• Vai ar vienu nosūtījumu drīkst iet pie dažādiem ārstiem?

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Branislav Nenin/Shutterstock.com
    Ģimenes ārste iedevusi nosūtījumu hroniskas slimības dinamiskajai novērošanai pie ausu, kakla un deguna ārsta. Pie sava daktera rindā jāgaida vairāki mēneši, kamēr pie cita varētu tikt jau pēc pāris nedēļām…

    Tik tālu viss it kā labi, bet… Poliklīnikā apgalvo, ka esošais norīkojums neder un vajagot jaunu, savukārt ģimenes ārste saka: nevajag gan. Vai tiešām ar šo nosūtījumu drīkst iet tikai pie viena un tā paša daktera vienā un tajā pašā ārstniecības iestādē?

    • Ne vienā vien iestādē uzskata: ja ar ģimenes ārsta nosūtījumu dinamiskajai novērošanai sāki iet pie daktera Bērziņa, tad nevari ar to pašu iet pie Kalniņa.

    Tomēr medicīnas iestādei nav juridiska pamata pieprasīt cilvēkam jaunu nosūtījumu, un viņam ir tiesības vērsties pie cita tās pašas specialitātes ārsta tajā pašā poliklīnikā ar esošo norīkojumu.

    Ja izvēlēsies apmeklēt dakteri kādā citā ārstniecības iestādē vai arī varētu tikt pie sava ārsta citur, kur viņš pieņem, tad gan vajadzētu jaunu nosūtījumu, jo tā jau ir, kā saka, cita saimniecība.

    • Teorētiski, uzsākot dinamisko novērošanu, speciālistam būtu jāizvērtē nepieciešamā ārstēšanas intensitāte un jāpielāgo atkārtotās vizītes pacientu plūsmai, bet – tā nav obligāta prasība, un viss atkarīgs no iestādes darba organizācijas.

    Tādēļ vislabāk dzelzi kalt, kamēr tā karsta: kad aizej pie daktera, lūdz, lai viņš uzreiz nosaka nākamās vizītes laiku vai datumu, un tūliņ pat arī piesakies.

    Ir ārsti, kas pierakstu veido paši, taču tādā gadījumā, kā liecina pieredze, var rasties grūtības atkārtoti nokļūt pie daktera, ja uz noteikto vizīti kādu iemeslu dēļ nav varēts tikt, bet caur reģistratūru pierakstīties pie konkrētā speciālista vairs nav iespējams. Lai izvairītos no šādas situācijas, palūdz ārstam viņa kabineta telefona numuru vai noskaidro, kā citādi iespējams sazināties.

    Zini! Nosūtījumu dinamiskajai novērošanai var izsniegt uz laiku līdz 12 mēnešiem, un iepriekš nav noteikts, cik reižu tā darbības laikā drīksti vērsties pie ārsta. To lemj dakteris, un sanāk, ka vari viņu apmeklēt tik bieži, cik būs nepieciešams.

    • Ja veselības stāvoklis prasa turpināt uzraudzību arī pēc gada, ģimenes ārsts var izsniegt jaunu nosūtījumu. Pieņemsim, nosūtījums dinamiskajai novērošanai ir izsniegts janvārī. Ja neaiziesi pie ārsta šajā vai nākamajā mēnesī, tas nenozīmē, ka nu tev ir iespēja novēroties pie ārsta tikai 10, nevis 12 mēnešus.

    Nosūtījums ir derīgs, kamēr vien tev tas ir aktuāli, un, ja pirmo reizi pie ārsta aiziesi tikai martā, janvārī izsniegtais dokuments būs spēkā līdz nākamā gada martam.

    Tas attiecas arī uz nosūtījumu uz diagnostiskajiem izmeklējumiem, savukārt norīkojums uz analīzēm gan ir derīgs 12 mēnešus kopš izsniegšanas dienas, bet nosūtījums uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju – mēnesi pēc izsniegšanas.

    • Nosūtījumu pie speciālistiem, kas pieņem par valsts naudu, var izrakstīt ne tikai ģimenes ārsts, bet, atbilstoši savai kompetencei, arī citu specialitāšu dakteri, kas ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu, un palīdzību tu vari saņemt, kur vien vēlies, ne tikai savā dzīvesvietā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē