• Kā džentlmenim pagatavot steiku mājas apstākļos

    Receptes
    Ivars Āboliņš
    25. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Marco Verch Professional Photographer
    ​​​​​​​It kā kaut ko gribas, bet nevar saprast ko. Varbūt uzcept kādu gaļu? Varbūt makaronus ar maltās gaļas mērci? Varbūt nepūlēties un uzvārīt pelmeņus? Varbūt saņemties un iespringt garneļu biezzupai? Ko lai tādu pagatavo vakariņās… Konsultē šefpavārs Ritvars Penēzis.

    Ir reizes, kad vīrieša galvā plosās īsts domu viesulis. Viņu ir pārņēmusi radoša degsme, taču ideju ir tik daudz, ka vakariņas paliek tā arī nepagatavotas. Elpojam mierīgi un gatavojam steiku!

    Darba dienai

    Ņem 200 gramīgu jaunlopa muguras karbonādes gabalu un nedaudz saspiež. Ierīvē ar sinepēm un pieber melnos piparus, sāli, kā arī garšvielu maisījumu steikiem – taču tas nav akmenī iecirsts un, ja ir vēlēšanās katrs var atrast garšvielas pēc savas gaumes. Pēc tam liek uz ļoti karstas čuguna pannas, uz kuras uzliets nedaudz eļļas. Gaļu no abām pusēm cep septiņas minūtes un, kad tā vizuāli izskatās jau gandrīz gatava, uzlej malku sausā sarkanvīna, soju un Worcester mērci.

    • Vislabāk šāds steiks garšos kopā ar mājās marinētiem un pēc tam piecpadsmit minūtes cepeškrāsnī ceptiem dārzeņiem.

    Brīvdienai

    Ņem 200 gramīgu jaunlopa fileju, kuru svarīgi nesaspiest. Ierīvē ar sinepēm un nepievienojot nekādas garšvielas liek uz čuguna pannas, uz kuras uzliets nedaudz eļļas. Gaļu cep septiņas minūtes un, kad tā vizuāli izskatās gandrīz gatava, uzliek nelielu piciņu sviesta, uzlej malku sausā sarkanvīna, soju un Worcester mērci, kā arī uzber melnos piparus, sāli un garšvielu maisījumu steikiem. Svarīgi cepot gaļu pannai uzlikt virsū vāku.

    • Vislabāk šāds steiks garšos kopā ar grillētām austersēnēm (vai jebkādām citām sēnēm), marinētu papriku un mājās gatavotu piparu mērci (tas izdarāms tomātu sulā vārot papriku).

    Algas dienai

    Ņem 200 gramīgu jaunlopa fileju, kuru nesaspiestu ietin Parmas šķiņķī vai bekonā (labāk auksti kūpinātā, bet derēs arī jebkurš cits). Tad ierīvē ar sinepēm, uzber melnos piparus, sāli un garšvielu maisījumu.

    Pēc tam gaļas gabalu novieto uz pannas, kur to no abām pusēm nedaudz apcep un pēc tam liek cepeškrāsnī. Cepeškrāsnī 200 grādu karstumā steikam jācepas desmit minūtes. Kad gaļa izcepta tai uzlej pustējkaroti trifeļu eļļas un uzliek virsū karstu, trīs minūtes uz pannas ceptu zoss aknu.

    • Vislabāk šāds steiks garšos kopā ar rozmarīnu un grillētiem dārzeņiem.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē