• Tā sasodītā piena sēne, ATKAL!

    Slimības
    Iveta Troalika
    Iveta Troalika
    15. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Zinām jau zinām – piena sēne nav nekas traks. Bet nu tik ļoti nepatīkama! Tāpēc labi, ja ir skaidrs rīcības plāns, kā ar šo ķibeli pēc iespējas veiklāk tikt galā. Skaidro Dr. Zane Krastiņa, ginekoloģe, dzemdību speciāliste P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un Auxilia prima.

    Lasītājas jautājums: Labdien! Man ir 24 gadi, esmu precējusies trīs gadus, bērnu mums vēl nav. Pirms sešiem mēnešiem man parādījās piena sēnīte (daudz izdalījumu no maksts, sāpīga nieze, ļoti nepatīkama sajūta), īsti netieku no tās vaļā. Man nav bijis citu dzimumpartneru, tikai mans vīrs. Arī baseinos un publiskās pirtīs neesmu bijusi. Nesaprotu, no kurienes šī sēnīte radusies? Kā to ārstēt?

    Atbild Dr. Zane Krastiņa

    Mans pirmais jautājums – vai lasītāja bijusi pie ginekologa un droši zina, ka tā ir piena sēne? Piekrītu, pēc apraksta šķiet, ka ir ļoti liela iespējamība, ka tā ir piena sēne. Tomēr ir arī dažādi citi maksts mikrofloras traucējumi, kas rada līdzīgas izjūtas, piemēram, bakteriāla vaginoze. Šo vainu saraksts nav plašs, tomēr tās ir dažādas un arī ārstēšana nedaudz atšķiras.

    Tieši piena sēnei ir raksturīga ļoti nepatīkama nieze, par kuru sieviete jau raksta, pat dedzinoša sajūta un izteikti biezpienveida izdalījumi. Tie patiešām atgādina biezpienu – graudaini un balti. Ja sēnīte sievieti moka ilgāku laiku, to krāsa var mainīties uz dzeltenīgiem vai zaļganiem.

    Piena sēnīte nav STS

    Uzreiz gribu nomierināt – piena sēne nav seksuāli transmisīva slimība (STS) un, ja tā parādījusies, nav jādomā, ka vienam vai otram partnerim ir bijuši sānsoļi un sēnīte ir kā suvenīrs no šīm attiecībām.

    Patiesībā piena sēne var uzliesmot pat jaunām meitenēm, kuras vispār nekad nav mīlējušās, vai sievietēm, kurām sekss nav bijis gadiem.

    Kā tā?! Mums visām makstī dzīvo daudz dažādu baktēriju – labu un ne pārāk labu. Tas ir normāli. Arī ne tik labās, kamēr nesāk uzkundzēties, neko ļaunu nenodara ne mūsu veselībai, ne pašsajūtai.

    Aptuveni četras piektdaļas no mūsu maksts iemītniekiem ir dažādu veidu pienskābās baktērijas. Tās mūsu sievišķajā saimniecībā nodrošina labu mikroklimatu – tas ir, skābu vidi, kurā nekāda nejauka mikroflora nevar savairoties.

    Bet mūsu makstī mīt arī pa kādai piena sēnītei. Kamēr pienskabās baktērijas nosaka toni, tas ir, maksts mikrofloras vidi, tās dažas sēnītes, kas tur ir, nespēj savairoties un mēs jūtamies labi. Savukārt brīdī, kad kaut kas šajā kārtībā nojūk un orķestri sāk diriģēt piena sēnītes, sieviete sāk just: «Hei, kaut kas nav lāgā!»

    Piena sēnītei patīk…

    Iemesli, kādēļ kaut kas var noiet greizi un maksts mikrofloras līdzsvars nojūk, un tādēļ piena sēnīte var pārņemt varu, mēdz būt vairāki. Šoreiz par biežākajiem!

    1. Nepareizs uzturs. Mūsu organismā viss ir saistīts, un, ja mēs ēdam pārāk daudz cukura un balto miltu un pārāk maz dzeram ūdeni, arī maksts mikroflora var izmainīties. Tāpēc, piemēram, ne vienai vien studentei sesijas laikā parādās piena sēnīte, jo viņa, tuvojoties eksāmeniem, ir pārtikusi no baltmaizes ar tomātiņu, aizmirsusi padzerties ūdeni, toties kafijas, pie kuras tiek apēstas šokolādes končas, gan ir bijis pārāk daudz. Pievienojas vēl stresiņš, un maksts mikroflora pamainās, bet piena sēne, sajutusi labvēlīgus apstākļus, sāk vairoties.
    2. Disbakterioze zarnu traktā – vēders pūšas, te tas ir ciets, te caureja… Tas viss ietekmē baktēriju dzīvi arī makstī. Tad jāsāk ar to, ka jāsakārto zarnu trakts. Pareizāks uzturs, vairāk šķiedrvielu, pietiekams šķidrums. Savām pacientēm šādos gadījumos iesaku arī bezrecepšu preparātu Livio Intime, tas ir laktobaktēriju štammu preparāts – pienskābo baktēriju komplekss, kas izmaina zarnu mikrofloru, un līdz ar to stabilizējas arī maksts mikroflora. Tas nav lēts, jāpadzer kādu mēnesi, bet tiešām palīdz.
    3. Noteiktu mikroelementu un vitamīnu trūkums. Kalcijs, magnijs, cinks – ir pierādīts, ka šo mikroelementu trūkums var izraisīt dažādas maksts problēmas. Tāpat sievietes veselībai ārkārtīgi svarīgi, lai būtu pietiekami daudz uzņemts D vitamīns un omega 3 taukskābes.
    4. Paaugstināts cukura līmenis asinīs. Ja piena sēnes uzliesmojumi atkārtojas un atkārtojas, ir vērts pārbaudīt cukura līmeni asinīs. Man bija ļoti jauna paciente, kura vēl nedzīvoja dzimumdzīvi, bet pēc vairākām piena sēnes epizodēm, veicot cukura līmeņa analīzi, tika atklāts diabēts.
    5. Novājināta imunitāte. Nereti pēc slimošanas, liela stresa sievietei nojūk maksts mikrofloras balanss, jo vienkārši viss kopējais imunitātes līmenis ir ļoti nokrities.
    6. Antibiotiku lietošana. Varbūt pirms šiem sešiem mēnešiem, kad parādījās piena sēne, tev bija jāārstējas ar antibiotikām? Šīs spēcīgās zāles, kas glābj dzīvību un noteiktās situācijās ir neaizstājamas, diemžēl nobendē ne tikai veselībai kaitīgās baktērijas, bet arī daļu labo. Mūsdienās daudzi ārsti, izrakstot antibiotiku kursu, uzreiz iesaka iekšķīgi vai vagināli lietojamus preparātus, kas atjauno pienskābo baktēriju līmeni makstī.
    7. Negribēts sekss. Pat ja mēs mīlam savu partneri, arī laulībā tā reizēm gadās, ka sekss nav īsti gribēts vai notiek mazliet par strauju, kad sieviete vēl nav gatava. Līdz aptuveni divdesmit piecu gadu vecumam sievietes libido (seksuālā vēlme) vēl tikai atveras, uzplaukst. Ne velti pat Talmūdā rakstīts, ka vispirms vīram ar sievu ir mīļi jāparunājas. Ja mitrinājums nav pietiekams, mīlējoties maksts gļotāda tiek traumēta, tur var veidoties infekcijas, savairoties citas baktērijas. Sievietei seksu vajag gribēt, ir jābūt noskaņojumam, iespējams, priekšspēlei jābūt garākai. Vislielākā vēlme mīlēties sievietei ir cikla vidū.
    8. Honeymoon jeb medusmēneša sekss. Arī vētrains, biežs sekss var novest gan pie urīnceļu iekaisumiem, gan pie mikrofloras disbalansa. Ja bijusi tāda kaislīga, vairākas stundas no vietas ilga mīlēšanās, pēc tam ir svarīgi aiziet pačurāt, nomazgāties, varbūt pat ielikt kādu maksts mikrofloru regulējošu svecīti, kas palīdzēs skābajai videi un laktobaktērijām atjaunoties. Piebildīšu vēl kādu delikātu padomu: ja ir bijis anālais sekss, uzreiz pēc tam tu nedrīksti turpināt klasisko vaginālo mīlēšanos. Pa vidu obligāti jānomazgājas.
    9. Partneri piena sēni nodod viens otram. Šī nav tipiska situācija, tāpēc es to minu nobeigumā. Vīrietim ar piena sēni inficēties nav tik vienkārši viņa fizioloģijas dēļ. Taču, protams, gadīties mēdz visādi un reizēm partneri piena sēni nodod viens otram – viens atveseļojas, otrs to atdod atpakaļ. Te būtiska ir saruna, pajautā vīram, vai arī viņam kaut kas nav lāgā – dzimumlocekļa nieze, apsārtums, arī izdalījumi, aplikums. Iespējams, ka jums abiem jādzer pretsēnīšu zāles vienlaikus un uz šo laiku jāatturas no mīlēšanās.
    10. Ģenētika. Mana kolēģe ASV piedalījās darba grupā, kas veica zinātniskos pētījumus un pierādīja, ka, jā, ir sievietes, kurām ir ģenētiska nosliece uz piena sēnēm. Tātad patiešām ir sievietes, kurām ir iedzimta organisma īpatnība, ka tas netiek galā ar piena sēnītēm. Viņas staigā no viena ārsta pie otra, un pie ceturtā, bet neizdodas izārstēties. Ko tādā gadījumā darīt? Sieviete kopā ar ārstu var koncentrēties uz piena sēnes apspiešanu, tās noturēšanu vienā līmenī, nevis uzskatīt, ka šis ārsts viņai nespēj palīdzēt, tāpēc visu laiku mainīt dakterus, cerot, ka beidzot tiks atrasta pareizā ārstēšanas metode.

    Kā izārstēties

    Reizēm pacientes saka: «Man atkal ir piena sēne!» Bet izrādās, ka atkal nozīmē, ka tā ir bijusi pirms gada vai diviem. Savukārt ārsti par atkārtotu jeb rekurentu piena sēni sāk uzskatīt tādu, ja tā ir četras vai vairāk reizes gadā. Tajā brīdī patiešām nepieciešams veikt bakteriālo uzsējumu, meklēt dziļāk, no kurienes rodas problēma.

    Savukārt, ja piena sēnīte ir parādījusies pēkšņi, tā, protams, mēdz būt ārkārtīgi nepatīkama, bet nopietnam uztraukuma nav pamata.

    Tikko sajūtot niezi un pamanot tipiskos izdalījumus, tu pati vari aptiekā nopirkt preparātus, kas palīdzēs atjauno maksts mikrofloras balansu, – Biohyl Lacto, Floragyn, Ecocillin vai Vagisan –, un, ļoti iespējams, ka ar to arī šis nepatīkamais stāsts beigsies. Ja jūti, ka tik viegli netiksi galā, un tajā brīdī pie sava ginekologa netiec, vari iegādāties bezrecepšu pretsēnīšu medikamentu Clotrimazolum, kas pieejams gan ziedes, gan svecīšu veidā.

    Reizēm piena sēne sākas pašā nepiemērotākajā brīdī un vietā, kad nav iespējams ne tikt pie ārsta, ne uz aptieku.

    Tad var lieliski izlīdzēties ar vecmāmiņu metodi – apmazgāties ar kefīru vai citu skābpiena produktu: piena sūkalām, tīrkultūru, paniņām.

    Es pati esmu lietojusi bezpiedevu jogurta vanniņas, esot ceļojumā Ungārijā, kad nebija pieejami nekādi medikamenti. Vienkārši paņem jogurtiņu vai kefīru uz plaukstas un uzsmērē uz ārējiem dzimumorgāniem, neskalo nost, nosusini, ļauj, lai tas iedarbojas. Tā apmazgājies ik pēc stundas. Var arī skābpiena produktu uzlikt uz tampona un ievietot makstī uz stundiņu. Tas tiešām atvieglo sajūtu, jo piena sēnes nieze var būt ārkārtīgi nepatīkama.

    Tomēr mans galvenais padoms sievietēm ir padomāt par likumsakarībām un saprast, kāpēc tev piena sēne atkal aktivizējusies. Dzīve un veselība ir cieši saistītas – uzturs, fiziskās aktivitātes, attiecības ar vīru, arī seksuālās, kopējā apmierinātība ar dzīvi, stresa līmenis. Piena sēne bieži vien ir tikai signāls, kas liek ieskatīties sevī un novērtēt, kas ikdienā ir ne tā. Kaut kas nosvārstījies un ir jāpieregulē.

    Tavām pienskābajām baktērijām PATIKS

    1. Ja ikdienā ēdīsi veselīgi un neaizmirsīsi arī nesaldinātus skābpiena produktus.
    2. Ja būsi vesela, izgulējusies un ar dzīvi apmierināta.
    3. Ja mīlēsies tad, kad gribas, un tava maksts būs mitra, lai netraumētu tās sieniņas.
    4. Ja pēc kaislīga seksa savai maksts mikroflorai palīdzēsi atgūties, lietojot kādu vaginālo kapsulu, kas satur labās pienskābās baktērijas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē