• Vai tiešām osteoporozes ārstēšanai pietiek tikai ar D vitamīnu?!

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Fizkes/Shutterstock.com
    Kā ārstē osteoporozi? Kādi ir medikamenti, un kad tos izraksta? Atbildam uz lasītājas jautājumu!

    Lasītāja raksta: Man ir 78 gadi. Veicot osteodensitometrijas izmeklējumu, jostas skriemeļos atklāja osteoporozi (pēc T skalas L1–L4 ir –2,8 SD). Ģimenes ārste izrakstīja osteoporozei D vitamīnu – dārgo, ampulā, kas jāizdzer vienreiz nedēļā. Un tas arī viss! Man ir jautājums: kad un kādas speciālās osteoporozes zāles jālieto, un kad tās kompensē valsts?

    • Osteoporozi apstiprina osteodensitometrijas rādītājs, kas ir ≤ –2,5 SD. Tātad šajā gadījumā ir atklāta osteoporoze. Speciālās osteoporozes zāles valsts apmaksā, ja ir osteoporoze ar patoloģisku lūzumu: ja rentgenoloģiski pierādīts muguras skriemeļu, gūžas kaula vai plaukstas pamatnes lūzums minimālas traumas rezultātā vai arī gadījumos, kad osteoporozi izraisījusi cita slimība vai lietoti medikamenti.

    Ja ir bijuši šādi lūzumi, tad osteoporoze noteikti jāārstē ar speciālām zālēm.

    Pirmās izvēles medikamenti ir bisfosfonāti. Tie palēnina kaulu noārdīšanos, tādējādi uzlabojot kaulu blīvumu, un var novērst lūzumus. Par muguras skriemeļu kompresijas lūzumiem var liecināt auguma samazināšanās. Ja augums pēdējos gados ir samazinājies par diviem centimetriem vai vairāk, tad jāveic muguras skriemeļu rentgenuzņēmumi.

    • Ja nav nosacījumu, pie kuriem valsts apmaksā zāles, varbūt ir iespējams tās iegādāties par pilnu cenu. Šobrīd Latvijā pieejamas arī samērā lētas speciālās osteoporozes zāles jeb viens no bisfosfonātu grupas medikamentiem, tomēr, lai uzsāktu tās lietot, noteikti jākonsultējas ar ārstu, kurš pārzina slimību vēsturi.

    Zāles osteoporozei var izrakstīt gan ģimenes ārsts, gan arī kāds no speciālistiem, piemēram, endokrinologs, reimatologs, internists.

    • Lai novērstu osteoporozes progresēšanu, ļoti svarīgi ir nodrošināt normālu D3 vitamīna līmeni asinīs un ar uzturu uzņemt pietiekamā daudzumā kalciju. D vitamīns ampuliņā, kas lietojams vienreiz nedēļā, varētu būt pietiekami efektīvs, lai nodrošinātu normālu D vitamīna līmeni, bet var izvēlēties arī kādu lētāku, tajā skaitā bezrecepšu D vitamīna preparātu, kas jālieto katru dienu.
    • Iegādājoties D vitamīnu, svarīgi noskaidrot, kāda ir nepieciešamā dienas vai nedēļas deva. To pateiks ārsts, nosakot D vitamīna līmeni asinīs un atkārtoti to kontrolējot pēc 2–3 mēnešiem. Diemžēl D vitamīna analīzi valsts neapmaksā. Parasti uzturošā D vitamīna deva ir 800–1000 DV jeb SV dienā, bet nereti mūsu klimata apstākļos, lai nodrošinātu normālu D vitamīna līmeni, tā nepieciešama lielāka.
    • Sievietēm pēc 65 gadu vecuma kalcijs jāuzņem ar uzturu 1200 mg dienā. Galvenais kalcija avots ikdienā ir piena produkti. Jācenšas izvēlēties piena produktus ar zemāku tauku procentu, lai nepaaugstinātos holesterīna līmenis. Ja piena produkti uzturā tiek lietoti maz, tad papildus jālieto kalcijs kā uztura bagātinātājs.
    • Ja, lietojot D vitamīnu un kalciju saturošus produktus un uztura bagātinātājus, osteodensitometrijas rādītāji pēc viena gada tomēr pasliktinās, noteikti jākonsultējas ar ārstu par iespējām lietot speciālos osteoporozes medikamentus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē