• Latvijas hokeja izlase cienīgā cīņā piekāpjas pasaules čempioniem somiem

    Sabiedrība
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    30. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: IIHF
    Latvijas hokeja izlase svētdien savā priekšpēdējā spēlē B grupā ar 2:3 (1:1, 0:1, 1:0, 0:1) piekāpās pašreizējiem pasaules čempioniem somiem, atņemot viņiem tomēr vienu kopvērtējuma punktu.

    Lai arī tika piedzīvots zaudējums, spēle izvērtās saturīga un aizraujoša, mājiniekiem rādot ļoti cienīgu pretsparu grupas līderei Somijai – augsts spēles ātrums, disciplīna, daudz metienu pa vārtiem.

    Latvijas izlases vārtus šai mačā sargāja Jānis Kalniņš, kurš ikdienā spēlē KHL klubā Helsinku Jokerit, un uzskatāms par somu hokeja ekspertu. 

    Spēle Latvijas izlasei iesākās ar kuriozi zaudētiem vārtiem ceturtajā minūtē. Pēc Somijas izlases uzbrukuma Jānis Kalniņš ripu atvairīja, bet tā atsitās pret somu spēlētāja ceļgalu un rikošetā ielidoja vārtos. Izskatot šo epizodi videoatkārtojumā, tiesneši pārliecinājās, ka Saku Menalanens nav izdarījis apzinātu kustību ar kāju, lai iesistu ripu vārtos, un mača rezultāts tika atklāts – 1:0. Tas somiem ļāva atgriezties viņiem tik ērtajā spēlē no aizsardzības, tomēr arī šoreiz pirmais periods beidzās ar neizšķirtu, jo priekšpēdējā minūtē Mārtiņš Dzierkals, kurš iepriekšējās spēlēs laukumā netika, pārspēja Hariju Sateri – 1:1.

    Lai arī vairāk vārtu gūšanas iespēju bija Latvijas izlasei, kura izteikti dominēja otrajā periodā, šo trešdaļu uzvarēja somi ar Īro Pakarainena gūtiem vārtiem mača 36. minūtē – 2:1 Somijas izlases labā. 

    Turpinot demonstrēt aktīvu sniegumu un kurinot spēles tempu, izraustot somu spēcīgo aizsardzību, Latvijas izlasei vēlreiz izdevās izlīdzināt rezultātu ar gandrīz kuriozu Mārtiņa Dzierkala golu – uzbrucējs ar nūju gaisā nedaudz pielaboja Laura Dārziņa raidītās ripas trajektoriju, un tā pār Sateri plecu iešāvās vārtu augšējā stūrī. Pirmajā momentā nesaprašanā bija gan vārtsargs, gan pārējie somu spēlētāji, gan pats vārtu guvējs, bet viss leģitīmi – 2:2.

    «Redzēju, ka esam trijatā pret diviem somiem, un mans uzdevums bija iet uz vārtiem. Redzēju, ka Lauris izdara metienu, nedaudz pielaboju un izrādījās, ka ripa ir vārtos,» šo epizodi pēcspēles preses konferencē komentēja Dzierkals.

    Trešajā trešdaļā abām komandām bija iespēja izvirzīties vadībā, turklāt Latvija divas minūtes varēja spēlēt skaitliskajā vairākumā, tomēr abi vārtsargi atvairīja visus metienus un spēle turpinājās ar pagarinājumu.

    Pēc līdzīga scenārija ritēja arī pagarinājums, un, kad jau šķita, ka visus gaida vēl viena bullīšu sērija, somi ar skaistu izspēli guva uzvaras vārtus. Divus punktus savai komandai nopelnīja Antons Lundels – 3:2, bet Latvija savu krājkasīti papildināja ar vienu kopvērtējuma punktu.

    «Skatījāmies un analizējām katru somu maču, zinājām, kā viņi spēlē un centāmies uzspiest tādu spēles stilu, kas viņiem nav parocīgs. Zinājām, ka somiem ir ļoti labi aizsargi, sabalansēts uzbrukums un aizsardzība. Jo vairāk mēs kontrolēsim ripu, jo ātrāk spēlēsim vārtu tuvumā, jo labāk. Paskatieties – visās iepriekšējās spēlēs pa somu vārtiem bija ap 19 metieniem, šodien – pavisam cits cipars (Latvijas izlase pa Somijas vārtiem izdarīja 37 metienus – aut.)!» atzina Latvijas izlases galvenais treneris Bobs Hārtlijs. «Mūsu komanda parādīja ļoti labu sniegumu, ar ko es varu lepoties. Arī Jānim Kalniņam šī bija laba spēle. Mēs nepadevāmies, cīnījāmies līdz galam. Šis bija ļoti vērtīgs punkts, zelta punkts.» 

    «Žēl, ka neuzvarējām. Bet pēdējā laikā mums ir problēmas uzvarēt gan pagarinājumos, gan bullīšos, un bija svarīgi iegūt kaut punktu. Lielā spēle vēl priekšā,» izteicās Mārtiņš Dzierkals. 

    Pēdējā B grupas spēlē pret Vāciju 1. jūnijā tribīnēs drīkstēs atrasties arī skatītāji, un hokejisti šo brīdi ļoti gaida. «Būs lieliski redzēt vismaz kādu skaitu cilvēku, jo viņi mūs dzīs uz priekšu,»  ir pārliecināts uzbrucējs Rodrigo Ābols. «Šodien parādījām, ka varam pieturēt ripu, varam kontrolēt spēles gaitu. Ja tā būs arī pret Vāciju, viss būs kārtībā.» 

    «Šodien puišiem teicu – ejam laukumā un let’s have fun! Mēs joprojām esam situācijā, ka varam iekļūt ceturtdaļfinālā, un tas ir vienas uzvaras attālumā,» saka Hārtlijs. "

    Somijas izlase pēc šīs spēles saglabā B grupas līderu godu – viņiem sešās spēlēs 15 punkti. Par trim punktiem mazāk ASV izlasei, kas aizvadījusi par vienu spēli mazāk. Kazahstānai sešās spēlēs 10 punkti, Vācijai piecās – deviņi. Tad seko Latvija ar deviņiem punktiem sešās spēlēs, tikpat ir Kanādai, bet mājinieki ir augstāk, jo savstarpējā spēlē kanādieši ir uzvarēti. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē