• Sporta krūšturis. Vai noteikti nepieciešams?

    Stils
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    20. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nesen kļuvu par liecinieci kaismes pilnai diskusijai par sporta krūšturiem – kurš labāks? Un tad pēkšņi sieviete, kura visu laiku bija klusējusi, iejautājās: «Sakiet, lūdzu, mīļās dāmas, vai tad nepietiek ar to, ka es beidzot esmu saņēmusies vakaros skriet?! Kā tad agrāk sievietes sportoja bez sporta krūšturiem, nav taču dzirdēts, ka tāpēc viņām krūtis būtu izstiepušās līdz zemei…»

    Skaidro: Ance Olte

    • MyFitness sporta klubu trenere, 15 gadu darba pieredze.
    • Bieži izvēlas sporta krūšturi arī ikdienas gaitām.

    Sākšu ar pašu galveno – jā, tavs iecienītais krūšturis, ar kuru ērti jūties darba gaitās un mājās, sportojot nederēs. Mēs, treneri, mēdzam teikt, ka sportā sievietēm ir divas svarīgas pozīcijas, kurām naudu taupīt nedrīkst, – tie ir piemēroti sporta apavi un kvalitatīvs sporta krūšturis! Jo izvēloties nepiemērotas lietas, tu vari nodarīt sev kaitējumu. Noteikti tu taču arī esi redzējusi sievietes, kuras, skrienot pa ielu, ar vienu roku pietur savas krūtis, kas skalojas kā piena kanniņas… Tātad sportojot parastajā krūšturī, tu nespēsi baudīt kustību brīvību pilnībā, jo agrāk vai vēlāk tevi piemeklēs diskomforts. Tāpat, ja krūtis nav attiecīgi balstītas, var sākties muguras problēmas. Parastā ikdienas krūštura stīpiņa pie intensīvas slodzes kaut vai nejauši var iespiesties krūts dziedzerī un to traumēt…

    Ja man izdevās tevi pārliecināt, ka sporta krūšturis ir vajadzīgs, tad tālāk jau par to, kam pievērst uzmanību, sporta krūšturi pērkot.

    1. Jājūtas kā viegli iespiestai.

    Pats galvenais, kas tev ir jāzina par sporta krūšturi – tajā tev patiešām jābūt viegli iespiestai sajūtai. Tas nozīmē, ka krūšturis cieši piegulst un pilda krūšu atbalsta funkciju. Pašās krūtīs muskuļaudu nav, tāpēc sportojot krūtīm jābūt piefiksētām pie ķermeņa. Sporta krūšturī tavas sajūtas atšķirsies no sajūtām, pie kādām esi pieradusi līdz šim, un tas ir normāli, tā tam jābūt. Sporta krūšturim jābūt ciešam, taču saprāta robežās – respektīvi, lai tas tev netraucē normāli elpot. Un vēl, izvēloties veikalā sporta krūšturi, noteikti ņem vērā, ka pēc mazgāšanas tas tomēr nedaudz pastiepsies.

    2. Tavs krūšu izmērs un fizisko aktivitāšu intensitāte.

    Laba sporta krūštura medības vari uzsākt tad, kad zini, kādas intensitātes nodarbības tu grasies apmeklēt vai ko tajā grasies darīt (varbūt ravēt dārzā!), un ļoti būtiski ir tas, kāda izmēra krūšu īpašniece tu esi. Zemas intensitātes nodarbībās – jogā, pilatēs, kalanētikā un tamlīdzīgās – krūštura materiāls var būt plānāks, lencītes – ne tik platas, iespiestības sajūta var nebūt tik ļoti izteikta. Bet, jo augstākas intensitātes nodarbība un lielākas krūtis – jo stingrākam un biezākam jābūt krūšturim!

    3. Sintētiskais materiāls.

    Tagad varam pāriet pie detaļām… Nekādas 100 procentu kokvilnas! Sporta krūšturis VIENMĒR būs no sintētikas – tātad īpaši sportošanai piemērota materiāla. Tas noteikti atšķirsies no tā, kas jau ir tavā parastās veļas atvilktnē. Iespējams, uz sporta krūštura birkas būs norādīts sīkāk – piemēram, ka tas ir kvalitatīviem izstrādājumiem raksturīgais, īpašais Dri-Fit materiāls. Tas nozīmē, ka audums nodrošinās sviedru regulāciju, tas ir elpojošs, labi piegulēs un labi atbalstīs tavas krūtis. Krūšturim nekad nebūs mežģīņu, push-up polsterējuma, āķīšu un – pilnīgi noteikti – noteikti nebūs arī stieplīšu! Toties vienmēr būs iespējami smalki nostrādātas vīles – tādas, lai tu tās pēc iespējas mazāk justu.

    4. Pareizās plecu lences.

    Varbūt nākas atkārtoties, taču likums ir vienkāršs: jo augstākas intensitātes nodarbība – jo platākas lences. Tāpat ar krūšu izmēru – mazu krūšu īpašnieces par lenču platumu var pārāk neiespringt, savukārt kuplām krūtīm pat salīdzinoši vieglai fiziskai nodarbei vajadzīgs krūšturis ar kārtīgām, platām lencēm. Vēl – kaut arī veikalos šobrīd vairāk dominē tā dēvētās X veida lences, labam sporta krūšturim der gan lences, kas iet pāri pleciem sānos, gan X veida lences, kas šķērso muguras centrālo daļu. Tas ir gaumes jautājums. Nopērkami arī modeļi, kam ir daudz sīkāku lencīšu vai arī gan sānu, gan X veida lences. Ja jūti, ka tas pilda galveno funkciju – piespiež un balsta –, tad viss ir kārtībā. Rēķinies vienīgi ar to, kādas ir tavas iespējas saskaņot izvēlēto krūšturi ar attiecīgas formas krekliņiem. Pavisam labi, ja lencēm ir pagarinājuma vietas – tad varēsi tās pieregulēt sev vislabākajā veidā.

    5. Ar kausiņiem un bez?

    Ja tev ir mazas krūtis, sportam droši vari izvēlēties pavisam vienkārša piegriezuma krūšturi, kas faktiski ir kā vienlaidus auduma gabals. Ja vien tas labi piespiež un fiksē – viss kārtībā, un tu droši vari nodoties dažādas intensitātes treniņiem. Lielākām krūtīm arī sporta krūšturiem iespējams kausiņš, dažkārt ar pavisam nelielu polsterējumu. Kausiņam ir arī funkcionāla nozīme sporta kontekstā – tas palīdz fiksēt lielāka izmēra krūtis. Krūšturis noteikti ir jāpiemēra, jo sievietēm atšķiras attālums starp krūtīm, tāpēc atrast tieši tev piemērotu kausiņu krūšturi nebūs nemaz tik vienkārši.

    6. Iespējami mazs izgriezums.

    Krūšturim nedrīkst būt liels izgriezums. Krūtīm jābūt iespējami apsegtām, tāpēc priekšpusē audumam jābūt pat ļoti augstu. Sevišķi svarīgi tas ir, ja plāno, piemēram, lēkāt pa stepa soliņiem, izpildīt palēcienus, pietupienus un citas plašas amplitūdas kustības. Labi fiksētas krūtis nozīmē ilgāk saglabāt krūšu tvirtumu un veselību!

    7. Izmērs – burts.

    Pērkot savu parasto krūšturi, esi pieradusi skatīties apkārtmēra centimetrus. Šeit tādu nebūs. Sporta krūšturim vienmēr būs tikai burts vai burti – XS, S, M, L, XL. Tāpēc, pat ja zini, ka tavas krūtis ietilpst M izmērā, nepaslinko un ej uz uzlaikošanas kabīni, jo varbūt tev pēkšņi vajadzēs citu izmēru.

    8. Nāksies patērēties.

    Labs krūšturis ir tāda pati investīcija kā sporta apavi: par populārāko ražotāju – Nike, Reebok, Adidas – sporta krūšturi nāksies samaksāt 30–60 eiro. Taču atceries – tas ir ilgtermiņa ieguldījums. Parastais krūšturis ātri zaudē krāsu, izstaipās un citādi zaudē skatu, bet labu sporta krūšturi varēsi valkāt gadiem, un vienīgais, kas ar to var notikt, – tas tev var apnikt. Iespējams, ka ļoti lielu krūšu īpašniecēm sporta veikalā krūšturi neizdodas atrast. Tad vērts ielūkoties veļas ražotāju veikalos, jo dažkārt arī viņiem ir pa kādai sporta krūšturu līnijai. Iesaku ielūkoties, piemēram, Lauma, Triumph piedāvājumā, sporta krūšturu cena tur ir 29–35 eiro. Veikalā H&M sporta krūšturi var nopirkt arī par 10 eiro, un no sievietēm dzirdu, ka tiem arī nav ne vainas, kaut to ražošanā nebūs izmantoti paši modernākie materiāli.

    Par valkāšanu

    • Neej uz nodarbību TIKAI krūšturī!

    Šobrīd sporta preču veikalos pieejami ļoti dažādi sporta krūšturi ļoti dažādām situācijām. Var gadīties, ka modelis ir tik krāšņs un detaļām bagāts, apdrukāts ar saukļiem, brenda nosaukumiem, tādējādi var rasties maldīgs priekšstats, ka tas ir apģērba gabals, kas valkājams pats par sevi. To var arī novērot sporta klubos – dāmas nāk tērptas vien krūšturī un biksēs. Tomēr gribētu uzsvērt, ka sporta klubu ētika būtībā neiesaka sportošanu šādā izskatā. Kāpēc? Tam ir arī praktisks pamatojums. Visus priekšmetus klubā pirms tevis lietojuši daudzi cilvēki, un tas ir vienkārši nehigiēniski. Tāpēc arī pārdošanā ir sporta krekliņi, ko velc krūšturim pa virsu, turklāt tie nereti dizainēti tā, ka daļēji atklāj arī sporta krūšturi, tā ļaujot arī citiem novērtēt tavu krāšņo izstrādājumu.

    • Derēs arī dārzā

    Sporta krūšturis būtu jāvelk ne tikai uz sporta nodarbībām. Lieto to, arī skrienot, nūjojot, ejot kalnu pārgājienā. Tas lieliski noder arī darbiem dārzā, jo arī tur tev ir fiziska slodze un tu aktīvi rosies. Patiesībā, es to bieži valkāju arī ikdienā, ja virsapģērbs atļauj. Varu būt droša, ka nekur nekas nespiež, nerīvē, nestaigā uz augšu un nenoslīd uz leju.

    • Improvizē droši!

    Tikai tu pati zini, kas tev ir vislabākais… Tāpēc pieļauju, ka katra sieviete intuitīvi atrod meklēto. Kuplu krūšu īpašnieces man ir stāstījušas, ka mēnešreižu laikā, kad krūtis ir īpaši jutīgas, viņas velk vienu uz otra divus sporta krūšturus uzreiz. Tas ļauj panākt vēl lielāku fiksācijas un kompresijas efektu – ir mazāka berze un jutīgās krūtis tiek mazāk kairinātas. Te, protams, ir runa par krūšturiem bez bļodiņām. Tāpat, piemēram, spēlējot pludmalē volejbolu, iesaku uz peldkostīma augšiņas uzvilkt virsū sporta krūšturi. Nebūs liekas pārģērbšanās, un krūtis būs fiksētas. Arī sievietēm, kas pārvarējušas krūts vēzi un kurām noņemta krūts, piemērotāks būs vienkāršā modeļa sporta krūšturis, kas ir kā vienlaidus auduma gabals. Tas labi nofiksēs, piespiedīs krūšu daļu, atliek pa virsu uzvilkt tikai brīvāku krekliņu.

    • Vismaz Divus

    Skaidrs, ka labs sporta krūšturis ir investīcija, tomēr ar vienu nepietiks. Tev vajadzēs vismaz divus, turklāt atšķirīgus. Vienu – zemas intensitātes nodarbībām, otru – augstas. Tos kopt ir pavisam vienkārši: droši mazgā kopā ar savu sporta tērpu veļasmašīnā zemā temperatūrā. Izņēmums varētu būt specializētajos veļas veikalos pirktie sporta krūšturi, tad labāk ievērot norādījumus, kas rakstīti uz birkas.

    • Nē diskomfortam!

    Ja tomēr jūti, ka nodarbības laikā krūtis dzīvo pašas savu dzīvi un pārvietojas nevēlamā amplitūdā, tad konkrētais krūšturis tev nav piemērots – vai nu tas neder sportam vispār, vai neder attiecīgajai nodarbībai. Tāpat, ja atklāj uz savas ādas noberzumus, norīvējumus, pārdomā, kas tev ir mugurā.

    Raksts no žurnāla «Ievas Veselība» arhīva.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē