• Vai drīkst ēst mazliet iepelējušu maizi?

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: MVolodymyr/Shutterstock.com
    Veikalā pirktā maize dažkārt ātri sapelē.  Nereti domājam – ja sapelējušo daļu nogriežam, maizei nav ne vainas. Bet vai tā tiešām ir?
    • Pelējuma sēnīte rada aflatoksīnus, un tie ir veselībai bīstami, jo veicina aknu vēža attīstību.
    • Daudzi cilvēki, ieraugot uz maizes mazu pelējuma punktiņu, nogriež to nost un pārējo maizi apēd – esot žēl izmest. Ja tā notiek reti, nekas, tomēr jāuzmanās ir – ieteicams maizīti pasmaržot: ja pelējuma smaka jūtama arī tad, kad viss sliktums jau nogriezts, ēst tomēr nevajag.
    • Protams, maizi izmest atkritumos ir slikti, tāpēc labāk maizīti līdz pelēšanai neglabāt – lai maize neapkalstu un nepelētu, vienkārši nepērc to pārāk daudz!
    • Maize ir pārtikas produkts ar salīdzinoši īsu derīguma termiņu – lielākoties tās ir vien 3–6 dienas. Tāpēc pirmais un svarīgākais, kas jāievēro, ir ieteikums maizi pirkt biežāk un nelielos daudzumos.
    • Maize arī jāuzglabā pareizi – vislabāk maizi būtu turēt tīrā, noslēgtā, sausā traukā vai maizes kastē, kas nodrošina gaisa apmaiņu. Maizes kaste var būt gan no koka, gan māla, gan plastmasas, bet tā regulāri jāvēdina un jātīra, lai nerastos pelējuma attīstībai labvēlīga vide. Šā iemesla dēļ reizi nedēļā kasti vēlams izmazgāt ar etiķūdeni.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē