• Vai drīkst ņemt slimības lapu profilaktiskām pārbaudēm?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Branislav Nenin/Shutterstock.com
    Kad rodas konfliktsituācija ar darba devēju, ir svarīgi noskaidrot, kura pusē ir taisnība.

    Lasītājs: Pirms vairākiem mēnešiem pierakstījos uz ārsta konsultācijām un ambulatoriem izmeklējumiem, kas būtu veicami pusotras nedēļas laikā. Tā kā dzīvoju laukos, bet pārbaudīties jābrauc uz Rīgu, tos ir sarežģīti apvienot ar darbu. Priekšnieks pieprasa, lai ņemu bezalgas atvaļinājumu, jo nevēlas maksāt par slimības lapu – ne man iesnu, ne klepus, ne kādas redzamas vainas, tās jau tikai profilaktiskās pārbaudes, un izmeklējumi veicami poliklīnikā, nevis slimnīcā. Un, ja es tomēr ņemšu slimības lapu, viņš to anulēšot! Cik pamatota ir darba devēja prasība?

    Īsā atbilde: nē, darba devēja prasība nav pamatota. Slimības lapas izsniegšanas nepieciešamību jebkurā gadījumā izvērtē ģimenes ārsts, nevis priekšnieks. Un, ja dakteris lapu ir izsniedzis, darba devējam jāpilda likuma prasības, apmaksājot pirmās deviņas darbnespējas dienas, par kurām darbnespējas lapu var izsniegt arī ārsta palīgs.

    Savukārt darba devējs pats neko anulēt nedrīkst.

    Ja viņam rodas aizdomas, ka slimības lapa izsniegta bez pamata, viņš var vērsties Veselības inspekcijā, kas izvērtēs, vai tā patiešām ir. Ja tiks atzīts, ka lapa izsniegta nepamatoti, to var anulēt Veselības inspekcija vai, ja dokuments sagatavots kļūdaini, – ģimenes ārsts, viņa palīgs vai ārstniecības iestādes vadītājs.

    Turklāt ārsts slimības lapu var izsniegt arī tad, ja cilvēks nav akūti sasirdzis un viņam nav nekādu redzamu vai neredzamu slimības simptomu. Ja vien ārsts ir uzrakstījis norīkojumu uz speciālista konsultāciju vai izmeklējumiem, nav būtiski, vai tie veicami poliklīnikā vai slimnīcā.

    Arī tad, ja nepieciešams saņemt profilaktisku medicīnisko palīdzību, var lūgt ģimenes ārstam izsniegt darbnespējas lapu.

    Slimības lapu var saņemt arī tad, ja ir medicīnisks atzinums, ka atveseļošanās laikā pēc slimības vai traumas nepieciešams ārstēties ambulatori vai stacionārā rehabilitācijas iestādē. Tas attiecas arī uz situāciju, kad rehabilitācija nenotiek uzreiz pēc aktīvās ārstēšanās. Šajā gadījumā darbnespējas lapu par periodu, kamēr atjauno veselību, izsniegs iestādē, kur veiksi rehabilitāciju.

    Kad var saņemt darbnespējas lapu?

    • Sakarā ar slimību, arī arodslimību, traumu, tai skaitā nelaimes gadījumu darbā, kas izraisa darbspēju zudumu.
    • Ja nepieciešams saņemt ārstēšanu vai profilaktisku medicīnisko palīdzību.
    • Ja nepieciešama izolācija karantīnas laikā.
    • Ja nepieciešama rehabilitācija saskaņā ar medicīnisku atzinumu.
    • Ja nepieciešams veikt protezēšanu vai ortozēšanu slimnīcā.
    • Ja ir ārsta norīkojums veikt izmeklēšanu stacionārā.
    • Ja tu kop slimu bērnu, kurš nav sasniedzis 14 gadu vecumu, vai bērnam līdz šim vecumam jāatrodas izolācijā karantīnas laikā.
    • Ja tu kop smagi slimu bērnu, kuram nepieciešama ilgstoša ārstēšanās, un Bērnu slimnīcas ārstu konsilijs noteicis, ka nepieciešama mammas vai tēta nepārtraukta klātbūtne.
    • Ja esi grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē