• Kariņš: Covid-19 izplatības laikā primāra ir tautas veselība, tad arī ekonomika būs spēcīga

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    16. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Covid-19 izplatības laikā primāra ir tautas veselība, tad arī ekonomika būs spēcīga, aģentūrai LETA pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

    LETA vēstīja, ka pašlaik ierobežojumi sabiedriskās ēdināšanās vietu darba laikiem naktī un cilvēku skaitam pie galdiņiem ir noteikti līdz 1.septembrim.

    Vaicāts, vai tad, ja Covid-19 izplatība drīzumā atkal samazinātos, vai varētu lemt par ierobežojumu mazināšanu agrāk, piemēram, no 1.augusta, Kariņš atbildēja, ka ir ļoti svarīgi neraustīties jautājumā par noteikto regulējumu. Premjers vērsa uzmanību, ka valdība savā rīcība vadās pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) ieteikumiem un ka SPKC situāciju vērtē četru nedēļu monitoringa posmā.

    Premjers skaidroja, ka dažas dienas labāka situācija nenozīmē, ka tas ir garantēts uz ilgāku laiku. Uzlabojums ir panākts nosakot atbilstošus ierobežojumus un nav pamata uzskatīt, ka slimība būtu beigusies, jo tā tas nav, uzsvēra Kariņš.

    Ministru prezidents arī skaidroja, ka Latvijā salīdzinājumā ar vairākām citām Eiropas valstīm gandrīz neesot nekādu ierobežojumu. Uzņēmējiem arī ir daudz labāk, ka cilvēki ir veseli un var izmantot uzņēmēju piedāvātos pakalpojumus, nevis, ka, cilvēkiem drūzmējoties, tiktu palielināti riski, kas var palielināt saslimušo skaitu, kas, savukārt liktu ieviest jaunus ierobežojumus, izrietēja no premjera teiktā.

    Vaicāts par izvēlēto datumu, ierobežojumus nosakot līdz 1.septembrim, Kariņš norādīja, ka ierobežojumu datums noteikts, ņemot vērā Veselības ministrijas piedāvājumu. Viņš skaidroja, ka valdība savos lēmumus ņem vērā SPKC un epidemiologu norādījumus. Politiķis akcentēja, ka viņam kā valdības vadītājam primāri rūp cilvēku veselība, un ka arī ekonomika būs spēcīga tad, ja tauta būs vesela.

    Premjers vērsa uzmanību, ka Covid-19 izplatība pasaulē turpinās un ka šī nelaime nopietni ir skārusi Latvijai tuvējās valstis – Zviedriju, Krieviju, Baltkrieviju un Ukrainu, – kur saslimšana ir krietni virs Eiropas drošā līmeņa, tāpēc arī šīs valstis ir iekļautas tā dēvētajā sarkanajā sarakstā.

    Kariņš atgādināja, ka valdība ir pieņēmusi lēmumus, kādā veidā valstī ieceļojošie tiks apzināti un informēti arī par pašizolācijas normu ievērošanu. Pašlaik izaicinājums ir nodrošināt, lai tuvējās valstīs vērojamā Covid-19 lielā izplatība neiesakņojas Latvijā, tāpēc arī valdība ir pieņēmusi attiecīgus lēmumus šajā jautājumā, norādīja premjers.

    Kā ziņots, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) iepriekš skaidroja, ka valdības atbalstītie grozījumi ļaus atņemt termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) vai anulēt vīzas tiem trešo valstu iedzīvotājiem, kas pārkāpj pašizolācijas noteikumus. Ministrs uzsvēra, ka pirms vīzas vai TUA anulēšanas personai būs tiesības sniegt paskaidrojumus un katrs gadījums tiks analizēts individuāli. Šis pienākums uzticēts Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei.

    Pašizolācijas pārkāpējiem arī varēs piemērot naudas sodu līdz 2000 eiro.

    Iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) iepriekš atzīmēja, ka persona no valsts netiktu izraidīta pēc pirmā pārkāpuma, kad tiktu piemērots naudas sods no 10 līdz 2000 eiro, bet gan tas tiktu darīts pēc otrā pārkāpuma, ja, piemēram, šī persona apmeklētu publiskos pasākumus, vai kā savādāk pārkāptu pašizolācijas noteikumus.

    Saeima par šiem likuma grozījumiem lems otrdien.

    Savukārt jau šodien spēkā stājās valdības lemtais, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā tiek reģistrēts ikviens ieceļotājs, kurš ieradīsies valstī, izmantojot starptautisko pārvadātāju pakalpojumus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē