• Vai no papilomām var tikt vaļā paša spēkiem?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ocskay Mark/Shutterstock.com
    Uz kakla sametušās papilomas – nelielas, pat sīkas, bet daudz. Viena lielāka berzējas gar džempera apkakli un sāp, arī citas palaikam sanāk aizķert, smērējot krēmu vai dušojoties. Vai vienmēr jādodas pie dermatologa – varbūt var mājās no tām atbrīvoties?

    Papilomas ir labdabīgi ādas un gļotādas veidojumi, ko izraisa cilvēka papilomas vīruss un kas veidojas krokās kakla un padušu zonā – tātad vietās, kuras pastiprināti svīst. Vispār ir sastopami vairāk nekā simts šā vīrusa veidu, taču vairums no tiem nav bīstami un rada tikai šādus labdabīgus veidojumus.

    Biežāk papilomas parādās, ja ir novājināta imunitāte, sievietēm grūtniecības laikā, arī ja ir liekais svars un paaugstināts cukura līmenis asinīs.

    Par papilomu likvidēšanu… Nekādā gadījumā nedari to mājās un neizmanto skābi saturošus līdzekļus, kas paredzēti kārpu noņemšanai, jo šādi riskē iegūt apdegumu un rētu. Arī nosienot papilomu ar diegu, iespējams iedzīvoties nopietnās problēmās – šāds paņēmiens var radīt infekciju un pat asins saindēšanos.

    Ja papiloma berzējas gar džempera apkakli, ja tā ir satraumēta un sāp, ieteicams uzsmērēt tai kādu mīkstinošu, nomierinošu krēmu, piemēram, Bepanthen vai Bepanthen plus, un iespējami drīzāk vērsties pie dermatologa.

    No papilomām var vienkārši atbrīvoties, veicot kriodestrukciju jeb piesaldēšanu ar šķidro slāpekli. Izmanto arī elektrokoagulāciju – veidojumus piededzina ar elektrisko strāvu. Papilomas var noņemt ar lāzeru. Lietojot abas pēdējās metodes, iepriekš uzklāj atsāpinošu krēmu. Brūcīte pēc tam sadzīst 7–10 dienu laikā.

    Taču ir kāda nianse – noņemot papilomas, pats vīruss organismā netiek iznīcināts.

    Tāpēc ārsts imunitātes stiprināšanai var izrakstīt tādu specifisku līdzekli kā izoprinozīns. Tas palīdzēs organismam nepadoties dažādiem vīrusiem, tajā skaitā papilomas vīrusam. Vēl profilaksei ieteicams samazināt lieko svaru, ja tāds ir, un normalizēt cukura līmeni asinīs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē