• Vai onkoloģijas pacientiem nepieciešams papildus selēns?

    Veselība
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    25. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mans onkologs uzskata, ka būtu papildus jāuzņem selēns, kas trūkstot visiem onkoloģijas slimniekiem… Atbild vēža ārste Signe Plāte, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra Ķīmijterapijas nodaļas vadītāja.

    Lasītājas jautājums: Pirms gada man diagnosticēja krūts vēzi 2. stadijā. Ir bijusi operācija, ķīmijterapija un staru terapija. Šī gada laikā neesmu lietojusi nekādus mākslīgos vitamīnus un uztura bagātinātājus. Toties cenšos ēst veselīgu pārtiku – paipalu olas, kazas pienu, dateles. Mans onkologs uzskata, ka būtu papildus jāuzņem selēns, kas trūkstot visiem onkoloģijas slimniekiem. Pati uz savu galvu nodevu analīzes. Glutationa peroksidāze man ir paaugstināta – 17 528 (norma 5000–12 000). Kas varētu būt tam par iemeslu? No medikamentiem saņemu tamoksifēnu un goserelīna poti reizi mēnesī. Vai papildus tiešām vēl būtu jālieto selēna preparāti?

    Atbild Dr. Signe Plāte:

    Lasītāja nav to uzrakstījusi, taču domāju, ka, visticamāk, viņa is pirmsmenopauzes vecumā un audzējs ir bijis hormonjutīgs. Proti, visos krūts audzēja gadījumos nosaka estrogēna un progesterona receptorus, un, ja tie ir bijuši pozitīvi, tagad sieviete attiecīgi saņem absolūti standartizētu, pareizi noteiktu hormonterapiju, no kuras rodas blaknes – menopauze ar tai atbilstošām pazīmēm, ieskaitot karstuma viļņus un vājumu.

    Par selēnu… Kopumā šis jautājums ir ārkārtīgi diskutabls.

    Katram ārstam ir savas ārstēšanas metodes un, ja tā drīkst sacīt, mīļākie jājamzirdziņi, taču nav pierādīts, ka krūts vēža pacientēm būtu papildus jālieto selēns.

    Domāju, ka lasītāja, iespējams, kaut ko no sava onkologa sacītā pārpratusi… Glutationa peroksidāze ir selēnatkarīgs ferments, kas katalizē ūdeņraža peroksīdu un lipīdu hidroksiperoksīdu sadalīšanos līdz šūnai mazāk kaitīgiem savienojumiem. Vienkāršāk sakot, glutationa peroksidāze atindē organismu no brīvajiem radikāļiem. Glutationa peroksidāzes līmenis var būt paaugstināts hormonpreparātu saņemšanas laikā, tāpat izmainīto analīžu iemesls var būt hormonterapija. Teorētiski šo analīžu paaugstināts rādītājs var būt arī pie selēna intoksikācijas jeb tad, ja lietots par daudz selēna preparātu. Līdz ar to šajā konkrētajā gadījumā selēns papildus noteikti nav jāuzņem. Īpaši, ja sieviete ir veselīga uztura piekritēja.

    Iesaku šo analīzi vairs neveikt, papildus selēnu nelietot un lieki neuztraukties.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē