• SOS! Sausi mati – ko darīt?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    7. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja mati ziemā kļuvuši izteikti sausi, tas ir signāls, ka matiem un galvas ādai vajadzīga īpaša kopšana. Iesaka Dr. SANDRA VIZULE, dermatoloģe un triholoģe (matu ārste) Veselības centra 4 Juglas klīnikā un klīnikā 4. dimensija.

    Līdzsvara princips

    Tavs sausais matiņš, kas redzams virs ādas, ir mata nedzīvā daļa. Tā dzīvā daļa atrodas zem ādas. Nedzīvās mata daļas kvalitāte ir būtiski atkarīga no situācijas zem ādas – kā tur jūtas matu folikuli un apkārtējā šūnu matrica. Ja tiem pietrūkst enerģijas, mati nekad neizaugs stipri, elastīgi un spoži – tie nebūs tik kvalitatīvi, kā gribētos.

    Veicot padziļinātu izmeklēšanu, ārsts (dermatologs vai trihologs) vispirms izvērtē, vai problēmas pamatā tomēr nav kāda nopietna kaite. Varbūt vairogdziedzeris vai olnīcas nestrādā kā nākas? Varbūt netiek pietiekamā daudzumā uzņemtas matu augšanai vajadzīgās olbaltumvielas, vitamīni, aminoskābes un minerālvielas? Lai mati augtu veselīgi, hormonālajam fonam jābūt kārtībā un jāuzņem sabalansēts uzturs.

    Pastimulē matu augšanu

    Katra mata saknīti apasiņo ļoti sīks kapilārs, kas to apgādā ar barības vielām un skābekli, šādi uzturot mata dzīvību un veicinot tā augšanu. Lai veicinātu mata folikula dzīvotspēju un uzlabotu matu augšanu, ārsti vispirms iesaka dažādus stimulējošus līdzekļus – serumus, ampulas, šampūnus, balzamus, maskas, losjonus, kuru sastāvā ir aktīvās vielas, kas veicina folikulu apasiņošanu un barošanu. Mūsdienu moderno tehnoloģiju iespējas matu kopjošos līdzekļus ir padarījušas ļoti mērķtiecīgus.

    Īpaši veidotās formulās tiek iekļautas dažādas vielas, kas spēj efektīvi iedarboties uz matu augšanu.

    Visbiežāk tie ir fitoestrogēni, aminoskābes, vitamīni, hidrolizēts kolagēns, zīda proteīni, keratīns un citas vielas. Viens no svarīgākajiem komponentiem ir hialuronskābe, kas rūpējas par mitruma līmeņa uzturēšanu gan matos, gan galvas ādā. 

    Apgūsti pašmasāžu

    Matu augšanu un veselību pozitīvi ietekmē galvas ādas masāža, ko vari veikt arī mājās. Pati ar saviem pirkstiņiem! Masāžai jābūt mērķtiecīgai – nevis bužinot, bet gan piespiežot pirkstus pie galvas ādas, apļveida kustībām kustini ādu uz augšu un uz leju, no perifērijas uz centru. Kustini skalpu kādas 4–5 minūtes, līdz galvas matainajā daļā jūtams siltums. Svarīgi to darīt regulāri.

    Ir arī advancētākas masāžas iespējas – internetveikalos var iegādāties dažādas lāzerķemmes, lāzerķiveres un tamlīdzīgas ierīces.

    Pareiza matu kopšana

    Izteiktu matu sausumu var radīt arī nepareiza matu kopšana ikdienā, tāpēc izvērtē, vai visu dari pareizi. Arī te darbojas klasiskais princips: sabojāt matus ir viegli, bet atgūt iepriekšējo izskatu reizēm ir ļoti grūti vai pat neiespējami.

    Kas un kā jādara? Noteikti izvairies no matu pārkarsēšanas, tos žāvējot ar fēnu. Vienmēr izvēlies vidējo temperatūru. Matus var neatgriezeniski sabojāt, tos veidojot ar taisnotājiem, loku šķērēm un pannām. Matu struktūru grauj arī agresīvas ķīmiskās krāsas, tiem kaitē ilgstoša uzturēšanās vasaras saulē, kā arī spēcīga berzēšana, piemēram, ar dvieli. Pret matiem jāizturas saudzīgi un apdomīgi.

    Uzmanies ar matu eļļām! Par tām ir ļoti dažādas atsauksmes. Iesaku izvēlēties attīrītas eļļas, kas nesatur konservantus un smaržvielas, tādas atrodamas gan kosmētisko līdzekļu veikalos, gan aptiekās, gan pārtikas veikalos. Der, piemēram, kokosa eļļa, olīveļļa, avokado eļļa, argāneļļa un citas. Tās ieteicams lietot nevis ikdienā starp matu mazgāšanas reizēm, bet eļļu ieklāj matos kā masku uz īsu brīdi pirms matu mazgāšanas.

    Ja ikdienā tu ar eļļu sazied matu galus, lai tos padarītu dzīvīgākus, rēķinies, ka eļļas efekts ir īslaicīgs.

    Kad eļļa izžūst, tā var sākt darboties pretējā virzienā – izsausēt matus vēl vairāk.

    Sausiem matiem ikdienā starp matu mazgāšanas reizēm labāk lietot mitrinošus serumus. Ļoti noderīgi matu mitrināšanai ir matu krēmi. Gandrīz katrai matu kopšanas līnijai tāds ir. Matu krēmu var lietot ikdienā, ar pirkstiem to viegli ieķemmējot matu galos. Mati kļūs patīkamāki – mīkstāki, spēcīgāki – un izskatīsies koptāki.

    Un kā ar matu maskām?

    Tās satur gan atjaunojošus, gan barojošus komponentus, kas dziļi mitrina matus, piesātina to struktūru ar vērtīgām vielām, ātri uzlabo gan matu, gan galvas ādas stāvokli. Masku sastāvā var būt hialuronskābe, eļļas un sviesti, kolagēns, jūraszāļu, aļģu, augu un augu sēklu ekstrakti, kofeīns, zīda proteīni, keramīdi, kaviārs, biotīns, niacinamīds, ziedu un augu esences, kas piešķir matiem veselīgu mirdzumu.

    Vienmēr ir svarīgi izlasīt un precīzi ievērot lietošanas norādes, jo nav vērts masku turēt matos tikai minūti vai divas. Gudrās formulas iedarbojas pakāpeniski, tāpēc jāiztur norādītais laiks, lai maska sniegtu maksimālo efektu. Tāpat ir svarīgi nepārsniegt norādīto turēšanas laiku, jo ilgāk ne vienmēr ir labāk. Protams, pats mata stiebrs – mata nedzīvā daļa – no pārdozēšanas necietīs, taču mēdz gadīties, ka maskas komponenti izraisa ādas kairinājumu, niezi vai ādas lobīšanos. Tāpēc nepārspīlē! Matu masku lieto ne biežāk kā vienu vai divas reizes nedēļā.

    Īpaši matu maska noder blondīnēm, jo tad bez intensīvas iedarbības līdzekļiem ir ļoti grūti noturēt labu matu izskatu. Tāpat arī sirmiem matiem, kam krāsas pigments izzudis un pats mats ir porains, pildīts ar gaisa pūslīšiem. Sirms matiņš vienmēr ir sauss, un tas intensīvi jākopj ar speciāliem līdzekļiem. Ja sirmu matu nokrāso, tas kļūst spīdīgāks, dzīvāks un elastīgāks, jo tad tukšās poras aizpilda krāsu pigmenti.

    Atšifrē matu maskas sastāvdaļas!

    • KOENZĪMS Q 10 – stimulē keratīna veidošanos, uztur veselīgu matu kutikulu, padara matus mirdzošākus un vieglāk ķemmējamus.
    • KOFEĪNS – stimulē matu augšanu, mazina to izkrišanu.
    • ŽEŅŠEŅS – stiprina galvas ādu, matu saknes un palīdz novērst matu izkrišanu.
    • KERAMĪDI – aizpilda matu kutikulas bojājumus, aizsargājot matus no šķelšanās un lūšanas.
    • KERATĪNS – olbaltumviela, matu struktūras galvenā sastāvdaļa. Aizpilda matu kutikulas bojātās vietas, uzlabo elastību un mirdzumu.
    • KOLAGĒNS – olbaltumviela, kas pārklāj matus ar aizsargājošo kārtiņu.
    • ZĪDA PROTEĪNI – atjauno matu struktūru un piešķir tiem mirdzumu.
    • MAKADAMIJU RIEKSTU EĻĻA – bagātīgi satur lipīdus, kas maigi sakopj trauslus un pat ļoti bojātus matus.
    • SEZAMA EĻĻA – satur vērtīgo linolskābi, kurai piemīt pretiekaisuma darbība. Laba plāniem matiem un tad, ja ir jutīga, iekaisusi, sausa galvas āda
    • PANTENOLS – piesaista matiem mitrumu, nomierina jutīgu galvas ādu.
    • KARNITĪNS – vitamīniem līdzīga viela, kas stiprina matus un stimulē to augšanu.
    • KVIEŠU PROTEĪNI – satur nepiesātinātās taukskābes, kas spēcina bojātus matus, padara tos dzīvīgākus un mirdzošākus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē