videoierakstā tviterī aicināja savus piekritējus «tagad doties mājās».

    «Es zinu jūsu sāpes. Mums bija vēlēšanas, kas mums tika nozagtas. Tomēr jums tagad jādodas mājās. (..) Mums ir vajadzīgs miers. Mums ir vajadzīgs likums un kārtība,» tvītoja Tramps videoierakstā, kas publicēts vairāk nekā divas stundas pēc protestētāju iebrukuma Kapitolijā sākuma.

     

    Tika pastiprināta Baltā nama apsardze, pie kura patrulē sargi ar automātiem rokās.

    Sadursmes Vašingtonā starp protestētājiem un policiju sākās vietā, kur pēc divām nedēļām paredzēta Baidena inaugurācijas ceremonija.

    Protestētāji sagāza metāla barjeras pie Kapitolija kāpnēm, kur viņus sagaidīja policisti.

    Kapitolija policija lūgusi tiesībsargājošo iestāžu, arī federālo, palīdzību.

    Saistībā ar nekārtībām Kolumbijas apgabala mērs Mjūriela Bouzere no trešdienas plkst.18 līdz ceturtdienas plkst.6 izsludinājusi komandantstundu.

    Sadursmes sākušās īsi pēc tam, kad Tramps aicināja viceprezidentu Maiku Pensu neapstiprināt Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās.

    Reaģējot uz Trampa sacīto, Penss paziņoja, ka neiejauksies, lai apturētu Baidena uzvaras apstiprināšanu Kongresā.

    Kongresa abām palātām trešdien formāli jāapstiprina Elektoru kolēģijas balsojums, ar kuru tika apstiprināta Baidena uzvara ASV prezidenta vēlēšanās, kuras notika 3.novembrī.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē