• Ādažu poligonā prezentēs Patria 6×6 bruņumašīnas prototipu

    Karš
    Ziņu aģentūra LETA
    26. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Patria
    Ādažu poligonā šodien tiks prezentēts Somijas uzņēmuma Patria ražotā 6×6 transportlīdzekļa prototips, uz kura pamata plānots izstrādāt Latvijai paredzēto bruņu transportlīdzekli starpvalstu projektā ar Somiju, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

    Pasākumu apmeklēs aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Somijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Juka Justi un Somijas uzņēmuma Patria Land Oy prezidents Jusi Johanes Jarvinens.

    Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta panorāma Pabriks skaidroja, ka 20–30% līdzekļu, kas plānoti bruņumašīnām, nonāks Latvijas aizsardzības industrijā. Kopējā iepirkuma summa varētu sasniegt 200 miljonus eiro, kā rezultātā Latvijas ekonomikā varētu palikt ap 60–70 miljoniem eiro, stāstīja ministrs. Jauno tehniku skatītājiem varētu prezentēt jau parādē novembrī vai nākamā gada sākumā.

    «Aizsardzības ministrija pārvēršas par otro Ekonomikas ministriju, jo piesaista arvien vairāk līdzekļu Latvijas ekonomikai,» sacīja ministrs.

    Jau ziņots, ka 2019.gada 17.decembrī Latvija kopā ar Igauniju un Somiju parakstīja nodomu vēstuli par kopīgas bruņu transportlīdzekļu sistēmas izveidi, kuru iecerēts pielāgot katras valsts sauszemes spēku vajadzībām.

    Savukārt 2020.gada 29.janvārī aizsardzības ministrs Pabriks un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens parakstīja tehnisko vienošanos par Latvijas un Somijas bruņoto spēku mobilitātes uzlabošanu, izstrādājot jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būs balstīta uz Somijas uzņēmuma «Patria» ražoto 6×6 transportlīdzekļu bāzes. Igaunija parakstīja tehnisko vienošanos vēlāk, bet pēc tam nolēma nepievienoties pētniecības un izstrādes līgumam.

    2020.gada 15.oktobrī starp Latviju, Somiju un uzņēmumu Patria Land Oy parakstīts pētniecības un izstrādes līgums, kas paredz izstrādāt valstu prasībām pielāgotu transportlīdzekli.

    Pasūtījumi varētu tikt veikti tikai pie nosacījuma, ja tiek izpildītas visas prasības – cena, piegādes drošība un nacionālās industrijas iesaiste, sekmīga pētniecības un izstrādes posma norise.

    Ja veiksmīgi tiks izpildīti šie nosacījumi, tad Nacionālie bruņotie spēki pirmās jaunās bruņumašīnas varētu saņemt jau 2021.gada beigās. Paredzēts, ka piegādes tiktu īstenotas katru gadu aptuveni desmit gadu laikā.

    Bruņumašīnu cenu diskusijās ar komersantu, galvenokārt, noteiks Latvijas prasības, piemēram, tehnikas vienību skaits, modifikācijas un to dažādība.

    Viens no Latvijas turpmākās līdzdalības priekšnosacījumiem šajā projektā būs ražotāja piedāvāto 6×6 platformu, to rezerves daļu un uzturēšanai nepieciešamo zināšanu piegāžu drošības risinājumi, iesaistot arī pašmāju industrijas uzņēmumus.

    Attiecīgas prasības Latvijas tautsaimniecības tehnoloģisko kapacitāšu iesaistei un tehnoloģiju pārnesei Aizsardzības ministrija izvirzīs turpmākajās sarunās ar projekta partnervalstu izraudzīto Somijas ražotāju.

    Noslēgtās tehniskās vienošanās mērķis ir radīt rentablus risinājumus abu valstu sauszemes spēku spēju prasībām, lai nodrošinātu ne tikai izdevīgāku iepirkuma piedāvājumu, bet gan arī partnervalstu bruņutehnikas savstarpējo savietojamību un to piegādes drošību, tai skaitā vietējās transportlīdzekļu uzturēšanas un remonta kapacitātes izveidi, kā arī iespējamu vietējās industrijas kapacitātes stiprināšanu un vēlāku iesaisti transportlīdzekļu ražošanā un piegādes ķēdes attīstīšanā.

    Plānots, ka jauno transportlīdzekļu izpētes fāze noslēgsies 2021.gada nogalē, pēc kā partnervalstis varēs sākt sarunas par jauno 6×6 bruņu transportlīdzekļu iegādi. Pirmās 6×6 transportlīdzekļu piegādes varētu notikt jau šogad.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē