• Šķeļas mati. Vai tas nozīmē slimību?

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: BLACKDAY/Shutterstock.com
    Meitai līdz šim nebija nekādu problēmu ar matiem – auga gari un skaisti. Bet nu, pusaudzes gados, matu gali sākuši šķelties – dažs mats ir nevis vienkārši sašķēlies, bet izskatās kā saraina birstīte. Vai tas nozīmē, ka meitai ir kādas veselības problēmas?

    Biežākais iemesls, kāpēc meitenēm sāk šķelties matu gali, ir nevis kādas veselības problēmas, bet gan ārēju apstākļu ietekme. Piemēram, matu mazgāšana ar neatbilstošiem šampūniem vai tādiem, kas intensīvi attauko galvas ādu un arī matus.

    Galvas ādas sebums (tauku dziedzeru izdalītie tauki, kas veido dabisku galvas ādas aizsargslāni) visvairāk nokļūst uz galvas ādas un pie matu saknēm, bet līdz matu galiem nenonāk, tātad tie ir neizsargāti un var sākt šķelties.

    Matiem nepatīk, ja tos mitrus ķemmē vai fēno ar karstu gaisu.

    Mazgājot mats kļūst ievainojamāks un, palicis bez sava aizsargslāņa, turklāt karsta fēna gaisa ietekmēts, sāk šķelties. Ko darīt? Pēc matu izmazgāšanas un kondicioniera lietošanas mati lēnām jāizķemmē ar ķemmi, kurai ir plati zari. Tas pasargās matus no lūšanas. Matus drīkst fēnot tikai ar vēsu gaisu vai tiem jāļauj dabiski izžūt.

    Papildu aizsardzību matiem sniegs tāda kondicioniera lietošana, ko atstāj neizmazgātu.

    Un, galvenais, regulāri jāapgriež matu gali – tā ir labākā aizsardzība pret šķelšanos. Jo ilgāk matu galus negriezīs, jo sliktāk tie izskatīsies, šķelšanās ceļos augšup pa matu. Mati jāgriež vismaz ik pēc sešām, astoņām nedēļām. Ieteicams iegādāties arī eļļas (kokosriekstu, avokado, vīnogu vai aprikožu kauliņu) vai citus kopjošos līdzekļus, kas paredzēti tieši ieziešanai matu galos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē