• Simt un viena briļļu ekstra

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    6. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock un no publicitātes attēliem
    Kuras briļļu fīčas ir tiešām būtiskas, un – bez kurām tu vari mierīgi iztikt? Lūk, tāds ir jautājums, jo katra ekstra briļļu izgatavošanu sadārdzina. Skaidro AGNESE JĒCE – optometriste ar 14 gadu pieredzi, tagad strādā salonā Fielmann, Maģistra grāds optometrijā, Latvijas Optometristu un optiķu asociācijas Sertifikācijas komisijas locekle.

    Attīstoties tehnoloģijām, briļļu lēcu klājums tiešām arvien tiek uzlabots, turklāt vienā lēcā var iestrādāt visdažādākos pārklājumus. Taču vispirms tev pašai jātiek skaidrībā par savām prioritātēm: vai tev svarīga maksimāli skaidra redze jebkurā situācijā vai arī izskats?… Tā vai cita pārklājuma izvēle atkarīga arī no tā, kādam nolūkam brilles iegādājies – pastāvīgai nēsāšanai, lasīšanai, darbam pie datora, autovadīšanai vai vēl kādam citam mērķim. Parasti prasu arī, cik daudz naudas nolemts atvēlēt briļļu iegādei. Ja, piemēram, tev ir katarakta un pēc dažiem mēnešiem paredzēta operācija, protams, nav nozīmes iegādāties vislabākās un dārgākās brilles.

    Pirmais solis – kādu materiālu?

    Lēcu materiāls ir pats pirmais, kas jāizvēlas, pērkot brilles. Agrāk plaši lietoto stiklu pēdējā laikā izmanto tikai retos gadījumos, piemēram, ja ir liela tuvredzība (vairāk nekā 7 dioptrijas), un arī finansiālu apsvērumu dēļ. Tas gan nenozīmē, ka lēcas būs biezas kā pudeles dibens – stiklu iespējams plānināt, bet tas tik un tā var izmaksāt lētāk nekā tāda paša biezuma plastikāta lēca. 

    Mūsdienās galvenokārt izmanto plastikāta lēcas, kurām ir vairākas priekšrocības. Stikls vieglāk plīst un ir vismaz divarpus reizes smagāks nekā plastikāts. Arī bērniem stikla lēcas nekad nelieto drošības apsvērumu dēļ, jo traumas gadījumā stikls saplīst drumslās un var ievainot acis. Tiesa, ja salīdzina stiklu ar plastikātu pirms virsmas apstrādes, stikls, iespējams, ir mazliet dzidrāks, taču šo īpašību plastikātam var uzlabot ar virsmas klājumiem. Plastikāts ir mīksts materiāls un ātri nobružājas, tāpēc, lai to sargātu, lēcas virsma tiek apstrādāta arī ar speciālu cietinošu klājumu. Taču tas nenozīmē, ka to nekādā gadījumā nevar noskrāpēt smilšu graudiņi vai citas asas daļiņas. 

    Kad materiāls izvēlēts, jāizvērtē, vai to nepieciešams plānināt. Mīnusu lēcām ir biezāka maliņa, bet plusu lēcām biezāks viducītis. Jo lielāki mīnusi vai plusi, jo vairāk nepieciešams plāninājums, lai brilles vizuāli izskatītos glītāk, protams, ja tev tas ir svarīgi un ja esi gatava par to maksāt. Tad brilles būs arī vieglākas un mazāk slīdēs nost no deguna. Par plānākas lēcas iegādi iesaku padomāt, ja ir vairāk nekā +2 vai –2 dioptrijas, bet, protams, viss atkarīgs arī no izvēlētā ietvara lieluma.

    Gan tuvumam, gan tālumam?

    Agrāk bija tikai divi varianti: brilles tālumam un brilles lasīšanai. Ja tev vajadzīgas abas un ir svarīgi redzēt visos attālumos vienlaicīgi, brilles nemainot, vērts iegādāties progresīvās brilles. Neraugoties uz šo lēcu sarežģīto izgatavošanu, progresīvo briļļu ideja ir pavisam vienkārša – caur lēcas augšpusi skaties tālumā, bet caur apakšpusi – tuvumā, jo tajās optiskais stiprums mainās pakāpeniski. Atšķiras vienīgi nianses, cik un ar kādu tehnoloģiju katrs lēcas punkts ir apstrādāts, kas nodrošina zonu plašumu. Tomēr iespējams, ka strādāt pie datora tev ērtāk šķitīs ar atsevišķām speciālām brillēm, jo progresīvajās brillēs plašākā zona ir paredzēta, lai raudzītos tālumā, bet vidus un tuvuma zona ir šaurāka. Arī lasīt gultā ar progresīvajām brillēm būs grūti. Šīs brilles nederēs pilnīgi visās dzīves situācijās, taču vairumā gadījumu būs neatsverams palīgs.

    Vecās paaudzes progresīvajām lēcām, pagriežot acis, lēcu malās daudz vairāk kropļojas attēls. Mūsdienu jaunās tehnoloģijas palīdz visas zonas padarīt plašākas, tomēr sānu redze gan joprojām ir mazliet apgrūtināta. Droši vien par progresīvajām brillēm esi dzirdējusi arī sliktas atsauksmes. Man kāda paciente stāstīja, ka pielaikojusi vīra progresīvās brilles un viņai reibusi galva. Bet tu taču nevilksi vīra kurpes, lai saprastu, kā jutīsies savējās! Turklāt, arī progresīvajām brillēm ir varianti…

    • Ja uzturies galvenokārt mājās un vēlies vienas brilles, ar kurām gan palasīt, gan skatīties televizoru, vari ietaupīt līdzekļus un izvēlēties pavisam vienkāršas progresīvās brilles, kas maksā, sākot no 100 eiro. Arī lētākajām progresīvajām brillēm būs antirefleksais klājums, kas padara lēcas dzidrākas. Protams, ja izvēlēsies plānāku lēcu materiālu, fotohromās lēcas vai kādu individuālu tikai tev pielāgotu lēcas dizainu, brilles maksās dārgāk.  
    • Ja gribi vienlaikus gan skatīties televizoru, gan pašķirstīt žurnālu, vari izmantot arī bifokālās brilles, caur kuru augšdaļu raudzīties tālumā, bet caur apakšā iestrādāto lodziņu tuvumā. Diemžēl uz robežvirsmas veidojas aklā zona, tāpēc tās nav lietojamas pie datora. Šādas brilles maksā no 100 eiro, bet pensionāriem no 80 eiro.

    Dzidras un vēl dzidrākas

    Mūsdienās gan lasāmbrillēm, gan tālumbrillēm gandrīz vienmēr automātiski piedāvā antireflekso klājumu. To iesaka ikvienam briļļu lietotājam, kas vēlas redzēs kvalitatīvāk un asāk, bet īpaši svarīgi tas ir, vadot automašīnu tumsā.

    Ko antirefleksais klājums īsti nodrošina? Skatoties bez brillēm, visa apkārtējā gaisma iekļūst acīs. Uzliekot brilles, redzam labāk, taču tās sliktāk laiž cauri gaismu un no tām veidojas atspulgi, tāpēc attēls vairs nav tik dzidrs. Antirefleksais klājums gādā, lai gaisma labāk iekļūtu acīs un mazāk atstarotos uz lēcas virsmas, tādējādi veidojot kontrastaināku redzi. Ar katru jaunāko paaudzi lēcas kļūst arvien dzidrākas. Atkarībā no firmas un klājuma veida uz lēcām būs redzams atšķirīgs atspulgs, piemēram, violets, dzeltenīgi zaļgans vai zilgans.

    Antirefleksajam pārklājumam nāk līdzi vēl dažas ekstras…

    • Kopā ar antireflekso klājumu lēcas virsma vienmēr ir apstrādāta ar cietinošo klājumu, lai tā ātri nenobružātos, taču tas nenozīmē, ka tāpēc lēcas nav jāsargā no saskrāpēšanas.
    • Vēl komplektā tiek iekļauts hidrofobais klājums, kas atgrūž ūdens daļiņas un veicina ātrāku atsvīšanu, taču – negaidi, ka brilles itin nemaz neaizsvīdīs. Tas nav iespējams!
    • Papildus lēcas apstrādātas arī ar klājumiem, kas atgrūž putekļus, un tās ir vieglāk tīrīt. Uz tām paliek mazāk pirkstu nospiedumu. Ekonomiskajos variantos visu šo klājumu efekti gan būs mazāk izteikti. Varbūt esi dzirdējusi kādu sakām: man bija parastais plastikāts, tagad uzliku klājumu, un nu uz brillēm redzu pirkstu nospiedumus. Tas ir nevis tāpēc, ka lēcas vairāk nosmērējas, bet gan tāpēc, ka tās ir dzidrākas un netīrumus var labāk pamanīt.
    • Pēdējā laikā parādījies īpašs klājums, kas jātīra ar speciālu salveti, – tiem, kuriem darbā brilles bieži aizsvīst, piemēram, ja ik pa laikam jāstrādā saldētavā –, taču pagaidām praktiskas pieredzes ar to ir maz.

    Pret zilo gaismu

    Zilās gaismas spektrs ir īpaši intensīvs viedtālruņos, planšetēs, datoros un ekonomiskajās lampās – tā ir redzamās gaismas daļa, kas bojā acs centrālajā daļā esošos tīklenes fotoreceptorus, palielinot risku nākotnē iegūt tīklenes centrālās daļas distrofiju. Tāpēc, bieži skatoties šajās ierīcēs, vēlams, lai briļļu lēcās būtu iestrādāts speciāls aizsargfiltrs, kuru uz tām varēs redzēt kā violetu nokrāsu, bet var būt arī klājumi, kas tādu nerada. Pēdējo piecu gadu laikā zilās gaismas filtra klājumi ir kļuvuši tiešām populāri, un tie aizkavē zilās gaismas iekļūšanu acīs par 20–25 procentiem. Protams, tas nenozīmē, ka, izmantojot šīs brilles, acīm, strādājot ar viedierīcēm, nevajadzēs atpūtas pauzes. Riska grupā ir bērni, kuriem acs lēca ir ļoti dzidra un vairāk laiž cauri zilo gaismu.

    Iespējams izvēlēties divu veidu zilo gaismu bloķējošus klājumus. Ja vadi automašīnu, bet mazāk skaties telefonā un datorā, iespējams, komfortablāks šķitīs tāds, kas absorbē, nevis atstaro zilo gaismu, un līdz ar to dzeltenā nokrāsa, kas padara acīm tīkamāku telefona vai datora spožumu, nebūs tik izteikta.

    Pret saules spožumu

    Briļļu lietotājiem ir priekšrocība – lēcas materiāls aizsargā acis no ultravioletā starojuma gandrīz kā saulesbrilles. Plāninātas lēcas pret to aizsargā gandrīz par 100 procentiem, bet neplāninātas par 90–95 procentiem. Ja tavas acis ir jutīgas pret sauli, taču nevēlies iegādāties divas brilles: vienas telpām un otras – saulesbrilles, lielisks variants būs fotohromās jeb hameleonu lēcas. Tajās ir iestrādātas speciālas vielas molekulas, kas reaģē uz saules ultravioleto starojumu, iekrāsojot tās tumšākas, taču, ienākot telpā, lēcas atkal kļūst gaišas. Jo tumšākas tās ietonējas, jo laiks, kamēr atkrāsojas, ir ilgāks, taču mūsdienās tas notiek ātrāk nekā agrāk. Ziemā, kad spīd saule un ir mīnus grādi, lēca kļūst daudz tumšāka nekā vasarā karstā laikā. Jaunās astotās paaudzes fotohromās lēcas sola nokrāsoties un atkrāsoties daudz ātrāk.

    Tā kā ultravioletais starojums sasniedz zemi arī caur mākoņiem, fotohromās lēcas ietonējas arī mākoņainā laikā, taču tas ir labi, jo tiek pasargātas acis.

    • Diemžēl caur automašīnas stiklu klasiskās fotohromās lēcas parasti netonējas, taču ir iespējams pasūtīt īpaši autovadītājiem paredzētas hameleonu lēcas, kas kļūst tumšākas, arī atrodoties aiz stikla. Šīs lēcas saglabās nelielu toni arī iekštelpās.
    • Ja daudz laika pavadi pie automašīnas stūres, pie ūdeņiem vai slēpojot, ir vērts iegādāties polarizētās saulesbrilles, kas mazinās apžilbšanu, novēršot no horizontālām virsmām atstarotās gaismas nokļūšanu acīs, piemēram, no automašīnas paneļa, slapja asfalta, ūdens, sniega, tādējādi nodrošinot labāku redzi. Šo briļļu lēcas parasti ir pelēcīgas, brūnas, zaļganpelēkas un dzeltenas, taču maz maina citu krāsu uztveri.  
    • Ja tavas acis ir jutīgas pret spožu gaismu vai arī tās jāsargā slimības, piemēram, kataraktas, dēļ, var būt nepatīkami valkāt brilles ar dzidrām lēcām. Tad saulesbriļļu vietā vari iegādāties arī viegli tonētas brilles, kuras sievietes mēdz izmantot pat kā skaistuma aksesuāru.

    Pret nogurumu

    Pretnoguruma brilles noder, ilgstoši strādājot un skatoties datora ekrānā, uz dokumentiem un mobilajā telefonā. Taču, vai šīs brilles būs piemērotas arī tev, vislabāk pateiks acu ārsts vai optometrists. Idejiski tās ir līdzīgas progresīvajām brillēm – lēcu augšpusē iestrādāts tālumam nepieciešamais briļļu stiprums, taču apakšpusē papildus ir neliels pozitīvs stiprums, kas palīdzēs mazāk piepūlēt acis, ja visu dienu jālasa un jāstrādā tuvumā.

    Kādus briļļu rāmīšus?

    • Ja esi alerģiska, izvēlies plastikāta vai metāla ietvarus ar titāna piejaukumu, bet bērniem – speciāla plastikāta ietvarus, kas ir elastīgāki un mazāk padodas deformācijai.
    • Ja tev ir daudz dioptriju, izvēlies mazāku rāmīti, jo tad lēcas mala izskatīsies plānāka. Labāk lēcas maliņu var paslēpt plastikāta, nevis metāla ietvarā. Izteikti tālredzīgajiem, lai nemanītu lēcu malu biezumu, ieteicams izraudzīties apaļu ietvaru.

    Zināšanai! Kaut arī tev ir ļoti iepaticies kāds ietvars, nemaini lēcas visu laiku tikai tajā. Atstāj sev rezerves brilles – tas būs gudrs ieguldījums gadījumam, ja brilles, kuras tu pastāvīgi nēsā, saplīsīs.

    JAUTĀJUMS: Kādēļ cilvēks ar stipru tuvredzību pat moderno tehnoloģiju laikmetā ar brillēm joprojām neredz ideāli? 

    Mīnusi dara savu un apkārtējo pasauli samazina. Dažas lēcas ir drusku izliektākas, citas – plakanākas. Pēdējās šo efektu mazliet samazina, taču nenovērš. Lēcas malās samazinās attēla kvalitāte. Jo brilles atradīsies tuvāk acīm, jo labāk. Redzamība pasliktinās arī tad, ja brilles noslīd. Piemēram, ja brilles ir –7,5 dioptrijas stipras un mazliet noslīd uz deguna, tad redzēsi sliktāk – tā it kā tās būtu izgatavotas ar –7, 25 vai –7 dioptrijām. Lai brilles nenoslīdētu, optikas salonā tās var pataisnot vai palocīt. 

    Cik maksā?*

    Klājuma veids                                               Cena (eiro)

    Antirefleksais klājums (ekonomiskais)                no 55

    Antirefleksais klājums (jaunās paaudzes)          no 85  

    Aizsargfiltrs pret zilo gaismu                              no 110

    Fotohromās (ar iekļautu zilās gaismas filtru)     no 130

    Pretnoguruma (ar iekļautu zilās gaismas filtru)  no 145        

    Polarizētās                                                            105

    Parastas tonētas                                                  no 80

    *Šīs ir lētākās cenas salonos lēcām BEZ PLĀNINĀJUMA. Cenas atkarīgas no briļļu receptes. Pensionāriem un bērniem mēdz būt atlaides.

    Labs padoms! Ja tu strādā vidē, kur briļļu klājumu iespējams sabojāt, labāk darbam iegādājies otras, vienkāršākas, brilles.

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē