• Tpu, mutē skābs! Par ko tev stāsta regulāra skāba garša mutē?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    1. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja dzīvi bojā skāba garša mutē, tu dodies uz aptieku iegādāties kuņģa skābi pazeminošas zāles. Bet – vai vajag? Skaidro Dr. Jeļena Derova, gastroenteroloģe un endoskopiste, Latvijas Jūras medicīnas centra Gastroklīnikas vadītāja, Rīgas Stradiņa universitātes docētāja.

    Sāksim ar to, ka mums diennakts laikā izdalās ap diviem litriem kuņģa sulas, kas nepieciešama ēdiena sagremošanai. Tā satur ne tikai sālsskābi, bet arī fermentus, piemēram, pepsīnu, kas sašķeļ olbaltumus. Lai kuņģa gļotāda neciestu no pašas saražotās sālsskābes, to sargā bikarbonātu un gļotu slānis. Tomēr kuņģa sulas un tās sastāvā esošās skābes daudzums ir mainīgs un atkarīgs ne tikai no kuņģa sekrēcijas, bet arī no uzņemtā uztura.

     

    Tūkstoš un viens cēlonis

    Pacienti man bieži sūdzas ne tikai par skābu, bet arī rūgtu vai sāļu garšu mutē – īpaši tagad, pēc kovida pārslimošanas. Daudzi domā, ka pie vainas ir paaugstināts kuņģa skābes daudzums. Taču patiesībā šai garšai mutē var būt neskaitāmi citi iemesli, kas meklējami, sākot no mutes dobuma līdz pat taisnajai zarnai. Un kuņģa skābes daudzums daudzos gadījumos var būt normāls vai pat pazemināts. Visbiežāk šie iemesli ir saistīti ar gremošanas orgāniem, bet ne – tikai. Minēšu dažus biežākos. Piemēram, pie vainas var būt barības vada atveres trūce, kuras gadījumā nestrādā slēdzējmuskulis starp kuņģi un barības vadu. Bieži par skābumu mutē sūdzas grūtnieces, jo auglis spiež uz diafragmu un kuņģi, tāpēc uzņemtās barības masa normāli nevirzās no barības vada uz kuņģi un divpadsmitpirkstu zarnu. Diezgan bieži to izraisa sēnīšu infekcijas, kas nereti uzliesmo pēc antibiotiku lietošanas. Skābu garšu mutē var radīt arī citi medikamenti, piemēram, sirds slimību ārstēšanai lietotās zāles, nesteroīdie pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi, kā arī dažādi uztura bagātinātāji un – vēl jo vairāk – nesaderīgas to kombinācijas. Iemesls var būt hormonālas pārmaiņas menopauzē, galvas smadzeņu traumas un operācijas, kā arī staru terapija un ķīmijterapija ļaundabīgu veidojumu ārstēšanai galvā vai kaklā.

    Tāpēc nav tik vienkārši, kā varbūt liekas, – iedzersi kādu bezrecepšu kuņģa skābi pazeminošu medikamentu, un skābums uzreiz pazudīs.    

     

    Jāatrod īstais iemesls

    Ja skāba garša mutē jūtama tikai pāris reizes nedēļas laikā, par to nevajag pārāk uztraukties. Visdrīzāk tā ir saistīta ar uzturu, piemēram, ja lielā daudzumā ēstas brūklenes vai mandarīni. Tāpat iespējams, ka skābumu mutē sajuti, jo pēc sātīgas maltītes ilgstoši sēdēji, turpināji vēl kaut ko uzkost un dzēri daudz kafijas. Vai – kā agrāk, pirms kovida, pusdienoji ātrās ēdināšanas ēstuvē, kur nebija žēlots kečups vai majonēze. Tāpat skābas atraugas mēdz veicināt kūpināts, taukains, pikants, cepts ēdiens, it īpaši, ja ir iekaisis žultspūslis vai žults ceļu problēmas. 

    Protams, ja skāba garša mutē rodas regulāri, jādodas pie ārsta noskaidrot iemeslu. Visbiežāk tā ir saistīta ar kādu kuņģa un zarnu trakta slimību, it īpaši – ar atvilni, kad kuņģa sula nokļūst barības vadā un tālāk mutes dobumā. Visbiežāk tā mēdz gadīties, ja pēc sātīgām vakariņām tūlīt dodies gulēt vai arī saliecoties, kaut vai velkot kājās kurpes.

     Ja vērsīsies pie ārsta ar sūdzību par skābu garšu mutē, dakteris izvaicās, kā juties pirms tam, kā tagad un kādos brīžos tā rodas. Pēc tam nosūtīs uz asins un urīna analīzēm, kā arī uz vēdera dobuma ultrasonogrāfiju. Ja radīsies aizdomas par kuņģa vainu, būs jāveic gastroskopija, lai apskatītu kuņģi no iekšpuses.

    Vēl reizēm, lai noteiktu kuņģa skābes daudzumu, taisa 24 stundu pH-metriju, kas nozīmē, ka kuņģī uz diennakti ievada speciālu tievu zondi. Vai šis izmeklējums tiks veikts, atkarīgs no ārsta ieskatiem. Kopumā šo metodi izmanto minimāli, jo tā ne vienmēr ir pietiekami informatīva.

     

    Pret skābumu

    Nereti skābo garšu palīdz novērst paradumu maiņa. Saviem pacientiem iesaku neēst produktus, kuri to izraisa, piemēram, smalkmaizītes. Savukārt, ja iemesls ir pretsāpju līdzekļi, var mēģināt samazināt to devu vai arī izvēlēties citas grupas medikamentu. Un smēķētājiem vajadzētu atmest nelāgo paradumu.

    Ja tev atklās atviļņa slimību, kad kuņģa skābe iekļūst barības vadā, izrakstīs kādu medikamentu no tā saukto protonu sūkņu inhibitoru grupas, piemēram, omeprazolu vai pantoprazolu. Taču šīs zāles noteikti nevajadzētu lietot nepamatoti, pēc savas iniciatīvas, jo tad situācija pasliktināsies vēl vairāk. Izdalīsies par maz sālsskābes, ēdiens netiks kārtīgi sagremots, nespēs normāli nokļūt divpadsmitpirkstu zarnā, radīs spiediena sajūtu un nepatīkamas skābas atraugas.

     

    Ja skābes par maz

    Kas vēl tev būtu jāzina? Lai gan biežāk runā par paaugstinātu kuņģa skābi, iespējamas arī situācijas, kad kuņģis strādā pārāk kūtri un neizdala to pietiekamā daudzumā. Tas var likt par sevi manīt ar apgrūtinātu gremošanu un smaguma sajūtu pakrūtē. Taču skāba garša mutē var būt arī šajā gadījumā.

    Agrāk kuņģa skābes sekrēcijas veicināšanai ēšanas laikā plaši lietoja acidīnpepsīnu, bet pašlaik medikamentus ar šo aktīvo vielu Latvijas aptiekās nevar iegādāties. Taču kuņģa skābes izdalīšanos iespējams veicināt, ēdienam uzdzerot burkānu vai vīnogu sulu, pievienojot salātiem citrona sulu vai piedevās uzkožot skābētus gurķīšus un kāpostus. Varbūt ārsts papildus gremošanas uzlabošanai ieteiks palietot arī fermentu preparātus.  

     

    Skābās garšas varianti

    • Skāba + rūgta garša. Var būt saistīta ar aknu un žultsceļu slimībām, kā arī treknu, ceptu un kūpinātu ēdienu. Papildus iespējams diskomforts un sāpes labajā paribē, kā arī slikta dūša. Un vēl šāda garšas kombinācija raksturīga pēc zoba izraušanas, kad radies iekaisums.
    • Skāba + metāliska garša. Mēdz liecināt par izmaiņām mutes dobuma mikroflorā, ko izraisa kariess, stomatīts, gingivīts, parodontīts, kā arī mēles iekaisums glosīts. 
    • Skāba + sāļa garša. To mēdz izraisīt siekalu dziedzeru iekaisums, ausu, kakla un deguna slimības, arī smēķēšana, kafijas un alkohola pārmērīga lietošana.
    • Skāba + salda garša mutē. Raksturīga cukura diabēta slimniekiem.

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē