• Itālis Damjans Klara – visu laiku jaunākais vārtsargs pasaules čempionāta vēsturē

    Sabiedrība
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    24. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: IIHF
    Itālijas hokeja izlase, gan ne aiz laba prāta, ir iekļuvusi pasaules čempionāta rekordos, turnīram Rīgā piesakot jaunāko vārtsargu meistarsacīkšu vēsturē – 16 gadus veco Damjanu Klaru.

    Kāpēc ne aiz laba prāta – kā ziņojām, neilgi pirms čempionāta sākuma Itālijas izlasē tika atklāta plaša inficēšanās ar Covid-19, un tukšās spēlētāju vietas nācās aizpildīt arī ar junioriem.

    Diemžēl šī nepatīkamā situācija skāra arī svarīgāko pozīciju komandā – vārtsargus. Ar Covid-19 saslima vadošais vārtu vīrs Andreass Bernards, arī Džeiks Smits nevarēja ierasties Rīgā uz čempionāta sākumu. Tā pie vietas Itālijas valstsvienības pieteikumā tika Klara. Tiesa, jaunais hokejists ir trešā vārtsarga statusā un maz ticams, ka izies uz ledus šajā čempionātā.

    “Es biju gatavojies sabūt tikai vienu nedēļu [izlases] treniņnometnē un tad atgriezties uz vasaras treniņiem Zalcburgā. Biju paņēmis līdz tikai divas nūjas, kas nebija labākā doma,” pasmejas Klara, kurš ikdienā spēlē Austrijā.

    “Neticami, ka esmu šeit! Te ir augstākās klases organizācija un jauna līmeņa pieredze!” par Rīgas čempionātu saka itāļu hokejists. “Katru gadu sekoju līdz pasaules čempionātam un atbalstu mūsu izlasi. Tā bija fantastiska sajūta – pirmoreiz uzvilkt Itālijas izlases kreklu, pat ja esmu tikai rezervists. Pirms diviem gadiem skatījos čempionātu pa televizoru, bet šodien jau esmu daļa no komandas.”

    Damans Klara ir ne tikai jaunākais, bet arī garākais spēlētājs Itālijas izlasē – 16 gadus vecais puisis ir 195 cm garš. 14 gadu vecumā Dienvidtirolē dzīvojošais hokejist pārcēlās uz Austriju un pievienojās Red Bull hokeja akadēmijai un tur arī iet skolā. Tā kā Klara ir nācis no vāciski runājoša Itālijas reģiona, adaptēšanās dzīvei kaimiņvalstī bija vienkārša.

    “Dzīvoju un trenējos Red Bull bāzē, kur man ir viss nepieciešamais un tie, kas runā vāciski, apmeklē skolu ar sporta specializāciju,” stāsta Klara. Vienīgais, kas viņam pietrūkst Austrijā, ir ģimene un Dienvidtiroles ēdieni.

    Jaunāki par Damjenu Klaru pasaules čempionātā bijuši tikai divi spēlētāji, un tas bija pirms 80 gadiem, liecina Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) statistika. Ungārijas izlases uzbrucējs Šāndors Miklošs bija 15 gadus un 338 dienas vecs, kad debitēja 1931. gada pasaules čempionātā Polijā, bet franču uzbrucējs Seržs Renu bija 16 gadus un 95 dienas vecs, spēlējot 1937. gada pasaules meistarsacīkstēs Londonā.

    Damjens Klara bija 16 gadus un 128 dienas vecs, kad ieradās uz šā gada pasaules čempionātu Rīgā. Ja viņš izies laukumā, varētu labot vēl kādu rekordu, taču uz to jaunietis skatās reāli: “Treneris teica, ka man vajadzētu censties un parādīt, ka gribu spēlēt, taču mana šābrīža situācija ir trešais numurs.” Itālijas izlases pamatvārtsargs ir Džastins Fadzio, rezervē – Davide Fadani; arī viņiem šī ir debija pasaules čempionātā.

    Itālijas izlasei pagaidām čempionātā Rīgā pastarīšu loma – divās spēlēs piedzīvoti divi zaudējumi un ielaisti 13 vārti. B grupas kopvērtējumā, kurā spēlē arī Latvija, itāļiem ir pēdējā vieta.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē