• Utis… tur, lejā! No kurienes rodas, un kā apkarot?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    17. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Vchal/Shutterstock.com
    Lasītājam atbild dermatoloģe veneroloģe Inta Kusiņa.

    Lasītāja vēstule: Atrodu maz informācijas par kaunuma utīm. No kurienes tās uzrodas? Vai kaunuma utis iedzīvojas veļā un apģērbā? Vai apakšveļa jāizmet? Vai šīs utis var dabūt sabiedriskās vietās vai tikai dzimumceļā? Vai tas saistīts ar imunitātes krišanos? Kā ar tām tikt galā? Gatis

    Gati, kaunuma utīm ar imunitātes krišanos nav nekādas saistības. Tās pieskaita seksuāli transmisīvajām infekcijām, jo visbiežāk pielīp no seksuālā partnera. Pēc dzimumattiecībām – parasti jau nākamajā dienā – parādās nieze kaunuma apvidū un apmatojumā var pamanīt pielipušas gnīdiņas un arī utis.

    Tās ir apaļākas nekā galvas utis, atgādina sīkus krabīšus un pārvietojas lēnāk.

    Utis kaunuma apmatojumā vairojas – dēj oliņas, un šķiļas jauni kukainīši, tas ir nebeidzams process. Rodas nokasījumi, var pievienoties strutaina ādas infekcija… Šiem parazītiem patīk uzturēties ne tikai kaunuma, bet arī padušu apmatojumā, skropstās un uzacīs.

    Vēl ar kaunuma utīm inficējas, izmantojot dvieli vai gultasveļu, kuru lietojis ar utīm inficēts cilvēks. Teorētiski šie parazīti var arī pārrāpot no cita cilvēka drēbēm, ja apģērbi ilgāku laiku bijuši cieši kopā. Drēbēs un veļā kukainīši savu dzīvotspēju saglabāt līdz pat 27 dienām.

    Lai sāktu cīņu ar kaunuma utīm, vispirms vajadzētu noskūt apmatojumu un noteikti vismaz vienu reizi lietot arī pretutu līdzekli, piemēram, Pedex, Nix vai benzilbenzoāta ziedi, kuru izmanto arī kašķa ārstēšanai.

    Ja utis ir arī skropstās un uzacīs, iesaku konsultēties ar ārstu, jo vairums šo pretutu līdzekļu ir kairinoši.

    Gultasveļa un apakšveļa nav jāizmet, bet jāmazgā vismaz 60 grādu temperatūrā un pēc tam jāgludina ar karstu gludekli.

    Un vēl, Gati, noteikti iesaku pārbaudīt, vai jums nav pielipusi arī kāda cita seksuāli transmisīva slimība, kā arī pārdomāt, kā notikusi inficēšanās, lai tā vairs neatkārtotos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē