• Navaļnijam konstatēta saindēšanās ar holinesterāzes inhibitoriem

    Pasaulē
    Ziņu aģentūra LETA
    24. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Aleksejs Navaļnijs
    Foto: Shutterstock
    Aleksejs Navaļnijs
    Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs, kurš pašlaik ārstējas Berlīnes Universitātes klīnikā Charite, visticamāk, ticis saindēts, pirmdien paziņojusi Vācijas valdība; analīzēs atklāti holinesterāzes inhibitori, bet nav zināms, kādai tieši vielai politiķis ticis pakļauts.

    «Pastāv aizdomas (..), ka kāds saindēja Navaļniju – ka kāds nopietni saindēja Navaļniju,» žurnālistiem sacīja Vācijas valdības preses sekretārs Štefans Zeiberts, piebilstot, ka Krievijas nesenajā vēsturē, diemžēl, ir bijuši šādi gadījumi, tādēļ pasaule šīs aizdomas uztver ļoti nopietni.

    Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien aicinājusi Maskavu izmeklēt Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanos un identificēt un saukt pie atbildības vainīgos.

    «Ņemot vērā Navaļnija kunga prominento lomu politiskajā opozīcijā Krievijā, varasiestādes tur tiek steidzami aicinātas izmeklēt šo gadījumu līdz pēdējai detaļai un pilnīgi caurspīdīgi,» teikts Merkeles un Vācijas ārlietu ministra Heiko Māsa kopīgi izplatītajā paziņojumā.

    Paziņojumā norādīts, ka vainīgie ir jāidentificē un jāsauc pie atbildības.

    Aleksejam Navaļnijam konstatēta saindēšanās ar holinesterāzes inhibitoriem, bet mediķi uzskata, ka viņa dzīvībai šobrīd briesmas nedraud.

    Mediķi, kuru aprūpē Navaļnijs ir kopš sestdienas, kad viņš tika nogādāts Charite, atraduši holinesterāzes inhibitorus viņa organismā, paziņoja klīnika.

    Holinesterāzes inhibitori ir dažādas vielas, kas atrodamas vairākos medikamentos, bet arī pesticīdos un nervu aģentos. Charite ārsti norādīja, ka pagaidām nav zināms, kādai tieši vielai Navaļnijs ticis pakļauts.

    «Pacients atrodas intensīvās aprūpes nodaļā un joprojām ir mākslīgi izraisītā komā. Viņa veselības stāvoklis ir nopietns, bet pašreiz akūtu briesmu viņa dzīvībai nav,» teikts slimnīcas paziņojumā.

    Slimnīca arī norādīja, ka saindēšanās var atstāt negatīvas ilgtermiņa sekas uz Navaļnija nervu sistēmu.

    Arī Vācijas amatpersonas sacījušas, ka Navaļnija stāvoklis ir kritisks, bet stabils, un veikti aizsardzības pasākumi, lai garantētu viņa drošību.

    Klīnikā Charite izvietoti policisti.

    44 gadus vecais Navaļnijs tika nogādāts Berlīnē sestdien.

    No Tēgeles lidostas, kur Navaļnijs no Krievijas tika nogādāts ar nevalstiskās organizācijas Cinema for Peace nolīgto medicīnisko lidmašīnu, uz Charite viņš tika transportēts Bundesvēra reanimācijas automobilī.

    Krievijas mediķi, kas iepriekš liedza Navaļnija transportēšanu, piektdienas vakarā beidzot piekrita viņa pārvešanai uz Vāciju, ko pieprasīja gan politiķa tuvinieki, gan līdzgaitnieki.

    Opozīcijas līdera preses sekretāre Kira Jarmiša norāda, ka pagaidām nevienam nav pieejama medicīniskā informācija, un izplatītie paziņojumi par Navaļnija veselības stāvokli uzskatāmi par maldinošiem. Oficiālo informāciju nodrošinās Jarmiša un Belīnes klīnikas ārsti.

    Kā ziņots, ceturtdienas rītā Navaļnijs bezsamaņā ar saindēšanās pazīmēm tika nogādāts slimnīcā. Viņam kļuva slikti lidmašīnā, kas atradās ceļā no Sibīrijas pilsētas Tomskas uz Maskavu, un lidaparāts veica ārkārtas nolaišanos Omskā, kur Navaļnijs tika nogādāts slimnīcas reanimācijas nodaļā.

    Jarmiņa iepriekš uzsvēra, ka Navaļnijs ceturtdien no rīta dzēris vienīgi tēju, kuru iegādājies Tomskas lidostas kafejnīcā, un izteikusi pieņēmumu, ka viņš ticis tīši saindēts.

    Omskas apgabala Veselības ministrija sestdien paziņoja, ka Navaļnija urīnā atrasts kofeīns un alkohols, bet nav atrastas «konvulsīvās vai sintētiskās indes». 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē