• Vai vitamīni var kaitēt? Un kā tos pareizi lietot?

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: PhotoStock10/Shutterstock.com
    Nogurums? Jālieto vitamīni. Sprēgā lūpu kaktiņi? Arī jālieto vitamīni… Taču – vai tie veselībai nevar nodarīt arī ļaunumu? Kā vitamīnus pareizi lietot?

    6 jautājumi un atbildes par vitamīnu lietošanu

    1. Kādas ir pazīmes, kas liecina par vitamīnu trūkumu organismā?
      Par to var liecināt nogurums, apātija, pavājinātas koncentrēšanās spējas, ātra un bieža saaukstēšanās un grūta, ilga izveseļošanās, dažādi izsitumi, redzes pasliktināšanās.
    2. Vai ziemā jāuzņem vairāk vitamīnu nekā vasarā?
      Vitamīnu lietošanas intensitātei ziemā vajadzētu būt augstākai nekā vasarā. Taču šis process ir ļoti individuāls – jāņem vērā arī citi aspekti. Vitamīnu papildu uzņemšana nepieciešami pēc tam, kad bijis antibiotiku kurss. Vairāk vitamīni jālieto smēķētājiem, jo smēķēšana organismā noēd C vitamīnu, smēķētājiem arī vajadzīgs vairāk A vitamīna nekā citiem.
    3. Vai ir vitamīni, kas der visiem?
      Svarīgākie ir C, A un E vitamīni – tie ir izejmateriāls organisma aizsargspējām, tātad palīdz cīnīties ar infekcijas slimībām, neitralizē brīvos radikāļus. Pārējie vitamīni ir pakārtoti šiem.
    4. Vai vitamīni var palīdzēt stresa situācijās?
      Nervu sistēmas darbību uzlabo B grupas vitamīni, kas palīdz pārvarēt baiļu izjūtu un satraukumu. Tie labi noder, piemēram, ja gaidāms eksāmens vai kāda svarīga uzstāšanās. Svarīgi arī, lai organisms stresa situācijā uzņemtu daudz antioksidantu.
    5. Vai vitamīnus iespējams pārdozēt?
      Jā, ir iespējams. Visvairāk jāuzmanās ar A vitamīnu. To pārdozējot, var rasties dažādas nevēlamas blaknes, kas saistītas ar nervu sistēmas, kuņģa un zarnu trakta darbību. B vitamīns pārlieku lielā devā var izraisīt izsitumus, bet C vitamīns var bojāt nieres un veicināt nierakmeņu veidošanos. Taču, lietojot vitamīnus devās, kas norādītas uz iesaiņojuma, pārdozēšana gan parasti nedraud.
    6. Kad labāk lietot vitamīnus – no rīta vai vakarā?
      Diennakts laikam nav īpašas nozīmes. Svarīgāk ir ievērot principu, ka vitamīni jālieto ēšanas laikā vai pēc tās. Vislabāk vitamīnus dzert ar dabisku sulu vai uzēdot tiem kādu augli – tajos ir nesējvielas, kas palīdzēs organismam labāk šo vitamīnu uzņemt. Nevajag vitamīnus lietot tukšā dūšā, jo tad tie var radīt kuņģa gļotādas kairinājumu un nelabumu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē