• Sports internetā – iespēju okeāns!

    Veselīgs dzīvesveids
    Dagnija Asare
    3. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Bez nejēdzīgiem laika kavēkļiem internetā izzvejojams arī daudz kas ļoti vērtīgs. Piemēram – iespēja vingrot, neizejot no savas viesistabas. Konsultē fizioterapeite Diāna Stupele.

    Interneta vietnes Youtube meklētājā ierakstot atslēgas vārdu workout (vai dance utt.), izritinās gandrīz bezgalīgs videoklipiņu paklājs. Rotaļīgi, izaicinoši, pāris minūšu un pat vairāk nekā stundu gari vingrojumu demonstrējumi, kurus atkārtot par baltu velti un jebkurā diennakts laikā vari kaut vai pidžamā tērpies. Kāpēc nepamēģināt?

    1. iespēja

    Nevis pielāgojies, bet pielāgo sev!

    Internetā tu neko nevari nokavēt, tev nav jāsteidzas uz nodarbības sākumu sporta klubā, vingrot vari, kaut īsinot bezmiega stundas. Jebkurā mirklī iepauzēt, lai izpētītu precīzu vingrojuma izpildi vai aizskrietu pēc ērtāka paklājiņa. Un, kad izsvīdīsi, dušoties pilnīgā vienatnē kaut četrdesmit minūtes. Atrast tieši sev piemērotu vingrojumu kompleksu, ko izpildīt visērtākajā laikā un vietā, – tā ir fantastiska iespēja mūsdienu izaicinājumiem pilnajā ikdienā!

    Izaicinājums: atrast īsto!

    Noorientēties milzīgajā video klāstā un atrast to, kas tev patiešām der vislabāk, var līdzināties otrās pusītes meklējumiem. It īpaši, ja ar sportiņu neesi gluži ciešās attiecībās. Pieejamo video ir ļoti daudz, tos piedāvā gan profesionāli treneri, bet reizēm arī vienkārši entuziasti, daži ilgst vien pāris minūtes, bet citi velkas bezgalību, tev ir jāatrod īstais temps un slodzes intensitāte, kas piemēroti tavam fiziskās sagatavotības līmenim un nodarbina tavas problemātiskās muskuļu grupas.

    Sagatavojies. Nesāc video šķirstīšanu vien tad, kad paklājiņš jau atritināts, ar domu – uzklikšķināšu, un būs.

    Sameklē un atzīmē vismaz dažus tīkamus (un izpildāmus) video jau iepriekšējā vakarā. Pārdomā, kāds tieši ir tavs mērķis – vai vēlies izkustēties pirms darba dienas sākuma? Varbūt izstaipīt ierūsējušās eņģītes un uzlabot lokanību? Bet varbūt vēlies atgriezt dzīvību sašļukušajos peļu vēderiņos un nosēdētajā dibenā? Cik ilgu laika sprīdi varēsi vingrošanai veltīt? Arī šo apņemšanos ņem vērā – vingrojumi parasti izstrādāti kā komplekss, tāpēc būtu vēlams nepamest pusratā.

    2. iespēja

    Atmet visu lieko!

    Fiziskā slodze nebūt nav vienīgais izaicinājums, kad ejam uz sporta klubu, – jo īpaši tas ir raksturīgi dāmām. Pat ja kluba abonements iegādāts un kūtrums pārvarēts, paveras vesels jaunu problēmu klāsts. Ko vilkt, kā es izskatos, vai nebūšu grupā pati tizlākā. Un tad vēl kopējā dušošanās!

    Jā, varbūt komiski, tomēr visas šīs sīkās nebūšanas mēdz nomērdēt sportošanas entuziasmu.

    Vingrojot vienam, visi šie jautājumi atbirst paši no sevis – vingro, kā un cik daudz gribi, kaut vai kails! Tev nevienam nekas nav jāpierāda, nav jācenšas panākt (vai apsteigt) atlētiskākos sportotājus vai turēt līdzi arī tad, kad sirds jau pa muti izkāpusi un aizgājusi nosnausties. Lielākoties Youtube vingrošanas video ir paredzēti mājas vingrošanai, tāpēc nepaģēr arī kādu īpašu ekipējumu vai olimpieša cienīgu fizisko sagatavotību.

    Izaicinājums: vai visu sapratīšu?

    Kaut arī ķermeņa valoda vingrojot ir universāla un saprotama visiem, interneta video (tāpat arī veikalos nopērkamo DVD) instruktori parasti vingrojumus skaidro angliski – latvisko ir ļoti maz. Lai tas tevi nebiedē – daudzkārt treneri video vingrošanas laikā nerunā vispār, nereti precīzas vingrojuma izpildīšanas norādes pievienotas rakstiski, tāpēc ir viegli izpētīt un iztulkot iepriekš. Vislabāk, ja video pirms vingrošanas noskaties no sākuma līdz beigām, izpētot, kā kurš vingrojums ir veicams.

    3. iespēja

    Sporto ar zvaigznēm!

    Kā jau minēju, Youtube iespējams uzdurties arī pa kādai amatiera vadītai nodarbībai, tomēr lielākoties treneri ir profesionāli, turklāt video veidoti atraktīvi – tā, ka vingrošana ir lustīga un arī acij prieks (milzīga konkurence taču, un par skatījumiem ir jācīnās visiem līdzekļiem). Par trenera pieredzi vismaz minimāli tikt skaidrībā palīdzēs vārda ievadīšana google meklētājā.

    Arī video popularitāte jeb skatījumu daudzums ir diezgan drošs rādītājs.

    Nereti popularitāti nodrošina arī slavenību piesaukšana – jebkurš var izpildīt vingrojumus, ko iesaka un demonstrē, piemēram, Gvinetas Peltrovas trenere vai Bejonses horeogrāfs. Un nav arī melots! Ja tevi sportošanai iedvesmo, piemēram, Dženiferes Lopesas enerģija, meklētājā ievadi Jennifer Lopez workout – atliek tikai pieņemt izaicinājumu un turēt līdzi!

    Izaicinājums: pats sev skolotājs

    Vingrošanu dzīva trenera kompānijā un uzraudzībā video noskatīšanās pārspēt, protams, nespēj. To, cik precīzi un pareizi izpildi vingrojumus, pašai izvērtēt ir tiešām sarežģīti arī tad, ja tavus centienus vēro spogulis. No datora ekrāna tevi neviens neredz, nevar pielabot kļūdas un atgādināt, kā tieši vingrojums izpildāms.

    Arī visvienkāršāko vingrojumu, teiksim, iesēdienu, pietupienu, presītes, rezultāti ir atkarīgi nevis no tā, cik daudz, bet kā tu tos veic.

    Ja kaut ko dari nepareizi, labākajā gadījumā būsi nodarbinājusi nepareizas muskuļu grupas, bet sliktākajā riskē ar pārpūli vai pat traumu. Ja vien iespējams, konsultējies ar speciālistu!

    Ja tev ir savs treneris, fizioterapeits vai jogas skolotājs, pirms ķerties pie vingrošanas mājās, palūdz aplūkot video, pie kā esi apņēmies vingrot, – pakomentēt vingrojumus vai āsanu kompleksus un izvērtēt, vai tie tev ir piemēroti, kam vingrojot būtu jāpievērš īpaša uzmanība utt. Turpināt varēsi saviem spēkiem pārliecībā, ka visu izpildi pareizi!

    4. iespēja

    Ieklausīties savā ķermenī

    Grupu nodarbībās «vājākie ķēdes posmi» mēdz pazust – tu esi noslēpies zāles tālākajā stūrī, lai kāds nemana, cik grūti tev iet, bet vienlaikus trenerim nav iespējas redzēt, kā tev veicas. Par tavu latiņu kļūst spēcīgākie grupas biedri – tu visiem spēkiem centies turēt līdzi un, iespējams, tā nodari sev pāri. Un arī prieka nekāda – pametot nodarbību, jūties pavisam nevarīgs.

    Vingrojot mājās, tev tiek dota brīnišķīga iespēja un vienlaikus arī izaicinājums eksperimentēt un iepazīt sevi.

    Vingro, bet īsti komfortabli nejūties? Nospied stop un atrodi video, kas piemērots tieši tev un mudina sevi izaicināt ar prieku, nevis zobu sakošanu! Cīnies ar vingrojumu, kas tev liek ienīst visus trenerus uz pasaules un vispār visu sportu? Paņem padzeršanās pauzīti! Vingrošanai vienatnē piemīt pilnīgas brīvības burvība – tu dari tieši tik daudz un tā, kā tev gribas un sanāk vislabāk.

    Galu galā – vingrošana jau nav tikai kaloriju dedzināšana vai muskuļu audzēšana, bet arī laba garastāvokļa un enerģijas avots.

    Tu vari izvēlēties tieši tos vingrojumus, kas tev sagādā visvairāk prieka, un atkārtot pēc sirds patikas. Ja pēc nodarbības klubā par savu nevarēšanu jūties slikti, tad, vingrojot mājās, tu esi vissportiskākā un smukākā!

    Izaicinājums: disciplīna, disciplīna, disciplīna

    Disciplīnas rāmju trūkums vienlaikus ir video vingrošanas pluss un arī mīnuss. Kad tevi neviens nespiež vingrot, ir ļoti vienkārši ņemt un nevingrot. Neviens arī neredz, ka vingro tikai ar pusjaudu, tad kāpēc censties, sevi izliekot par visiem simts? Un video vienmēr var pagaidīt – tātad ir atliekams kaut līdz nākamajam pavasarim.

    Kad atbirst visi ārējie ierobežojumi, mūsu slinkumam paliek viens vienīgais – paša gribasspēks.

    Kad meitene video smaidot izpilda vingrojumu, kas tev pa spēkam nebūtu pat sapņos, mājās ir tik viegli… vienkārši nedarīt, vai ne? Un mazie vājuma brīži – šo es nepildīšu, bet nākamo gan – ātri vien draud pāraugt datora izslēgšanā pavisam. Šādās reizēs treneri parasti iesaka sevi pierunāt – izturēšu vēl trīsdesmit sekundes, minūti (desmit reizes utt.). Jo vienmēr, kad prāts saka: vairs nevaru, ķermenis patiesībā kaut nedaudz vēl var.

    10 minūtes – vai tiešām pietiek?

    Pielāgojoties aizvien steidzīgākajam mūsdienu pieprasījumam, Youtube atrodams vesels lērums pavisam īsu vingrojumu kompleksu. Divpadsmit, astoņas un pat trīs minūtes – vai tiešām ar to pietiek? Atbildot uz šo jautājumu, jājautā pretī – pietiek kam? Ja tavs mērķis ir sagatavoties pludmales sezonai vai uzkačāt presīti, atbilde droši vien būs nē, un tomēr – ja katru (katru!) dienu trīs minūtes veltīsi, piemēram, pāris planka vingrojumiem (plank exercise), no  riepiņas atbrīvoties nebūt nav neiespējami.

    Savukārt, ja vēlies vienkārši izvingroties pirms darba vai izlocīt nosēdēto mugurkaulu, ar desmit minūtēm pilnīgi pietiks, turklāt, apņemoties vingrot īsāku laiku, to būs vieglāk īstenot.

    Svarīgs aspekts: pirms vingrošanas ir ļoti svarīgi iesildīties, izapļojot locītavas un izstaipot muskuļus, tāpat svarīgi arī nedaudz atsildīties pēc vingrošanas. Daļai šādu minivingrojumu kompleksu iesildīšanās taupības nolūkos nav iekļauta. To vari labot pašas spēkiem vai arī atrast iesildīšanās vingrojumu video, ko izpildīt vispirms (warm up exercises before workout).

    Ko meklēt?

    Rītarosmei

    Iesācējiem un steidzīgiem ļaudīm paredzēto video internetā ir ļoti daudz. Tie ir salīdzinoši īsi (5 līdz 20 minūtes) un piedāvā vienkāršas vingrojumu kombinācijas, kas palīdzēs pamodināt organismu, izstaipīt locītavas un izvingrināt galvenās muskuļu grupas.

    Atslēgas vārdi: morning exercise routine, warm up routine, morning stretching, morning workout for beginners.

    Pamēģini! Lieliskus rīta vingrojumu kompleksus piedāvā jogas princese Boho Beautiful, enerģiskā Kesija Ho savā kanālā Blogilates, kā arī populārais kanāls Fitness Blender.

    Spēcīgam, vingram ķermenim

    Sev piemērotāko video atradīsi, meklētājā ievadot tīkamāko nodarbību veidu.

    Atslēgas vārdi: cardio workout, fat-burning workout – ja vēlies pasvīst un nodedzināt liekās kalorijas. Full-body workout – visu galveno muskuļu grupu izvingrināšanai. Functional training, Pilates workout, strength training – spēka un izturības vingrojumi iekšējās muskulatūras nostiprināšanai, kaloriju dedzināšanai, ķermeņa reljefa veidošanai.

    Pamēģini!

    • Fitness Blender – vienkārši, saprotami, izpildāmi. Ne velti šim kanālam ir jau vairāki miljoni abonentu.
    • Sweaty Betty – vēl viens ļoti populārs Youtube kanāls, kurā noteikti atradīsi kaut ko sev piemērotu arī tad, ja ikdienā esi pavisam nesportiska (vairāki tūkstoši video!).
    • Tone it Up – divas skaistas un talantīgas treneres, kas piedāvā maksimāli efektīvu funkcionālu vingrinājumu secības stingram un slaidam ķermenim.
    • Be Fit – kanāls, kas piedāvā vingrot pasaules slavenāko treneru vadībā. Šeit, piemēram, ir vingrošana, ko vada Džeina Fonda vai slavenību trenere Treisija Andersone.
    • Livestrong Woman – treniņi tām, kas pirms vasaras vēla iegūt pievilcīgu muskuļu reljefu.

    Fitness Blender kardiotreniņš:

    Joga un meditācija

    Kaut gan jogot būtu silti ieteicams kopā ar skolotāju, Youtube pieejami daudzi iesācējiem paredzētu elementāru āsanu kompleksi, kas paredzēti ķermeņa izkustināšanai jebkurā vecumā un veselības stāvoklī.

    Atslēgas vārdi: yoga flow, yoga routine, morning yoga workout, easy yoga for beginners.

    Pamēģini!

    • Strala ar Home – īsas, viegli izpildāmas un precīzi izskaidrotas āsanu secības.
    • Boho Beautiful – skaistas meitenes izpildīti un dažādās skaistās pasaules vietās filmēti video, paredzēti dažādiem sagatavotības līmeņiem (bet ne galīgiem iesācējiem!) un mērķiem (piemēram, mugurkaula stiprināšanai, rītarosmei, prāta un ķermeņa nomierināšanai utt).
    • Yoga with Adrienne – tik vienkārši un saprotami, ka palīdzēs jogošanu pārvērst dienišķā nodarbē.
    • Yoga for Dummies – ideāla iesācējiem!

    Boho Beautiful ikrīta jogas vingrinājumi visam ķermenim:

    Dejas

    Ja vēlies kārtīgi izdejoties, internets ir īsta dārgumu krātuve! Zumba, salsa, aerobikas dejas, hiphops, afrodejas – atliek tikai saprast, kas iedvesmo dejai tavu sirdi!

    Atslēgas vārdi: dance, dance workout, dance routine for calorie burning, dance for body toning, zumba dance.

    Pamēģini!

    • Fitness Fusion – kanāls, kurā uzjaukts īsts deju kokteilis no visas pasaules.
    • Zumba Fitness by Nicole – ugunīga korejiešu meitene, kas liks kārtīgi pasvīst!
    • Popsugar Fitness – Youtube kanāls, kurā lielākotes atrodami aerobikas vingrojumi ar spēka vingrojumu elementiem.
    • Jenny Ford Fitness – vecā labā aerobika plus steps!

    Popsugar Fitness zemas intensitātes kardiotreniņš:

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē