• Validols – vai tiešām brīnumlīdzeklis?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lai gan Latvijā validols ir viens no visvairāk pārdotajiem bezrecepšu medikamentiem, Rietumeiropā, kā izrādās, to nemaz nepazīst un nelieto. Vai tiešām validolam nepiemīt nekādas ārstnieciskas īpašības?

    5 lietas, kas jāzina par validolu

    1. Validols nepieder ne pie vienas no nopietno medikamentu grupām. Drīzāk to var salīdzināt ar mentola konfekti, jo validolā ir no 25 līdz 30 procentiem mentola. Visizteiktākā no īpašībām, kas piemīt validolam, ir – placebo efekts.
    2. Validols spēj nedaudz nomierināt. Vai zini, kāpēc, ja slikti jūties, validola tablete jāpaliek zem mēles? Jo tas ir sava veida kontroles mehānisms – šādi mēs mēģinām apmānīt centrālo nervu sistēmu, liekot tai kļūt mierīgākai. Turklāt receptoru stimulācijas dēļ sāk izdalīties fermenti un peptīdi, kas nomierinoši iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu.
    3. Mentols, kas ir validola sastāvā, spēj nedaudz paplašināt sirds jeb koronāros asinsvadus. Mentols iedarbojas uz aukstuma receptoriem mutē (tā izskaidrojams atvēsinošais efekts, ko dod mentols), tādējādi nedaudz paplašinot sirds asinsvadus un veicinot sirds apgādi ar skābekli.
    4. Ja lieto līdz desmit tabletēm diennaktī, pārdozēt šīs zāles nevar.
    5. Jāņem vērā, ka validola sastāvā ir daudz cukura, tāpēc ar tā lietošanu nevajadzētu aizrauties cukura diabēta pacientiem.

    Padoms. Ja ir slikta pašsajūta, var palikt zem mēles un nosūkāt kādu validola tableti, taču, ja nelāgā sajūta nepāriet, noteikti meklē ārsta palīdzību.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē