• Vai drīkst dalīt zāļu tableti, kurai nav dalīšanas līnijas?

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    20. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Zināms, ka sadalīt uz pusēm vajadzētu tikai tās tabletes, uz kurām iezīmēta līnija. Taču nereti ārsts iesaka lietot pustableti zālēm, uz kurām nav iezīmēta dalīšanas līnija. Kādu kaitējumu varu nodarīt savai veselībai, lietojot it kā neatļauti sadalīto pustableti? Atbild aptiekāre IEVA VIRZA, Mēness aptiekas farmaceite.

    Jā, pareizi – dalīt drīkst tabletes ar dalījuma līniju, jo tad ražotājs paredzējis, ka noteikto medikamentu var lietot mazākā devā. Ja tabletei nav dalījuma līnijas, to nevajadzētu griezt vai smalcināt. Kāpēc tā? Tabletes pārsvarā ir apvalkotas, un apvalkam ir svarīga funkcija – pasargāt kuņģa un zarnu traktu no kairinājuma, nodrošināt pareizu zāļvielu uzsūkšanās laiku un vietu organismā, arī uzlabot garšu, atvieglot norīšanu.

    Apvalks arī nosaka aktīvās vielas uzsūkšanās ātrumu. Dalot tableti, tā var iedarboties nekontrolēti ātri un spēcīgi, kas ir nevēlami un pat bīstami. Savukārt, ja dala tableti, kurai nav apvalka, tā var izšķīst jau barības vadā un to kairināt.

    Taču – ja ārstam ir pieejama informācija, kas nav iekļauta zāļu aprakstā, viņam ir tiesības ieteikt lietot zāles pēc saviem ieskatiem atbilstoši pacienta veselības stāvoklim un analīžu rezultātiem.

    Lai tableti varētu labāk – ērtāk un precīzāk – sadalīt, aptiekās piedāvā iegādāties speciālu ierīci – tablešu dalītāju.

    Tad tā nenoripos zemē vai arī nesašķīdīs smalkās drumslās, un tādējādi zāļviela neies zudumā. Sadalītās tabletes neizlietoto daļu var uzglabāt šajā noslēgtajā ierīcē līdz nākamajai lietošanas reizei.

    Arī kapsulai ir apvalks, kas pasargā aktīvo zāļu vielu no kuņģa skābes iedarbības vai kairinošās ietekmes, bet nereti kapsulā esošās zāļvielas ir ieslēgtas speciālās mikroshēmās. Šādos gadījumos pēc ārsta ieteikuma kapsulas drīkst atvērt un devu sadalīt. Visbiežāk to iesaka maziem bērniem un veciem cilvēkiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē