• sagatavot bērna viedtālruni drošai lietošanai

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Nereti bērnu kārotākā dāvana dzimšanas dienā ir telefons, lai dalītos ikdienā piedzīvotajā gan ar vienaudžiem, gan sociālajos tīklos. Bērniem un jauniešiem ir svarīgi iet līdzi laikam un tehnoloģiju plašajām iespējām, lai neatpaliktu no saviem vienaudžiem, bet līdz ar modernajām tendencēm nāk jaunas atbildības gan vecākiem, gan tehnoloģiju ražotājiem.

    Bērnam domātu viedtālruni ir jāsagatavo un jāpielāgo attiecīgā vecuma vajadzībām un galvenokārt drošībai.

    Drošības pamatā – komunikācija ar bērnu

    Visa pamatā ir veiksmīga komunikācija starp vecākiem un bērnu no pirmās tālruņa lietošanas dienas. Izklāstot bērnam savu pieredzi un piedzīvotās neveiksmes, bērns jutīsies drošāk un dalīsies ar sev neskaidriem jautājumiem vai piedzīvotām nepatīkamām situācijām.

    “Apgūstot jaunā viedtālruņa piedāvātās iespējas, bērni priecāsies par kopā pavadītu laiku ar vecākiem un labprāt komunicēs par saviem jaunatklājumiem. Bērna un viedtālruņa sagatavošana drošai lietošanai var izvērsties par patīkamu piedzīvojumu abām iesaistītajām pusēm, kura laikā var mācīties viens no otra un nostiprināt savstarpējās attiecības,” stāsta Gunta Kursiša-Butkāne, Huawei Mobile Services Biznesa attīstības vadītāja Latvijā.

    Viedtālruņu un interneta plašās iespējas paver jaunu pasauli bērna acīm, kur iespējams komunicēt ar draugiem, dalīties sev interesējošās lietās un attīstīt radošos talantus. Vecākiem kopīgi ar bērnu, izvērtējot nepieciešamās vadlīnijas drošai tālruņa lietošanai, būs vieglāk garantēt patīkamu un no riskiem brīvu lietotāja pieredzi.

    Dalīšanās iespējas sociālajos tīklos

    Pirms uzticēt mazajam lietotājam viņa pirmo viedtālruni, vecākiem ir jāuzņemas atbildība un jānodrošina bērnam izpratne par to, kā droši lietot internetu un pats galvenais – kā pasargāt sevi no ļaundariem.

    “Bērni nereti vēlas sekot pasaules tendencēm un dalīties savos ikdienas piedzīvojumos populārākajās sociālo tīklu vietnēs, tāpēc it sevišķi svarīgi ir izklāstīt, ar kādu informāciju ir droši dalīties.

    Pie sensitīvas informācijas noteikti var pieskaitīt foto vai video ar dzīvesvietu un tās apkārtni, personīgo tālruņa numuru un citu bērnam vai ģimenei personīgu informāciju.

    Kopīgi  pārrunājot, ko ir droši publicēt citu acīm un ko nē, vecākiem būs lielāka pārliecība par bērna darbībām interneta vidē,” uzsver eksperte.

    Tāpat īpaši jāuzsver, kā rīkoties, kad kādā no interneta platformām ir ierakstīts komentārs pie ieraksta vai uzsākta saruna no svešinieka puses. Šajā gadījumā bērnam ir jāizskaidro, ka šāda situācija ir līdzvērtīga reālajā dzīvē sastaptam svešiniekam uz ielas, un jāizvairās no kontakta labākajā gadījumā, bloķējot ieinteresēto personu. Laikus informējot bērnu par potenciālajiem draudiem interneta vidē, abi – gan vecāki, gan bērns, jutīsies drošāk un zinās, kā rīkoties nestandarta situācijās nākotnē.

    G. Kursiša-Butkāne atgādina: “Līdz ar aktīvu dalību sociālajos tīklos un citās lietotnēs ir jāuzsver kiberdrošības nozīme. Stingras paroles izveide ir pirmais solis ceļā uz drošāku lietotāja pieredzi. Kopā ar bērnu ir jāuzrauga viņa esošie profili sociālajos tīklos un jāizveido katram portālam sava unikālā parole, sastādot to no dažādām rakstu zīmēm un simboliem, kā arī nesaistot to ar viegli uzminamu informāciju kā, piemēram, mājdzīvnieka vārds vai bērna dzimšanas dienas datums.”

    Piemērotas lietotnes katrai vecuma grupai

    Kopā ar jaunākajiem tehnoloģiju risinājumiem tiek izstrādātas arī dažādas satura un aktivitāšu pārraudzīšanas funkcijas. Tādā veidā vecākiem ir lielāka kontrole par to, kādām lietotnēm bērnam ir pieeja un vai viņam pieejamais saturs būs atbilstošs vecumam.

    “Šādas pārraudzīšanas funkcijas ir būtisks vecāku rīks cīņā ar nepiemērotu saturu mazākajiem tālruņu lietotājiem. Īpaši svarīgi ir izvērtēt, kuras lietotnes vai spēles būs atbilstošas konkrētajai vecuma grupai. Lai atvieglotu bērniem pieejamo lietotņu izvērtēšanu, Huawei oficiālajā lietotņu veikālā AppGallery ir izveidota vecuma ierobežošanas funkcija, kas lietotņu veidotājiem liek norādīt satura piemērotību attiecīgajam vecumam. Lietotnes tiek kategorizētas vecuma grupās no 3+ līdz 18+. Tādā veidā, vecākiem iestatot tālrunī bērna vecumu, AppGallery piedāvās piekļuvi tikai tādām lietotnēm, kas būs piemērotas bērna vecuma grupai un saistošas viņa interesēm,” skaidro eksperte.

    Par lejuplādētajām lietotnēm arī ir jārūpējas, tās regulāri atjaunojot.

    Ražotāju paredzētie programmu atjauninājumi bieži paredz jaunu drošības līmeņu instalāciju, kas palīdz, lietotājam nemanot, novērst datu noplūdi vai ļaundaru mēģinājumus iegūt presonīgus datus un lietotājam svarīgu informāciju. Neregulāra tālruņa un tajā esošo lietotņu atjaunināšana var arī ievērojami palēnināt ierīces darbību un lieki patērēt baterijas jaudu.

    Līdz ar vecumam atbilstošām lietotnēm svarīgi ir ierobežot patērēto laiku tālruņa lietošanai, atvēlot pietiekami daudz laika mācībām un fiziskajām aktivitātēm. Šobrīd, mācībām notiekot attālināti, bērns ilgu laiku pavada iegrimis tālruņa vai datora ekrānā, tāpēc ir svarīgi iekļaut bērna dienas plānā laiku fiziskām nodarbēm un komunikācijai ar ģimeni, lai netiktu zaudētas iespējas socializēties ar tuviniekiem un izkustēties.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē