• Mikroķirurgs Olafs Libermanis par krievu militāro medicīnu

    Karš
    Ralfs Dravnieks
    Ralfs Dravnieks
    10. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    6/6NATO standarts

    NATO standarts

    LR Aizsardzības ministrijas viedoklis

    Nacionālie bruņotie spēki medicīniskā atbalsta sniegšanu kaujas laukā cietušajiem plāno, organizē un veido saskaņā ar NATO standartiem. Medicīniskā atbalsta sniegšana militāras operācijas vai kara laika apstākļos ir iedalīta četros posmos, kas tiek dēvēti par Role1, Role2, Role3 un Role4 līmeņiem.

    Role1 un Role2 līmeņi nozīmē pirmshospitālās kvalificētās medicīniskās palīdzības sniegšanu.

    Role1 līmenī tiek nodrošināta primārā veselības aprūpe, triāža (pacientu šķirošana), pirms slimnīcas etapa neatliekamā palīdzība un stabilizācija (BATLS procedūras). Palīdzības sniegšanu nodrošina medicīnas vads bataljona līmenī.

    Role2 līmenī tiek nodrošināta neatliekamā ķirurģiskā palīdzība, intensīvā terapija, diagnostika, triāža, stabilizācija, kā arī medicīniskā evakuācija. Palīdzības sniegšanu nodrošina medicīnas rota brigādes līmenī.

    Negadījuma vietā pirmo paplašināto palīdzību sniedz un nodrošina ievainotā pārvietošanu no negadījuma vietas līdz kvalificētajai medicīniskajai palīdzībai (Role1) speciāli šim darbam apmācīti karavīri-glābēji, kuri ir apakšvienību sastāvā. Viņu zināšanas palīdzības sniegšanā ir pietiekami plašas, lai varētu sniegt paplašinātu pirmo palīdzību citiem ievainotajiem. Šo dēvē arī par Role0 līmeni.

    Role3 līmeņa specializēto ārstniecību nodrošina reģionālās slimnīcas, kur ir nepieciešamais aprīkojums un speciālisti, atbilstoša kapacitāte un pieredze. Šajā līmenī tiek nodrošināta sekundārā veselības aprūpe, specializētā palīdzība un pēcoperācijas palīdzība.

    Role4 līmeni nodrošina civilās ārstniecības iestādes, kurās tiek nodrošinātas specializēta aprūpe, definitīvā terapija un rehabilitācija.

    Pacienta aprūpe drīkst notikt tikai no zemāka līmeņa uz augstāku, var tikt izlaists kāds posms, ja to prasa un atļauj pacienta stāvoklis, bet nekādā gadījumā no augstāka līmeņa uz zemāku. Galvenais ir princips, lai pacients saņemtu vispiemērotāko aprūpi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē